Besluit van de Directeur-generaal van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, van 23 februari 2015, nr. 071/2015 DG AvdZ/WvdW, houdende verlening van ondermandaat, volmacht en machtiging ter uitvoering van het Besluit genetisch gemodificeerde organismen milieubeheer 2013 en de Regeling genetisch gemodificeerde organismen milieubeheer 2013 (Besluit ondermandaat, volmacht en machtiging Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Besluit en Regeling genetisch gemodificeerde organismen milieubeheer 2013)

De Directeur-generaal van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu,

Gelet op artikel 6 van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Besluit en Regeling genetisch gemodificeerde organismen milieubeheer 2013;

BESLUIT:

Artikel 1

De directeur Milieu & Veiligheid, het hoofd van het Centrum Veiligheid Stoffen en Producten, het plaatsvervangend hoofd van het Centrum Veiligheid Stoffen en Producten en het hoofd van de afdeling Gentechnologie en Biologische Veiligheid (die ook wel de roepnaam hoofd Bureau GGO gebruikt) van het Centrum Veiligheid Stoffen en Producten, wordt de bevoegdheden als bedoeld in de artikelen 2 tot en met 6 van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Besluit en Regeling genetisch gemodificeerde organismen milieubeheer 2013 in ondermandaat, volmacht en machtiging verleend.

Artikel 2

Indien uitvoering wordt gegeven aan artikel 1, luidt de ondertekening:

DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU,

voor deze:

gevolgd door functieaanduiding, de handtekening en de naam van de betrokken functionaris aan wie ondermandaat, volmacht of machtiging is verleend.

Artikel 3

Het Besluit ondermandaat, volmacht en machtiging Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Besluit genetisch gemodificeerde organismen milieubeheer wordt ingetrokken.

Artikel 4

Dit besluit treedt in werking met ingang van het tijdstip waarop het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Besluit en Regeling genetisch gemodificeerde organismen milieubeheer 2013 in werking treedt.

Artikel 5

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit ondermandaat, volmacht en machtiging Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Besluit en Regeling genetisch gemodificeerde organismen milieubeheer 2013.

Dit besluit zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Directeur-generaal van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, A.N. van der Zande

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende tegen dit besluit binnen zes weken na de dag, waarop dit bekend is gemaakt, een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan de Directeur-generaal van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, ter attentie van Centrum Veiligheid Stoffen en Producten, afdeling Gentechnologie en Biologische Veiligheid, Postbak 1, Postbus 1, 3720 BA Bilthoven.

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en ten minste het volgende te bevatten:

  • a. de naam en het adres van de indiener;

  • b. de dagtekening;

  • c. vermelding van de datum en het nummer of het kenmerk van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt; en

  • d. een opgave van de redenen waarom men zich met het besluit niet kan verenigen.

TOELICHTING

Het Besluit en de Regeling genetisch gemodificeerde organismen milieubeheer 2013 (hierna: nieuwe ggo-regelgeving) vervangen het Besluit genetisch gemodificeerde organismen milieubeheer uit 2003 en de Regeling genetisch gemodificeerde organismen milieubeheer (hierna: oude ggo-regelgeving). De uitvoering van de oude ggo-regelgeving was gemandateerd aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (hierna: RIVM). Door de inwerkingtreding van de nieuwe ggo-regelgeving wordt deze mandatering gecontinueerd in de vorm van een nieuw mandaatbesluit en een nieuw ondermandaatbesluit.

De personen aan wie de bevoegdheden in ondermandaat, volmacht en machtiging worden verleend zijn, net als in de oude ggo-regelgeving, de leidinggevenden binnen het RIVM op het terrein van genetisch gemodificeerde organismen, onder de Directeur-generaal RIVM. Het hoofd van de afdeling Gentechnologie en Biologische Veiligheid van het Centrum Veiligheid Stoffen en Producten is de functionaris die in het algemeen ook wel het hoofd van het Bureau GGO wordt genoemd.

De inwerkingtreding van dit ondermandaatbesluit is gekoppeld aan de inwerkingtreding van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Besluit en Regeling genetisch gemodificeerde organismen milieubeheer 2013, aangezien dit besluit daarop is gebaseerd. Gelijktijdige inwerkingtreding zorgt ervoor dat de bevoegdheidsuitoefening door het RIVM onmiddellijk kan plaatsvinden door de gespecialiseerde functionarissen.

Naar boven