Advies Raad van State betreffende enkele wijzigingen van een tweetal algemene maatregelen van bestuur onder de Drank- en Horecawet en van een algemene maatregel van bestuur onder de Tabakswet

Nader Rapport

Kenmerk 176609-114161-WJZ

Den Haag, 20 december 2013

Aan de Koning

Nader rapport inzake het ontwerp van een algemene maatregel van bestuur, houdende enkele wijzigingen van een tweetal algemene maatregelen van bestuur onder de Drank- en Horecawet en van een algemene maatregel van bestuur onder de Tabakswet

Blijkens de mededeling van de Directeur van Uw Kabinet van 17 oktober 2013, no. 13.002152, machtigde Uwe Majesteit de Afdeling advisering van de Raad van State haar advies inzake het bovenvermelde ontwerp van een algemene maatregel van bestuur rechtstreeks aan mij te doen toekomen. Dit advies, gedateerd 23 oktober 2013, no. No. W13.13.0371/III, bied ik U hierbij aan.

  • 1. De wijziging van de bijlage van het Besluit bestuurlijke boete Drank- en Horecawet is komen te vervallen.

  • 2. Aan de redactionele opmerkingen van de Raad van State is aandacht besteed. Door de gekozen andere formuleringen in het besluit en de nota van toelichting zijn ze echter niet meer aan de orde.

  • 3. Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om in het Besluit eisen inrichtingen Drank- en Horecawet te verduidelijken in welke gevallen de burgemeester een ontheffing kan verlenen van de eisen inzake de mechanische luchtverversing voor horecalokaliteiten die zijn gevestigd in een beschermd monument als bedoeld in artikel 1, onder d, van de Monumentenwet.

Voorts is van de gelegenheid gebruik gemaakt om het Besluit tabaksautomaten in die zin te wijzigen dat automaten slechts kunnen worden ontgrendeld door of ten behoeve van personen van achttien jaar of ouder. Daarmee wordt dit besluit in overeenstemming gebracht met de wijziging van de Tabakswet (verhoging minimumleeftijd verkoop tabaksproducten).

Ik moge U, in overeenstemming met de Minister van Veiligheid en Justitie, het gewijzigde ontwerp-besluit en de gewijzigde nota van toelichting doen toekomen en U verzoeken overeenkomstig dit ontwerp te besluiten.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M.J. van Rijn.

Advies Raad van State

No. W13.13.0371/III

’s-Gravenhage, 23 oktober 2013

Aan de Koning

Bij Kabinetsmissive van 17 oktober 2013, no.13.002152, heeft Uwe Majesteit, op voordracht van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, bij de Afdeling advisering van de Raad van State ter overweging aanhangig gemaakt het ontwerpbesluit houdende enkele wijzigingen van een tweetal algemene maatregelen van bestuur onder de Drank- en Horecawet, met nota van toelichting.

Met het ontwerpbesluit wordt de mogelijkheid voor een burgemeester opgenomen om af te zien van de eis van het aanbrengen van een mechanische ventilatie-inrichting in een horecalokaliteit, als deze is gevestigd in een beschermd monument. Voorts wordt het Besluit bestuurlijke boete Drank- en Horecawet technisch aangepast aan een wijziging van de Drank- en Horecawet en wordt de bijlage bij dat besluit gewijzigd.

De Afdeling advisering van de Raad van State onderschrijft de strekking van het ontwerpbesluit, maar maakt een opmerking over de verplichte voorhangprocedure met betrekking tot het ontwerpbesluit. Zij is van oordeel dat in verband daarmee aanpassing van het ontwerpbesluit wenselijk is.

1. Voorhangprocedure

In artikel II, onderdeel B, van het ontwerpbesluit wordt de bijlage bij het Besluit bestuurlijke boete Drank- en Horecawet gewijzigd. Deze wijziging is gebaseerd op artikel 44b, eerste lid, Drank- en Horecawet (hierna: de wet). Artikel 44b, tweede lid, van de wet bepaalt dat de voordracht voor een krachtens het eerste lid vast te stellen algemene maatregel van bestuur niet eerder wordt gedaan dan vier weken nadat het ontwerp aan beide kamers der Staten-Generaal is overgelegd. Voor zover de Afdeling bekend, heeft deze voorhangprocedure niet plaatsgevonden.

Gelet hierop adviseert de Afdeling artikel II, onderdeel B, te schrappen uit het ontwerpbesluit.

2. De Afdeling verwijst naar de bij dit advies behorende redactionele bijlage.

De Afdeling advisering van de Raad van State geeft U in overweging in dezen een besluit te nemen, nadat met het vorenstaande rekening zal zijn gehouden.

De waarnemend vice-president van de Raad van State, J.G.C. Wiebenga.

Redactionele bijlage bij het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State betreffende no. W13.13.0371/III

  • In artikel I ‘de artikelen 3, 4 of 5’ vervangen door: de artikelen 3, 4 en 5.

  • De toelichting op artikel III, tweede lid, aanvullen, omdat ‘gewoonte’ onvoldoende reden is om van de regeling omtrent de vaste verandermomenten voor de inwerkingtreding van regelgeving af te wijken.

Tekst zoals toegezonden aan de Raad van State: Besluit van ................. houdende enkele wijzigingen van een tweetal algemene maatregelen van bestuur onder de Drank- en Horecawet

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 14 oktober 2013, kenmerk 159413-111644-WJZ, gedaan in overeenstemming met Onze Minister van Veiligheid en Justitie;

Gelet op de artikelen 10 en 44b, eerste lid, van de Drank- en Horecawet;

De Afdeling advisering van de Raad van State gehoord (advies van ... 2013, nummer );

Gezien het nader rapport van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van ... 2013, kenmerk VGP/ ..., uitgebracht in overeenstemming met Onze Minister van Veiligheid en Justitie;

Hebben goedgevonden en verstaan:

ARTIKEL I

In artikel 4a van het Besluit eisen inrichtingen Drank- en Horecawet wordt ‘artikel 3 en 4’ vervangen door: de artikelen 3, 4 of 5.

ARTIKEL II

Het Besluit bestuurlijke boete Drank- en Horecawet wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 3, derde en vierde lid, wordt na ‘Onze Minister’ telkens ingevoegd: , respectievelijk de burgemeester,.

B

In de Bijlage onder Categorie C wordt na Artikel 25, derde lid ingevoegd: Artikel 38.

ARTIKEL III

  • 1. Artikel I van dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin het wordt geplaatst.

  • 2. Artikel II van dit besluit treedt in werking met ingang van de eerste dag van de derde kalendermaand na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin het wordt geplaatst.

Lasten en bevelen dat dit besluit met de daarbij behorende nota van toelichting in het Staatsblad zal worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

NOTA VAN TOELICHTING

Algemeen

Op grond van artikel 1.13 van het Bouwbesluit 2012 kan voor monumenten een uitzondering worden gemaakt op de regels die betrekking hebben op ruimten met een bijeenkomstfunctie voor alcoholgebruik.

Met het oog daarop wordt ook in het Besluit eisen inrichtingen Drank- en Horecawet de mogelijkheid opgenomen dat een burgemeester kan besluiten af te wijken van de eisen met betrekking tot de mechanische ventilatie-inrichting in een horecalokaliteit, als deze is gevestigd in een beschermd monument als bedoeld in artikel 1, onder d, van de Monumentenwet 1988.

Voortaan kan een horecaondernemer in voorkomende gevallen op grond van dit nieuwe artikel de burgemeester verzoeken ontheffing te verlenen voor de eisen met betrekking tot de mechanische ventilatie-inrichting in een horecalokaliteit. Dit kan bijvoorbeeld uitkomst bieden in die gevallen waarbij een ondernemer voornemens is een horecagelegenheid te vestigen in een oud kerkgebouw, waar reeds van nature voldoende luchtverversingscapaciteit is, gelet op de hoogte of de omvang van de inrichting.

De wijziging van het Besluit bestuurlijke boete Drank- en Horecawet in artikel II betreft een technische verwerking van de wijziging van de Drank- en Horecawet met ingang van 1 januari 2013, waarbij naast de minister van VWS ook de burgemeester bevoegd werd om een bestuurlijke boete op te leggen. Bovendien wordt een omissie rechtgezet door in de bijlage bij genoemd besluit artikel 38 van de Drank- en Horecawet op te nemen.

Gevolgen voor burgers, bedrijfsleven, overheid en milieu

De mogelijkheid tot het verlenen van een ontheffing door de burgemeester wordt in het besluit toegevoegd naar aanleiding van een verzoek daartoe vanuit het bedrijfsleven. Het besluit heeft geen gevolgen voor burgers, overheid en milieu.

Inwerkingtreding

Artikel III, eerste lid, voorziet in de onmiddellijke inwerkingtreding van artikel I van dit besluit. Een kleine groep ondernemers van in monumenten gevestigde horecabedrijven zit op dit moment te wachten op een ontheffingsmogelijkheid voor de eisen met betrekking tot de mechanische ventilatie-inrichting in een horecalokaliteit. Aangezien derden in beginsel geen nadeel zullen ondervinden van deze ontheffingsmogelijkheid – zulks in individuele gevallen ter beoordeling van de burgemeester – is er geen reden de ontheffingsmogelijkheid niet per direct in werking te laten treden. Daarmee is het ook gerechtvaardigd om af te wijken van Aanwijzing 174 van de Aanwijzingen voor de regelgeving voortvloeiende regeling omtrent de vaste verandermomenten voor de inwerkingtreding van regelingen.

Artikel III, tweede lid, voorziet in inwerkingtreding van artikel II met ingang van de eerste dag van de derde kalendermaand na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin het wordt geplaatst. Dit is overeenkomstig de gewoonte als het gaat om wijzigingen in het Besluit bestuurlijke boete Drank- en Horecawet.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Naar boven