Tijdelijke verkeersmaatregel Zuiderstraat, Hoofdstraat, Noorderstraat, Pastorieweg en Korengarst Noordbroek
Logo Menterwolde
Burgemeester en wethouders van Menterwolde:
Grondslagen
Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn wij bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.
Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod ontstaat of wordt gewijzigd.
Overwegingen ten aanzien van het besluit
Bij brief van 23 februari 2015 is door P.C. Bosschaart, Pastorieweg 16 te Noordbroek, namens de Kring Cultureel Noordbroek, een verzoek ingediend om voor beide zijden van de doorgaande wegen Zuiderstraat, Hoofdstraat en Noorderstraat een stopverbod in te stellen in verband met de organisatie van de Culturele Open Dag 2014 op 14 mei (Hemelvaartsdag). Dit geldt ook voor het weggedeelte van de Pastorieweg, gelegen tussen de Hoofdstraat en de toegang naar de begraafplaats. Daarnaast wordt gevraagd voor de weg Korengarst vanaf de Pastorieweg tot de Rotmerweg éénrichtingsverkeer in te stellen en het parkeerverbod voor de Markt op te heffen.
Op grond van het bepaalde in artikel 34 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer kan het bevoegd gezag onder bepaalde omstandigheden tijdelijke verkeerstekens plaatsen of tijdelijke maatregelen uitvoeren. Indien de tijdelijke plaatsing of de tijdelijke maatregel van kortere duur is dan vier maanden, behoeft geen verkeersbesluit te worden genomen.
Onder de gegeven omstandigheden wordt dit thans wel nodig geacht.
Motivering
Uit het oogpunt van:
  • -
    het verzekeren van de veiligheid op de weg;
  • -
    het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;
  • -
    het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade.
Is het wenselijk om tijdens de culturele dag in Noordbroek (Hemelvaartsdag 14 mei) een stopverbod in te stellen voor de wegen Zuiderstraat, Hoofdstraat en Noorderstraat. Dit geldt ook voor het weggedeelte van de Pastorieweg, gelegen tussen de Hoofdstraat en de toegang naar de begraafplaats. Daarnaast zal voor de weg Korengarst, vanaf de Pastorieweg tot de Rotmerweg, éénrichtingsverkeer worden ingesteld en het parkeerverbod voor de Markt worden opgeheven.
De culturele dag in Noordbroek trekt jaarlijks veel bezoekers. Langs de genoemde wegen vinden veel activiteiten plaats en zijn diverse locaties opengesteld voor het publiek. Om de veiligheid op de route te vergroten wordt voor beide zijden van de weg een stopverbod ingesteld. Dit is ook nodig omdat op de route speciaal vervoer voor de bezoekers wordt ingezet.
Om de verkeersstroom richting de deelnemers aan de Korengarst langs deze (smalle) weg overzichtelijker en veiliger te laten verlopen wordt voor deze route éénrichtingsverkeer ingesteld.
Het stopverbod geldt op Hemelvaartsdag 14 mei, tussen 10.00 en 18.00 uur.
Langs de route wordt verwezen naar de verschillende locaties om te parkeren. Één daarvan is de Markt gelegen aan de Hoofdstraat. Voor de Markt is een parkeerverbod van kracht.
Om bezoekers de gelegenheid te geven hier te parkeren wordt het geldende parkeerverbod ingetrokken.
Gelet op het besluit van 16 december 1999, nr. 15/11, van de raad van de gemeente Menterwolde, waarbij het nemen van verkeersbesluiten als bedoeld in hoofdstuk 2 van het BABW aan ons college is overgedragen;
BESLUITEN:
  • 1.
    Voor de Zuiderstraat, Hoofdstraat, Noorderstraat en Pastorieweg (gedeelte tussen Hoofdtsraat en toegang naar de begraafplaats) te Noordbroek, een stopverbod in te stellen voor beide zijden van de weg tijdens de culturele dag op 14 mei 2015, (Hemelvaartsdag), tussen 10.00 en 18.00 uur, middels het plaatsen van het bord (E02) van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en Verkeerstekens (RVV)1990.
  • 2.
    Opheffen van het parkeerverbod geldig voor de Markt te Noordbroek op 14 mei 2015 tussen 10.00 en 18.00 uur.
  • 3.
    Instellen van éénrichtingsverkeer voor de weg Korengarst voor het weggedeelte tussen de Pastorieweg en de Rotmerweg op 14 mei 2015 tussen 10.00 en 18.00 uur.
    Muntendam, 26 februari 2015
    Burgemeester en wethouders van Menterwolde
    namens dezen,
    • A.
      Thuss
      Hoofd afdeling Beleid
Bezwaar
Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedere belanghebbende binnen zes weken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt een bezwaarschrift indienen bij de burgemeester en wethouders van de gemeente Menterwolde, Postbus 2, 9649 ZG te Muntendam.
Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet tenminste bevatten:
  • a.
    de naam en adres van de indiener;
  • b.
    de dagtekening;
  • c.
    een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;
  • d.
    de gronden van het bezwaar.
Het bezwaar schorst niet de werking van het besluit waartegen het is gericht.
Voorlopige voorziening
Indien u als belanghebbende bezwaar hebt gemaakt is – indien onverwijlde spoed dat vereist – het eveneens mogelijk een voorlopige voorziening te vragen bij de voorzieningenrechter van rechtbank Noord-Nederland, locatie Groningen, Afdeling Bestuursrecht, Postbus 150, 9700 AD te Groningen. Een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening moet dezelfde gegevens bevatten als het bezwaarschrift. Tevens moet het spoedeisende belang worden aangegeven.
Naar boven