Staatscourant van het Koninkrijk der Nederlanden
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Hoorn | Staatscourant 2015, 47795 | Instelling gemeenschappelijke regelingen |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Hoorn | Staatscourant 2015, 47795 | Instelling gemeenschappelijke regelingen |
Opmerkingen met betrekking tot de regeling
Dit is een gemeenschappelijke regeling tussen de gemeenteraden en de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede Broec.
Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd
De Gemeenteraad en het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente [gemeente], ieder voor zover het zijn bevoegdheid betreft ;
Gelet op de bepalingen van de Wet gemeenschappelijke regelingen en de Wet Milieubeheer;
Gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders van [gemeente] nr. [nummer]
• de Wet Milieubeheer de Gemeente verplicht regels te stellen ten aanzien van de inzameling en het verdere beheer van huishoudelijke afvalstoffen;
• ter uitvoering van de voorgaande taken de Gemeenschappelijke Regeling Centraal Afvalverwijderingsorgaan Westfriesland ("CAW") is opgericht, in welke Gemeenschappelijke Regeling de volgende gemeenten deelnemen: Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Medemblik, Koggenland, Opmeer en Stede Broec;
• de deelnemende gemeenten beogen CAW te belasten met het vaststellen en (doen) uitvoeren van beleid ten aanzien van huishoudelijke afvalstoffen, waaronder de verordenende bevoegdheid als bedoeld in artikel 10.23 e.v. Wet Milieubeheer;
• CAW met de hiervoor genoemde verordenende bevoegdheid in ieder geval bevoegd is de entiteit aan te wijzen die belast is met het inzamelen van huishoudelijke afvalstoffen;
• de aan CAW deelnemende Gemeenten voorts beogen de feitelijke inzameling en het verdere beheer van huishoudelijke en andere afvalstoffen door N.V. HVC ("HVC"), statutair gevestigd te Alkmaar, te laten geschieden en dat zij dat tot uitdrukking hebben gebracht door te besluiten HVC daartoe een alleenrecht te verlenen;
• dat CAW de verordende bevoegdheid als bedoeld in artikel 10.23 e.v. Wet Milieubeheer derhalve krijgt onder de voorwaarde dat HVC door CAW als inzameldienst in de zin van artikel 10.24 Wet Milieubeheer wordt aangewezen;
• Gelet op het feit dat op 1 januari 2015 de Wet gemeenschappelijke regelingen is gewijzigd en dat bestaande gemeenschappelijke regelingen uiterlijk 1 januari 2016 aangepast moeten zijn aan deze wet;
• Gelet op het feit dat voormalige gemeente Wieringermeer, thans gemeente Hollands Kroon, is uitgetreden uit de gemeenschappelijke regeling;
de Gemeenschappelijke Regeling Centraal Afvalverwijderingsorgaan Westfriesland als volgt te wijzigen zodat deze nadien als volgt komt te luiden:
Hoofdstuk I ALGEMENE BEPALINGEN
Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:
Afvalstoffen: alle stoffen, preparaten of andere producten die behoren tot de categorieën die zijn genoemd in bijlage I bij richtlijn nr. 75/442/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 15 juli 1975 betreffende afvalstoffen, waarvan de houder zich ontdoet, voornemens is zich te ontdoen, of zich moet ontdoen, met inachtneming van nadere regelgeving op grond van de Wetmilieubeheer;
Hoofdstuk III ALGEMEEN BESTUUR
Het Algemeen Bestuur bestaat per deelnemende gemeente uit één lid, dat door de gemeenteraad uit de Wethouders wordt aangewezen. De gemeenteraad wijst tevens uit de Wethouders een of meer personen aan die als plaatsvervangend lid kunnen optreden. Aan een plaatsvervangend lid komt dezelfde rechten toe als aan het lid dat hij vervangt.
Op het houden en de orde van de vergaderingen van het Algemeen Bestuur is het gestelde in artikel 22 van Wet gemeenschappelijke regelingen onverkort van toepassing.
Het Algemeen Bestuur kan aan de leden van het Algemeen Bestuur een vergoeding toekennen voor de werkzaamheden en een tegemoetkoming in de kosten toekennen. Het gestelde in artikel 21 van de Wet gemeenschappelijke regelingen wordt in acht genomen.
Binnen 30 dagen na de ontvangst dient het lid van het Algemeen Bestuur dit verzoek om inlichtingen schriftelijk te beantwoorden en deze beantwoording in te dienen bij de desbetreffende gemeenteraad. Indien beantwoording niet binnen deze termijn kan plaatsvinden geeft het betrokken lid van het Algemeen Bestuur de voorzitter voornoemd daarvan gemotiveerd bericht.
De gemeenteraad kan besluiten dat het door hem aangewezen lid van het Algemeen Bestuur zich mondeling dan wel schriftelijk dient te verantwoorden voor het door hem in het Algemeen Bestuur gevoerde beleid. De gemeenteraad stelt daarbij tevens de termijn vast waarbinnen deze verantwoording moet plaatsvinden.
De gemeenteraad is bevoegd het door hem aangewezen lid in het Algemeen Bestuur tussentijds ontslag te verlenen wanneer het lid verzuimt te voldoen aan het gestelde in de artikelen 10 en 11 van deze regeling dan wel anderszins het vertrouwen van de gemeenteraad heeft verloren. In dit geval zijn de artikelen 49 en 50 Gemeentewet van toepassing.
Hoofdstuk IV DAGELIJKS BESTUUR
Ten aanzien van de leden van het Dagelijks Bestuur is het gestelde in artikel 9 van deze regeling van overeenkomstige toepassing.
Het Dagelijks Bestuur is in ieder geval bevoegd:
te besluiten namens het Lichaam, het Dagelijks Bestuur of het Algemeen Bestuur rechtsgedingen, bezwaarprocedures of administratief beroepsprocedures te voeren of handelingen ter voorbereiding daarop te verrichten, tenzij het Algemeen Bestuur, voor zover het het Algemeen Bestuur aangaat, in voorkomende gevallen anders beslist.
In de eerstvolgende vergadering van het Algemeen Bestuur na de mededeling als bedoeld in het voorgaande lid geeft het Dagelijks Bestuur aan het Algemeen Bestuur de gelegenheid ter zake nadere mondelinge inlichtingen aan het Dagelijks Bestuur of aan een of meer leden van het Dagelijks Bestuur te vragen.
Tijdens de vergadering als bedoeld in het voorgaande lid kunnen het Dagelijks Bestuur of een of meer leden van het Dagelijks Bestuur door het Algemeen Bestuur worden verzocht zich te verantwoorden aangaande het beleid dat is of wordt gevoerd ten aanzien van het onderwerp waarover inlichtingen zijn gevraagd.
Door een of meer leden van de raden van de aan de regeling deelnemende gemeenten kan/kunnen aan het Dagelijks Bestuur of de voorzitter schriftelijk inlichtingen worden gevraagd aangaande de belangen waarvan de behartiging bij of krachtens deze gemeenschappelijke regeling aan het Lichaam is opgedragen.
Hoofdstuk VI FINANCIËLE BEPALINGEN
Het Algemeen Bestuur stelt bij verordening regels vast met betrekking tot de controle op de administratie en op het beheer van vermogenswaarden van de algemene dienst en van takken van dienst. Deze regels dienen onder meer te waarborgen dat de rechtmatigheid en doelmatigheid van de administratie en het beheer worden getoetst.
De deelnemende gemeenten staan gezamenlijk garant voor de tijdige en volledige betaling van rente, aflossingen, boeten en kosten van door het Dagelijks Bestuur namens het lichaam onder goedkeuring van het Algemeen Bestuur gesloten of af te sluiten overeenkomsten van geldlening en door het Lichaam gegarandeerde overeenkomsten van geldlening gesloten of af te sluiten door derden.
Hoofdstuk IX TOETREDING EN UITTREDING
Over toetreding door een daartoe verzoekende gemeente besluit het Algemeen Bestuur bij ten minste drie kwart meerderheid van het aantal zitting hebbende leden. In dat besluit kan de toetreding afhankelijk worden gesteld van de voldoening aan bepaalde voorwaarden door de gemeente die tot de regeling wenst toe te treden.
Na ontvangst van de besluiten als bedoeld in het eerste lid verleent het Dagelijks Bestuur aan een in overleg met de uittredende gemeente aan te wijzen deskundige opdracht om een liquidatieplan op te stellen als ware tot opheffing van de regeling besloten. Daarbij wordt tevens een afkoopsom berekend als bijdrage in ander relevante kosten, voortvloeiende uit de toerekening van kosten uit de Gemeenschappelijke Regeling Samenwerkingsorgaan Westfriesland. De kosten van dit plan komen voor rekening van de uittredende gemeente.
Nadat het in het voorgaande lid bedoelde plan door het Algemeen Bestuur is vastgesteld, is de uittredende gemeente gehouden om binnen een termijn van zes maanden na de goedkeuring van dit plan de daarin voor de uittredende gemeente omschreven financiële verplichtingen aan het lichaam te voldoen. Eerst na de voldoening hiervan is de uittredende gemeente van haar financiële verplichtingen jegens de overig gemeenten en het lichaam ontslagen.
Hoofdstuk X WIJZIGING EN OPHEFFING
De regeling wordt opgeheven wanneer de raden, de colleges van burgemeester en wethouders en de burgemeesters, ieder voor zover het hun bevoegdheid betreft, van twee derden van de deelnemende gemeenten waarin ten minste de helft van het aantal inwoners van het grondgebied woonachtig is, daartoe besluiten.
Hoofdstuk XI OVERGANGS-, SLOT-. EN CITEERARTIKEL
Ten aanzien van de archiefbescheiden van het Lichaam zijn de voorschriften omtrent de zorg, de bewaring en het beheer van de archiefbescheiden, alsmede die omtrent het toezicht daarop zoals die voor de gemeente Hoorn zijn of nader zullen worden vastgesteld van overeenkomstige toepassing, tenzij het Lichaam hier zelf in heeft voorzien.
Het gemeentebestuur van Hoorn draagt zorg voor de toezending van deze regeling en van de besluiten tot wijziging, toe- en uittreding aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2015-47795.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.