Logo Overbetuwe
Besluit over MER-beoordeling Adelhofstraat 2 Homoet, Overbetuwe

Burgemeester en wethouders maken als bevoegd gezag, gelet op artikel 7.17, vierde lid van de Wet milieubeheer, het volgende bekend:

Op 12 september 2014 heeft VantErve Advies namens De Linge Pluimvee B.V., een vormvrije MER-beoordeling ingediend. De Linge Pluimvee B.V. wil aan de Adelhofstraat 2 te Homoet het agrarisch bouwblok vergroten tot iets meer dan 1,5 hectare. De uitbreiding van het agrarisch bouwblok maakt de bouw van twee nieuwe scharrelvleeskuikenstallen, voor het houden van 57.000 vleeskuikens, mogelijk. Het bedrijf is enkele jaren geleden aangekocht om er een volwaardig functionerende eenheid van te maken, waarbij op een diervriendelijke en duurzame wijze vleeskuikens worden gehouden. Door het oprichten van twee nieuwe stallen geldt op grond van de Wet milieubeheer en het Besluit Milieueffectrapportage 1994 (verder Besluit m.e.r.) een m.e.r.-beoordelingsplicht.

In onderdeel D onder categorie 14 (Besluit m.e.r.) is bepaald voor welke, gebleken niet m.e.r.-plichtige situaties er beoordeeld dient te worden of vanwege bijzondere omstandigheden waaronder de activiteit wordt ondernomen, alsnog een milieueffectrapport (MER) noodzakelijk is.

Dit geldt voor de oprichting en/of uitbreiding en/of wijziging van een inrichting voor het fokken, mesten of houden van onder andere meer dan 40.000 stuks pluimvee (Rav cat. E, F, G en J). In de voorliggende situatie zullen in twee nieuwe scharrelvleeskuikenstallen in totaal 57.000 vleeskuikens worden gehouden.

Of er sprake is van bijzondere omstandigheden die de eis van een MER rechtvaardigen is in de MER-beoordeling beschreven.

Burgemeester en wethouders hebben op 7 oktober 2014 besloten dat de initiatiefnemer geen MER hoeft op te stellen, alvorens hij een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor deze bedrijfsuitbreiding/vergroting indient. Naar de mening van burgemeester en wethouders zijn er geen bijzondere omstandigheden aan de orde waardoor de voorgenomen activiteit belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu zou kunnen veroorzaken.

De aspecten van de uitvoering hebben een verwaarloosbaar effect op de omgeving en passen binnen het bestaande gebruik van dit agrarisch buitengebied.

Het besluit en alle ter zake zijnde stukken liggen met ingang van 19 februari 2015 gedurende zes weken (tot en met 1 april 2015) ter inzage. U kunt de stukken tijdens de openingstijden inzien bij de informatiebalie gemeentehuis Overbetuwe, locatie Elst (maandag t/m woensdag van 8.30 – 17.00 uur, donderdag van 8.30 – 20.00 uur en vrijdag van 8.30 – 13.00 uur). U kunt de stukken ook digitaal inzien op www.overbetuwe.nl, onder Wonen, verkeer en veiligheid, verder klikken op Bouwen en wonen en daarna op Ruimtelijke plannen (o.a. bestemmingsplannen).

Dit besluit wordt aangemerkt als een beslissing inzake de procedure ter voorbereiding van een besluit (op de aanvraag om een omgevingsvergunning). Gelet op artikel 6.3 van de Algemene wet bestuursrecht, is een dergelijke beslissing niet vatbaar voor bezwaar en beroep van derde-belanghebbenden. Bezwaar tegen deze besluitvorming kan aan de orde worden gesteld in de bestemmingsplanprocedure die op deze besluitvorming volgt.

Naar boven