Logo Uithoorn
Terinzagelegging ontwerpbestemmingsplannen Landelijk gebied en ontwerpparaplubestemmingsplan Prostitutiebeleid, Uithoorn

Burgemeester en wethouders van Uithoorn maken bekend dat de onderstaande ontwerpbestemmingsplannen voor het Landelijk Gebied en het ontwerpparaplubestemmingsplan Prostitutiebeleid met identificatiecode NL.IMRO.0451.PBPprostibeleid-OW01 met ingang van vrijdag 6 maart 2015 gedurende zes weken ter inzage liggen:

Toelichting

Ontwerpbestemmingsplannen Landelijk gebied

Op grond van de Wet ruimtelijke ordening mogen bestemmingsplannen niet ouder zijn dan 10 jaar en moeten bestemmingsplannen digitaal worden opgesteld volgens landelijke standaarden (SVBP 2012).

Om deze reden wordt het bestemmingsplan Landelijk Gebied uit 2005 geactualiseerd. Hiertoe is eerst de kadernota Landelijk Gebied opgesteld. Deze is door de gemeenteraad vastgesteld op 12 december 2013. Deze nota, waarbij als basis de Structuurvisie gemeente Uithoorn is gebruikt, beschrijft de uitgangspunten voor de nieuw op te stellen bestemmingsplannen voor het Landelijk Gebied. In de kadernota is de keuze gemaakt om het huidig bestemmingsplan Landelijk Gebied op te delen in 5 deelgebieden met een eigen bestemmingsplan om de leesbaarheid van de plannen te verbeteren en recht te doen aan de eigen identiteit met ruimtelijke kenmerken, wensen en behoeften.

In hoofdzaak gaat het om een actualisatie van het huidige bestemmingsplan Landelijk Gebied 2005. Tevens wordt in de bestemmingsplannen ingespeeld op de trends en ontwikkelingen die spelen in het landelijk gebied door ruimte te bieden waar dit mogelijk is. Verder zijn enkele reeds ingediende initiatieven meegenomen in de verschillende plannen.

ontwerpparaplubestemmingsplan Prostitutiebeleid

Het paraplubestemmingsplan Prostitutiebeleid betreft een juridische regeling om de al bestaande wijzigingsbevoegdheid om één seksinrichting in het landelijk gebied mogelijk te maken te behouden. Door de opsplitsing in 5 afzonderlijke bestemmingsplannen voor het Landelijk Gebied is het niet mogelijk om een overkoepelende regeling voor seksinrichtingen op te nemen in de plannen. De al bestaande regeling is een regeling die in 2000 vanuit de wijziging van het Wetboek van strafrecht is opgesteld. Eerst in gemeentelijk beleid, later als paraplubestemmingsplan en in 2005 verwerkt in het huidige bestemmingsplan Landelijk gebied. De regeling is opgesteld, omdat met het wijzigen van het wetboek van strafrecht het zogenaamde bordeelverbod is opgeheven. Daardoor werd het exploiteren van prostitutie beschouwd als een beroep dat op basis van vrijwilligheid kan

worden uitgevoerd. De gemeente hanteert als beleid een algemeen verbod voor het vestigen van seksinrichtingen. Een nuloptie van de planologische regeling is echter niet toelaatbaar. Daarom is een gebied aangewezen waar het vestigen van één seksinrichting uit planologisch oogpunt door

middel van een wijzigingsbevoegdheid toelaatbaar kan zijn, mits voldaan kan worden aan

een aantal daarvoor gestelde eisen. Dit gebied is weer opgenomen in het paraplubestemmingsplan en zodoende gehandhaafd.

Ter inzage

De ontwerpbestemmingsplannen liggen vanaf vrijdag 6 maart 2015 tot en met donderdag 16 april 2015 ter inzage. De ontwerpbestemmingsplannen zijn digitaal te raadplegen op www.ruimtelijkeplannen.nl.

Daarnaast liggen de ontwerpbestemmingsplannen ter inzage in het gemeentelijk informatiecentrum in de hal van het gemeentehuis gedurende de openingstijden van het gemeentehuis en gedurende de openingstijden in het dorpshuis De Quakel in De Kwakel.

Indienen zienswijze

Gedurende bovengenoemde termijn van zes weken kan een ieder zijn of haar zienswijze over de ontwerpbestemmingsplannen kenbaar maken aan de gemeenteraad van de gemeente Uithoorn, postbus 8, 1420 AA Uithoorn. De gemeenteraad zal met inachtneming van eventuele zienswijzen, een beslissing nemen over de vaststelling van het bestemmingsplan.

Uithoorn, 4 maart 2015

Naar boven