Logo Aalsmeer
Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan ‘Nieuw-Calslagen’, Aalsmeer

Burgemeester en wethouders van Aalsmeer maken bekend dat de gemeenteraad van Aalsmeer in haar vergadering van 19 februari 2015 het bestemmingsplan ‘Nieuw-Calslagen’ heeft vastgesteld. Het bestemmingsplan is gewijzigd vastgesteld ten opzichte van het ontwerp. Het ontwerp van het bestemmingsplan heeft van 13 september tot en met 24 oktober 2013 voor een ieder ter inzage gelegen.

Plangebied

Het gebied van het bestemmingsplan is gelegen aan de Herenweg te Kudelstaart ter hoogte van huisnummers 60-64. De kavels zijn gelegen rondom een voormalige kerkhofje Calslagen (rijksmonument) en grenzen aan de achterzijde aan de Westeinderplas.

Doelstelling

Het project Nieuw-Calslagen voorziet in de bouw van maximaal 18 woningen rondom het historische kerkhofje Calslagen. Ter plaatse is het bestemmingsplan ‘Uiterweg-Plasoevers’ van toepassing. Het bouwen van de woningen en inrichten van openbaar gebied conform het stedenbouwkundig plan past niet binnen dit bestemmingplan. Om het project te realiseren is een bestemmingsplanherziening nodig. Deze bestemmingsplanherziening beoogt het juridisch planologisch toetsingskader te zijn voor de aanvragen om omgevingsvergunningen en het beoogd gebruik voor de komende tien jaar. Het bestemmingsplan moet voldoende flexibel zijn om de gewenste vrijheid voor de ontwikkelaar en gebruikers te bieden zonder afbreuk te doen aan de cultuurhistorische context van de stedenbouwkundige opzet en woningontwerpen. Daarnaast dienen de waarden van het plangebied, hoofdzakelijk waterstaatkundige en archeologische, voldoende gewaarborgd te blijven.

Wijzigingen

De gemeenteraad heeft bij de vaststelling een aantal wijzigingen in het bestemmingsplan aangebracht. De wijzigingen in de planverbeelding en planregels hebben in hooflijnen betrekking op een aanpassing van de plangrens waardoor de westelijke strekdam niet meer bij de ontwikkeling behoort en een nieuwe openbare oever wordt bestemd. Daarnaast wordt onder andere het behoud van een natuurlijke uitstraling van de noordelijke percelen juridisch verankerd. De overige wijzigingen in planregels zijn van beperkte juridische impact of van redactionele aard. Voor de precieze inhoud van de wijzigingen wordt verwezen naar de stukken die ter inzage liggen.

Procedure

Het gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan ‘Nieuw-Calslagen’ (planidentificatiecode NL.IMRO.0358BPNIEUWCALSLAGEN-VG01) met de bijbehorende stukken ligt van 6 maart tot en met 16 april 2015 voor een ieder op de volgende wijze ter inzage:

  • de papieren versie van het bestemmingsplan is in te zien bij de Balie Bouwen en Vergunningen in het gemeentehuis van Aalsmeer, Raadhuisplein 1 te Aalsmeer (openingstijden: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 8:30 en 14.00 en woensdag van 08.30 tot 20.00 uur);

  • de papieren versie van het bestemmingsplan is tevens in te zien bij de Balie Bouwen en Vergunningen in het Raadhuis Amstelveen, Laan Nieuwer Amstel 1 te Amstelveen (openingstijden balie: maandag, dinsdag en woensdag tussen 8:30 en 15:30, donderdag tussen 8:30 en 16:30 en vrijdag tussen 8:30 en 12:30);

  • Het plan en de bijbehorende stukken zijn ook digitaal bekendgemaakt en beschikbaar gesteld via www.ruimtelijkeplannen.nl of www.aalsmeer.nl (volg keuzemenu: wonen en leven/ bestemmingsplannen en structuurvisies/bestemmingsplannen).

Het besluit tot gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking met ingang van 17 april 2015. De beroepstermijn start op 6 maart 2015. Gedurende de beroepstermijn kan op grond van artikel 8.2 lid 1 sub a van de Wet ruimtelijke ordening tot en met 16 april 2015 beroep worden ingesteld tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan ‘Nieuw-Calslagen’. Beroep kan worden ingediend door:

  • belanghebbenden, mits zij in de voorprocedure tijdig zienswijzen hebben ingediend;

  • belanghebbenden die niet verweten kunnen worden geen zienswijze te hebben ingediend en;

  • een ieder tegen gewijzigde onderdelen van het vastgestelde bestemmingsplan.

Het beroepschrift moet zijn voorzien van naam en adres van de indiener, datum, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is ingesteld en de gronden (motivering) van het beroep. Voor de behandeling van een beroepschrift is griffierecht verschuldigd. Indien beroep wordt ingesteld kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Het besluit tot (gewijzigde) vaststelling treedt in werking op de dag na de dag waarop de beroepstermijn afloopt, tenzij een verzoek om voorlopige voorziening is gedaan. Het besluit treedt dan niet in werking totdat op dat verzoek is beslist. Op het vaststellingsbesluit is afdeling 2 van hoofdstuk I van de Crisis- en Herstelwet van toepassing. Als gevolg hiervan is er geen pro-forma beroep tegen het vaststellingsbesluit mogelijk. Dit betekent dat na afloop van de beroepstermijn geen nieuwe beroepsgronden meer kunnen worden aangevoerd.

Naar boven