Staatscourant van het Koninkrijk der Nederlanden
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Almelo | Staatscourant 2015, 48071 | Instelling gemeenschappelijke regelingen |
Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Almelo | Staatscourant 2015, 48071 | Instelling gemeenschappelijke regelingen |
De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Almelo, Hellendoorn, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand en Wierden, met instemming van de raden, ieder voor zover zij voor hun eigen gemeente bevoegd zijn;
de Gemeenschappelijke Regeling Sociaal Werkvoorzieningsschap Centraal Overijssel (SOWECO) als volgt te wijzigen.
artikel 2 instelling openbaar lichaam
Er is een openbaar lichaam, genaamd: "SOWECO", welk openbaar lichaam rechtspersoonlijkheid bezit en gevestigd is te Almelo.
artikel 3 openbaar lichaam enig aandeelhouder
Het openbaar lichaam treedt op als enig aandeelhouder van de naamloze vennootschap SOWECO, welke namens de in de regeling deelnemende gemeenten belast wordt met de feitelijke uitvoering van de Wsw en de ter harer uitvoering genomen besluiten en die tevens op afzonderlijk verzoek en in opdracht van één of meer der deelnemende gemeenten fungeert als mens-ontwikkelbedrijf in het kader van de activering van personen, die – anders dan als geïndiceerden op grond van de Wsw – een grote afstand hebben tot de reguliere arbeidsmarkt.
artikel 4 door de regeling te behartigen belang
Het door de regeling te behartigen belang, als bedoeld in artikel 10, lid 1 van de Wgr, wordt gevormd door het namens de in de regeling deelnemende gemeenten op een zo doelmatig en doeltreffend mogelijke wijze geven van uitvoering aan de Wsw en de ter harer uitvoering genomen besluiten, uitgezonderd het wachtlijstbeheer en het begeleid werken, alsmede het op grond van separaat tussen één of meer der deelnemende gemeenten en de in artikel 3 bedoelde naamloze vennootschap gesloten overeenkomsten fungeren als mens-ontwikkelbedrijf, als omschreven in het vorige artikel.
artikel 5 overdracht bevoegdheden
De colleges van de in deze regeling deelnemende gemeenten dragen, rekening houdende met hetgeen nader is bepaald in het separaat te nemen aanwijzingsbesluit, aan het algemeen bestuur over:
artikel 6 bestuur openbaar lichaam
Het bestuur van het openbaar lichaam bestaat uit een algemeen bestuur, een dagelijks bestuur en een voorzitter.
artikel 7 samenstelling algemeen bestuur
De leden van het algemeen bestuur treden af op de dag waarop de leden van het college van de deelnemende gemeenten aftreden. In dit geval blijft het aftredende bestuurslid zijn functie waarnemen tot het tijdstip, waarop de (nieuwe) colleges van de in de regeling deelnemende gemeenten de nieuwe leden hebben aangewezen.
Het lidmaatschap van het algemeen bestuur eindigt in elk van de volgende gevallen:
wegens onverenigbaarheid van betrekkingen. Als zodanig worden aangemerkt alle betrekkingen, welke in samenhang met het lidmaatschap van het algemeen bestuur aanleiding kunnen geven tot de aanwezigheid van een tegenstrijdig belang. Zodanig tegenstrijdig belang is in ieder geval aanwezig, indien sprake is van de volgende betrekkingen:
artikel 8 bevoegdheden van het algemeen bestuur
Het algemeen bestuur is besluitvormend inzake de besluiten die in de algemene vergadering van aandeelhouders van de in artikel 3 genoemde vennootschap moeten worden genomen, waarbij de voorzitter van het algemeen bestuur in de algemene vergadering van aandeelhouders als vertegenwoordiger van het openbaar lichaam gerechtigd is om zijn stem uit te brengen conform de aan hem toebedeelde bevoegdheid in artikel 19 van de gemeenschappelijke regeling.
artikel 9 vergaderingen algemeen bestuur
Op het houden en de orde van de vergaderingen van het algemeen bestuur is het bepaalde in de artikelen 22 en 23 van de Wgr van toepassing.
artikel 10 huishoudelijk reglement algemeen bestuur
Het algemeen bestuur stelt een huishoudelijk reglement vast, rekening houdend met de positie van het openbaar lichaam als enig aandeelhouder van de in artikel 3 bedoelde vennootschap; dit reglement mag geen bepalingen bevatten, welke in strijd zijn met deze regeling of met de statuten van de in artikel 3 bedoelde vennoot¬schap.
artikel 11 besluitvorming door algemeen bestuur
Is het vereiste aantal leden niet aanwezig, dan wordt door de voorzitter binnen 2 weken een nieuwe vergadering belegd, welke – ongeacht het aantal tegenwoordig zijnde leden – bevoegd is besluiten te nemen over de in de vorige vergadering aan de orde gestelde en bij de oproeping aan de leden mede te delen punten.
artikel 12 samenstelling dagelijks bestuur
De leden van het dagelijks bestuur worden aangewezen door en uit de leden van het algemeen bestuur en bestaat uit tenminste drie leden met een maximum van zes leden. Zij worden aangewezen in de eerste vergadering van het algemeen bestuur nadat overeenkomstig artikel 7 de leden van het algemeen bestuur zijn aangewezen.
artikel 13 voorzitterschap algemeen en dagelijks bestuur
De voorzitter van het algemeen bestuur bekleedt dezelfde functie in het dagelijks bestuur.
artikel 14 tijdelijke vervanging leden dagelijks bestuur
Indien langdurige verhindering of ontstentenis van een lid van het dagelijks bestuur wordt verwacht, kan het algemeen bestuur op voorstel van het dagelijks bestuur in diens tijdelijke vervanging voorzien.
artikel 15 aftreden tijdelijk benoemd lid dagelijks bestuur
Het tijdelijk benoemde lid treedt af zodra degene die wordt vervangen de uitoefening van zijn taak hervat.
artikel 16 tussentijdse benoeming
Indien tussentijds een plaats in het dagelijks bestuur beschikbaar komt, wijst het algemeen bestuur binnen twee maanden een nieuw lid aan.
artikel 17 aftreden leden dagelijks bestuur
De leden van het dagelijks bestuur treden af op de dag van aftreden van het algemeen bestuur.
artikel 18 beëindiging lidmaatschap dagelijks bestuur van rechtswege
Het lidmaatschap van het dagelijks bestuur eindigt van rechtswege op de dag waarop het lidmaatschap van het algemeen bestuur eindigt.
De voorzitter vertegenwoordigt het openbaar lichaam in en buiten rechte. Hij kan de vertegenwoordiging aan een door hem daartoe gemachtigde opdragen.
artikel 20 vervanging voorzitter bij belangenverstrengeling
In rechtsgedingen tussen het openbaar lichaam en de gemeente, waarvan de voorzitter lid van het college is, wordt hij vervangen door een ander lid van het algemeen bestuur.
artikel 21 bevoegdheden dagelijks bestuur
Het dagelijks bestuur is in ieder geval bevoegd:
Te besluiten namens het openbaar lichaam, het dagelijks bestuur of het algemeen bestuur rechtsgedingen, bezwaarprocedures of administratief beroepsprocedures te voeren of handelingen ter voorbereiding daarop te verrichten, tenzij het algemeen bestuur, voor zover een zaak van het algemeen bestuur, in voorkomende gevallen anders beslist.
artikel 22 secretariële ondersteuning en adviseurschap
De voorzitter is belast met de voorziening in secretarië¬le ondersteuning van het algemeen en het dagelijks bestuur. Tevens draagt hij zorg voor het verzenden van de agenda en de notulen van de vergaderingen van het algemeen en het dagelijks bestuur naar het bestuur van de in artikel 3 bedoelde vennootschap.
De vergaderingen van het dagelijks bestuur van het openbaar lichaam worden alleen dan door de directeur van de in artikel 3 bedoelde vennootschap in de hoedanigheid van adviseur bijgewoond, wanneer de directeur naar aanleiding van enige agendapunten hiertoe uitgenodigd wordt door het dagelijks bestuur.
artikel 23 verschaffen van inlichtingen
Een lid van het algemeen bestuur verschaft, mondeling of schriftelijk, de door één of meer leden van de raad van de door hem vertegenwoordigde gemeente gevraagde inlichtingen, rekening houdend met de gerechtvaardigde belangen van de in artikel 3 bedoelde vennootschap en haar organen. Betreft het inlichtingen over zaken, waaromtrent krachtens het bepaalde in artikel 23 van de Wgr geheimhouding is opgelegd, dan wordt deze informatie slechts verstrekt, indien de geheimhouding is opgeheven.
Het bepaalde in het vorige lid is van overeenkomstige toepassing terzake van het door het algemeen bestuur c.q. het dagelijks bestuur verschaffen van inlichtingen aan de colleges van de in de regeling deelnemende gemeenten, telkens wanneer daarom wordt verzocht door één of meer leden van deze colleges.
artikel 24 afleggen van verantwoording
Het dagelijks bestuur c.q. één of meer leden daarvan kunnen door het algemeen bestuur ter verantwoording worden geroepen in alle gevallen, waarin het algemeen bestuur op basis van een volstrekte meerderheid, als bedoeld in artikel 11, van oordeel is dat zulks wordt gevorderd door c.q. dienstbaar is aan de gerechtvaardigde belangen van de in artikel 3 bedoelde vennootschap en haar organen.
In gevallen, waarin een collegelid, tevens lid van het algemeen bestuur, door het college van de door hem vertegenwoordigde gemeente ter verantwoording wordt geroepen voor het door hem in dat bestuur gevoerde beleid, laat dit lid zich bij het afleggen van de hier bedoelde verantwoording leiden door de gerechtvaar¬digde belangen van de gemeenschappelijke regeling SOWECO en de in artikel 3 bedoelde vennootschap.
artikel 25 instelling van bestuurscommissies
Het algemeen bestuur is bevoegd bestuurscommissies in te stellen, bedoeld in artikel 24 en 25 Wgr. Taak, bevoegdheden, samenstelling en werkwijze van deze commissies worden geregeld bij het instelling besluit, volgens de procedure die staat vermeld in de Wgr.
artikel 26 begroting en jaarrekening
Het dagelijks bestuur zendt vóór 15 april van het jaar voorafgaande aan dat waarvoor de begroting dient, de algemene financiële en beleidsmatige kaders oftewel de begroting, inclusief een meerjarenraming en de voorlopige jaarrekening, voorzien van een toelichting, aan de gemeenteraden van de in de regeling deelnemende gemeenten.
Het algemeen bestuur stelt de jaarrekening vast in het jaar, volgende op het jaar waarop deze betrekking heeft, en het dagelijks bestuur zendt haar binnen 2 weken na de vaststelling, doch in ieder geval vóór 1 augustus van het jaar, volgende op het jaar waarop de jaarrekening betrekking heeft, aan Gedeputeerde Staten en aan de deelnemende gemeenten.
artikel 28 terbeschikkingstelling subsidies en overige middelen
De wijze waarop subsidies en andere middelen worden ingezet ter uitvoering van de Wsw door de in artikel 3 genoemde vennootschap, geschiedt conform hetgeen is opgenomen in het sociaal economisch contract of, indien het sociaal economisch contract hieromtrent geen uitkomst biedt, op de wijze waarop dit voordien geschied is. Een en ander met dien verstande dat hiervan uitgesloten zijn het wachtlijstbeheer en het begeleid werken.
artikel 29 terbeschikkingstelling productiemiddelen aan vennootschap
Het algemeen bestuur draagt er zorg voor dat de in artikel 3 bedoelde vennoot¬schap binnen de kaders van ondernemingsplan en begroting kan beschikken over zodanige productiemiddelen, roerende en onroerende, dat een ongestoorde bedrijfsuitoefening daardoor mogelijk wordt gemaakt.
artikel 30 rechtspositie personeel
De in deze regeling per 1 januari 2016 aangebrachte wijzigingen zijn niet van invloed op (het voortduren van) de detachering bij de in artikel 3 bedoelde vennootschap van allen die in een loondienstverhouding staan tot het openbaar lichaam en in het kader van de Wsw, de CAR-UWO of anderszins werkzaamheden verrichten bij en ten behoeve van de vennootschap.
De rechtspositie van de in lid 1 bedoelde personen als ook van nieuw personeel wordt, rekening houdend met het terzake bepaalde in onder andere de Wsw en de ter harer uitvoering genomen besluiten, nader geregeld in een aanwijzingsbesluit, te nemen door het algemeen bestuur van het openbare lichaam, waarbij de in artikel 3 bedoelde vennootschap onder andere wordt belast met de uitvoering hiervan.
artikel 31 inhoud aanwijzingsbesluit
In het aanwijzingsbesluit worden in ieder geval de volgende onderwerpen opgenomen:
jaarlijks overleg tussen het dagelijks bestuur en het bestuur van de vennoot¬schap over het in het volgende kalenderjaar door de vennootschap te voeren beleid met betrekking tot de ontwikkeling van de Wsw-populatie, zowel in aantallen als naar handicapcategorie, één en ander inclusief de hoogte van de gemeentelijke bijdrage.
verschaffen van een duidelijk meerjarenperspectief voor de normale bedrijfsvoering aan het bestuur van de vennootschap door het algemeen bestuur, alsmede verschaffen van zodanig perspectief in alle gevallen, waarin dit naar de mening van het bestuur van de vennootschap vereist is op grond van door haar aangegeven bijzondere omstandigheden, welke een normale bedrijfsvoering verhinderen dan wel hoogst onwaarschijnlijk doen zijn.
een verklaring door het algemeen bestuur waarin tot uiting komt dat voor het realiseren van de sociaal-maatschappelijke doelstellingen niet te allen tijde kan worden volstaan met het door het algemeen bestuur bijdragen in de reguliere financiering van de vennootschap, om zo een zo groot mogelijke mate van continuïteit in bedrijfsvoering te waarborgen.
artikel 32 aansprakelijkheid voor schulden
De deelnemende gemeenten in deze regeling zuller er steeds zorg voor dragen dat het openbaar lichaam te allen tijde over voldoende middelen beschikt om aan al zijn verplichtingen jegens derden te kunnen voldoen.
artikel 33 toetreding tot de Gemeenschappelijke Regeling
In afwijking van het bepaalde in artikel 11 is voor het besluit tot toetreding van andere gemeenten tot de Gemeenschappelijke Regeling een unaniem besluit van de leden van het algemeen bestuur vereist, voorafgegaan door toestemming van de colleges (gehoord de gemeenteraden) van de in de regeling deelnemende gemeenten.
artikel 35 wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling
Wijziging van de regeling geschiedt door middel van een besluit, dat in afwijking van artikel 11 is gebaseerd op een meerderheid van de stemmen van 2/3 van de leden van het algemeen bestuur, samen vertegenwoordigend tenminste 2/3 van het aantal arbeidsjaren, als bedoeld in de Wsw. Voordat kan worden overgegaan tot het nemen van een dergelijk besluit zal toestemming moeten zijn verkregen van de gemeenteraden van de in de regeling deelnemende gemeenten.
artikel 36 opheffing openbaar lichaam
Ingeval van opheffing van deze regeling besluit het algemeen bestuur van het openbaar lichaam tot liquidatie en stelt het daartoe een liquidatieplan op ter vereffening van het vermogen van de regeling, daarbij rekening houdend met de gerechtvaardigde belangen van de in artikel 3 bedoelde vennootschap. Het liquidatieplan voorziet tevens in de gevolgen voor de werknemers, zowel in dienst van het openbaar lichaam als in dienst van de in artikel 3 bedoelde vennootschap, alsmede in alle overige rechtsge¬volgen, zoals deze voortvloeien uit de liquidatie.
De deelnemers verbinden zich in geval van opheffing van het openbaar lichaam de rechten en verplichtingen van het lichaam over de deelnemers te verdelen door het opstellen van een liquidatieplan dat voorziet in de verplichting van de deelnemers alle rechten en verplichtingen van het openbaar lichaam over de deelnemers te verdelen op een in het plan te bepalen wijze
Het liquidatieplan voorziet in de verplichting van de in de regeling deelnemende gemeenten tot deelneming in de financiële gevolgen van de opheffing.Het liquidatieplan voorziet tevens in de gevolgen voor de werknemers, zowel in dienst van het openbaar lichaam als in dienst van de in artikel 3 bedoelde vennootschap, alsmede in alle overige rechtsge¬volgen, zoals deze voortvloeien uit de liquidatie.
artikel 37 kennisgeving toe-, uittreding, wijziging en opheffing
De gemeente Almelo zorgt voor de toezending van de toe- of uittreding, de wijziging of de opheffing aan Gedeputeerde Staten en aan het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel. Tevens draagt zij zorg voor kennisgeving hieromtrent aan de deelnemende gemeenten.
artikel 38 bijzondere gevallen
In alle gevallen waarin deze regeling niet of niet in redelijkheid voorziet, beslist het algemeen bestuur van het openbaar lichaam.
artikel 39 citeertitel, duur en inwerkingtreding
Aldus besloten namens het college van burgemeester en wethouders van de gemeente,
Gemeente Almelo dd. Handtekening
Gemeente Hellendoorn dd. Handtekening
Gemeente Rijssen-Holten dd. Handtekening
Gemeente Tubbergen dd. Handtekening
Gemeente Twenterand dd. Handtekening
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2015-48071.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.