Bestemmingsplan‘Bebouwde Kom2015’gewijzigd vastgesteld

Logo Waddinxveen

De gemeenteraad van Waddinxveen heeft op 16 december 2015 het bestemmingsplan ‘Bebouwde Kom 2015’ gewijzigd vastgesteld.

Het bestemmingsplan is overwegend conserverend van aard, waarbij het planologisch kader uit het bestemmingsplan Bebouwde kom Waddinxveen 2007 het uitgangspunt is. In de periode tussen vaststelling Bebouwde kom Waddinxveen (2007) is wet- en regelgeving gewijzigd. Ditzelfde geldt voor het provinciaal en gemeentelijk beleid, waaronder de structuurvisie, de woonvisie en het mobiliteitsplan. Tenslotte is voor een drietal locaties binnen het plangebied een voorbereidingsbesluit genomen voor de herbestemming ervan. Met voorliggend bestemmingsplan wordt het plangebied voorzien van een passend en actueel planologisch juridisch kader.

Het plangebied van bestemmingsplan Bebouwde Kom 2015 strekt zich uit over een groot deel van de bebouwde kom van Waddinxveen (zie kaartje voor globale begrenzing van het plangebied). In de loop der jaren zijn voor delen van dit plangebied nieuwe bestemmingsplannen opgesteld en zijn gebieden ontwikkeld. Deze zijn integraal opgenomen in het voorontwerpbestemmingsplan. Enkele gebieden die nog in ontwikkeling zijn (waaronder de Alblaslocatie en de Zuidplashof), zijn buiten het plangebied gelaten. Voor het exacte plangebied wordt u verwezen naar de stukken.

Wijziging en bestemmingsplan tussen ontwerp en vaststelling

Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 9 juli tot en met 19 augustus 2015 ter inzage gelegen voor zienswijzen. Er zijn drie zienswijzen ingediend door overlegpartners en zes door inwoners/ondernemers. De binnengekomen zienswijzen zijn beantwoord in de ‘Nota zienswijzen bestemmingsplan Bebouwde Kom 2015’. Samengevat naar aanleiding van:

  • -

    de Gasunie is de verbeelding gecorrigeerd;

  • -

    Liander is de verbeelding aangepast met een dubbelbestemming voor de nutsvoorziening en zijn de regels uitgebreid met het toestaan van een nutsvoorzieningen in de bestemming ‘water’.

  • -

    Prorail is de verbeelding aangepast ten behoeve van het perron en de fietsenstalling. Ook zijn de regels voor gebruik en bouwen ten behoeve van spoorwegen en spoorwegvoorzieningen duidelijker geformuleerd.

  • -

    Stationsstraat 61 is de verbeelding aangepast door een aanduiding voor ‘opslag’ op te nemen binnen de bestemming wonen;Naar aanleiding van een zienswijze is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor het perceel Noordeinde 65 waarbij de bedrijfsbestemming gewijzigd mag worden ten gunste van maximaal drie woningen;

  • -

    De overige zienswijzen hebben niet geleid tot aanpassingen in het bestemmingsplan.

Daarnaast zijn er ambtshalve wijzigingen doorgevoerd, deze aanpassingen zijn correcties ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan. De inzichten zijn ontstaan door verdere bestudering en voortschrijdend inzicht. Ook zijn recent verleende omgevingsvergunningen per abuis niet juist in het bestemmingsplan opgenomen. De belangrijkste wijzigingen zijn:

  • -

    voor snippergroen is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen in de bestemming verkeer –gelijk aan die- in de bestemming groen, dit omdat snippergroen in gevallen ook binnen de bestemming verkeer is gelegen;

  • -

    de ruimere bouwmogelijkheden in de bestemming ‘tuin’ zijn ingeperkt, waarbij alleen de bestaande gebouwen worden toegestaan en de Wabo mogelijkheden biedt..

  • -

    Er is een afwijkingsmogelijkheid opgenomen voor maximaal twee woningen ten opzichte van het bestaande aantal per bouwvlak zodat gemotiveerd afgeweken kan worden onder voorwaarden van het verbod om het aantal woningen binnen de bestemming ’wonen’ niet te laten toenemen.

  • -

    De toelichting is uitgebreid met een nadere motivering van de bestemmingen;

  • -

    Uit de bedrijvenlijst zijn een aantal vormen van detailhandel geschrapt.

  • -

    Tevens zijn kleine correcties op de verbeelding en in de regels.

Voor de exacte omschrijving van alle wijzigingen wordt verwezen naar de lijst van wijzigingen als opgenomen in de nota van beantwoording zienswijzen.

Terinzagelegging

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan, het bestemmingsplan zelf (inclusief de Nota zienswijzen) en de bijbehorende documenten liggen met ingang van 24 december 2015 gedurende zes weken (tot en met 5 februari 2015) voor een ieder ter inzage bij de Publieksbalie op het gemeentehuis aan het Raadhuisplein 1 (voor openingstijden zie www.waddinxveen.nl). De stukken zijn eveneens raadpleegbaar via voornoemde gemeentelijke website en via www.ruimtelijkeplannen.nl (identificatienummer NL.IMRO.0627.bpbebouwdekom2015-0402).

Beroep

Belanghebbenden die tijdig hun zienswijze omtrent het ontwerpbestemmingsplan bij het college van burgemeester en wethouders kenbaar hebben gemaakt, belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij daartoe niet in staat zijn geweest én belanghebbenden die bezwaar hebben tegen de planonderdelen die gewijzigd zijn vastgesteld, kunnen gedurende bovengenoemde termijn van terinzagelegging schriftelijk beroep instellen tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan ‘Bebouwde kom 2015’. Het beroepschrift dient in tweevoud gezonden te worden aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA te Den Haag. Voor het in behandeling nemen van het beroepschrift is griffierecht verschuldigd.

Inwerking

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking op de dag na afloop van vermelde beroepstermijn. Als tijdens de beroepstermijn naast een beroepschrift ook een verzoek om voorlopige voorziening (schorsing) is ingediend, treedt het bestemmingsplan niet in werking voordat op dat verzoek is beslist. Een verzoek om voorlopige voorziening moet worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA te Den Haag. Ook voor het behandelen van een verzoek om voorlopige voorziening wordt griffierecht geheven.

 

College van burgemeester en wethouders,

23 december 2015, Waddinxveen

Naar boven