Wijzigingsbesluit 1e wijziging Gemeenschappelijke regeling natuur- en recreatieschap Zuidwestelijke Delta

Logo Zuid-Holland

 

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland,

 

gelet op

artikel 51 en 53 van de Wet gemeenschappelijke regelingen;

artikel 34 van de Gemeenschappelijke regeling natuur- en recreatieschap Zuidwestelijke Delta en

gelezen

het voorstel van het algemeen bestuur van natuur- en recreatieschap Zuidwestelijke Delta van

18 juni 2015;

gezien

de besluiten van

 

Provinciale Staten van de provincie Zuid-Holland op 11 november 2015 en Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland op 13 oktober 2015;

Provinciale Staten van de provincie Zeeland op 11 december 2015 en Gedeputeerde Staten van de provincie Zeeland op 20 oktober 2015;

de raad van de gemeente Nissewaard op 14 oktober 2015 en burgemeester en wethouder van de gemeente Nissewaard op 15 september 2015;

de raad van de gemeente Cromstrijen op 10 november 2015 en burgemeester en wethouders van de gemeente Cromstrijen op 22 september 2015;

de raad van de gemeente Goeree-Overflakkee op 3 december 2015 en burgemeester en wethouders van de gemeente Goeree-Overflakkee op 3 november 2015;

de raad van de gemeente Hellevoetsluis op 10 december 2015 en burgemeester en wethouders van de gemeente Hellevoetsluis op 3 november 2015;

de raad van de gemeente Schouwen-Duiveland op 24 september 2015 en burgemeester en wethouders van de gemeente Schouwen-Duiveland op 11 augustus 2015;

 

constateren

dat Provinciale Staten van de provincie Zeeland niet hebben ingestemd met wijziging van artikel 29 en artikel 34 van de gemeenschappelijke regeling (artikel I, onderdelen C en H) en voor het overige hebben ingestemd met het wijzigingsvoorstel van het algemeen bestuur van 18 juni 2015;

 

dat met de vereiste eenstemmigheid is besloten de Gemeenschappelijke regeling natuur- en recreatieschap Zuidwestelijke Delta als volgt te wijzigen:

 

Artikel I

 

A.

 

In de aanhef wordt:

 

“Provinciale staten en gedeputeerde staten van de provincies Zuid-Holland en Zeeland, de raden, respectievelijk de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Bernisse, Cromstrijen, Goeree-Overflakkee, Hellevoetsluis en Schouwen-Duiveland.”

 

vervangen door:

 

“Provinciale Staten en gedeputeerde staten van de provincies Zuid-Holland en Zeeland, de raden, respectievelijk de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Nissewaard, Cromstrijen, Goeree-Overflakkee, Hellevoetsluis en Schouwen-Duiveland.”

 

B .

 

Het eerste lid van artikel 7 komt te luiden:

 

1. Aan het algemeen bestuur behoren alle taken en bevoegdheden die aan het bestuur van het deltaschap bij of krachtens deze regeling zijn opgedragen, tenzij bij wet of in deze regeling anders is bepaald.

 

C.

 

D .

 

In het eerste lid, aanhef en onder a. van artikel 16 wordt “Bernisse” vervangen door: Nissewaard.

 

E .

 

In het tweede lid, aanhef en onder a. van artikel 21 wordt “Bernisse” vervangen door: Nissewaard.

 

F .

 

Het tweede lid van artikel 22 komt te luiden:

 

2. Het algemeen bestuur gaat niet over tot het instellen van een commissie als bedoeld in het eerst lid dan nadat de raden van elk van de deelnemende gemeenten en provinciale staten van dit voornemen op de hoogte zijn gesteld en in de gelegenheid zijn gesteld hun wensen en bedenkingen ter kennis van het algemeen bestuur te brengen.

 

G .

 

In het vierde lid van artikel 28 wordt “15 juli” vervangen door: 1 augustus.

 

H .

 

I .

 

  • 1.

    In het tweede lid en onder a. van artikel 33 wordt “Bernisse” vervangen door: Nissewaard.

     

  • 2.

    In het tweede lid en onder a. van artikel 33 komt de laatste volzin te luiden:

     

De bijdragen van de gemeenten zijn onderling te verdelen naar rato van het inwonertal op 1 januari van het jaar voorafgaande aan het boekjaar, met dien verstande dat ten aanzien van de gemeente Nissewaard wordt uitgegaan van het inwonertal op het grondgebied van de voormalige gemeente Bernisse.

 

J .

 

Het tweede lid van artikel 34 komt te luiden:

 

2. De regeling kan worden gewijzigd bij daartoe strekkende besluiten van tenminste

tweederde van de betrokken bestuursorganen van de deelnemers.

 

K .

 

1. Het derde lid van artikel 35 komt te luiden:

 

3. Toetreding kan plaatsvinden bij daartoe strekkende besluiten van de betrokken bestuursorganen van alle deelnemers.

 

2. Het vierde lid van artikel 35 vervalt.

 

L .

 

1. Het tweede lid van artikel 36 komt te luiden:

 

2. De uittreding gaat in op 1 januari van het tweede jaar volgend op het jaar waarin het algemeen bestuur van het besluit tot uittreding in kennis is gesteld.

 

2. Het derde lid van artikel 36 komt te luiden:

 

3. Aan de uittreding kunnen voorwaarden, waaronder financiële, worden verbonden.

 

3. Na het derde lid van artikel 36 wordt een vierde lid toegevoegd, luidende:

 

4. Het algemeen bestuur regelt de gevolgen van uittreding en besluit omtrent de voorwaarden genoemd in het derde lid.

 

Artikel II

 

Bijlage B (toelichting) behorende bij de de Gemeenschappelijke regeling natuur- en recreatieschap Zuidwestelijke Delta wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

 

De toelichting onder Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

Na de laatste volzin wordt de volgende zin toegevoegd:

Per 1 januari 2015 zijn de deelnemende gemeente Bernisse en de gemeente Spijkenisse gefuseerd tot één gemeente Nissewaard.

 

B.

 

De toelichting onder Artikel 7 wordt als volgt gewijzigd:

 

1. De eerste volzin komt te luiden:

 

Het algemeen bestuur van het deltaschap bezit als hoogste orgaan alle bevoegdheden voor zover deze niet bij wet of bij of krachtens de regeling aan andere organen zijn opgedragen.

 

2. De tweede volzin komt te luiden:

 

Dat wil zeggen dat alle taken ter vervulling van het doel van de regeling, waaronder de taken als genoemd in artikel 5, tweede lid, in beginsel behoren tot de taken van het algemeen bestuur, tenzij in de regeling of bij wet anders is bepaald.

 

3. Na de tweede volzin wordt de volgend tekst ingevoegd:

 

Ingevolge artikel 57 Wgr berusten alle overgedragen bevoegdheden bij het algemeen bestuur, tenzij in de regeling of in de Wgr anders is bepaald, dan wel de bevoegdheid aan een ander bestuursorgaan van het deltaschap is overgedragen. Artikel 57b Wgr bevat voorts een aantal bevoegdheden die in ieder geval berusten bij het dagelijks bestuur en niet toebehoren aan het algemeen bestuur.

 

4. Na de laatste volzin wordt de volgende zin toegevoegd:

 

Voorts bevat sinds 1 januari 2015 de Wgr (staatsblad 2014, 306) ingevolge artikel 57a, eerste lid, een wettelijke basis voor het overdragen van bevoegdheden van het algemeen bestuur.

 

Artikel III
  •  

  • 1.

    Dit wijzigingsbesluit wordt aangehaald als: 1e wijziging Gemeenschappelijke regeling natuur- en recreatieschap Zuidwestelijke Delta.

     

  • 2.

    Dit wijzigingbesluit treedt inwerking de dag na publicatie.

     

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland,

 

secretaris a.i., drs. J.H. de Baas

 

voorzitter, drs. J. Smit

Naar boven