Regeling van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Minister van Veiligheid en Justitie van 1 december 2015, kenmerk 877068-144694-J, houdende wijziging van de Regeling Jeugdwet in verband met aanpassing van het Informatieprotocol Beleidsinformatie Jeugd

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Minister van Veiligheid en Justitie,

Gelet op artikel 7.5.4 van het Besluit Jeugdwet;

Besluiten:

ARTIKEL I

Bijlage 2 bij de Regeling Jeugdwet wordt als volgt gewijzigd:

A

De eerste volzin van paragraaf 1.1 komt te luiden:

Op 1 januari 2015 is de Jeugdwet in werking getreden.

B

In paragraaf 1.2 komt de laatste alinea als volgt te luiden:

Jaarlijks wordt bezien of wijzigingen in het informatieprotocol nodig zijn. Inhoudelijke wijzigingen vinden alleen plaats indien dit strikt noodzakelijk is.

C

In paragraaf 1.3 wordt in de vierde volzin ‘hoeven’ vervangen door: dienen.

D

In de toelichting van paragraaf 2.2 wordt ‘de code 000000000’ vervangen door ‘de code 999999999’ en wordt ‘de code 999999999’ vervangen door: de code 000000000.

E

In de toelichting van paragraaf 2.5 wordt na de alinea die aanvangt met ‘De wijze waarop’ en eindigt met ‘van de VNG’ de volgende alinea ingevoegd:

Zo veel als mogelijk dient de postcode (6 posities) doorgegeven te worden. Dit is belangrijk om de beleidsinformatie waar mogelijk ook op wijkniveau weer te geven.

F

In de toelichting van paragraaf 3.1 wordt na de eerste alinea de volgende alinea ingevoegd:

Zoals in paragraaf 1.3 reeds is opgenomen, betreft het alleen de jeugdhulp die in natura wordt geleverd. Over jeugdhulp die wordt gefinancierd met een PGB dienen geen gegevens aan CBS te worden verstrekt.

G

In paragraaf 3.2 wordt na ‘Onbekend (07)’ ingevoegd:

  • Rechter, Raad voor de Kinderbescherming of Officier van Justitie (08).

H

In paragraaf 4.2.1 vervalt na ‘voorbereiding gedragsbeïnvloedende maatregel’ de zinsnede:, voorwaardelijke sepot, schorsing voorlopige hechtenis, voorwaardelijke invrijheidsstelling.

I

In paragraaf 4.3.2 wordt na ‘Overlijden jeugdige (06)’ ingevoegd:

  • Voorlopige ondertoezichtstelling omgezet in ondertoezichtstelling (07).

J

In paragraaf 6.5 wordt ‘de code 000000000’ vervangen door ‘de code 999999999’ en wordt ‘de code 999999999’ vervangen door: de code 000000000.

K

In paragraaf 7.1 wordt ‘http://www.cbs.nl/bestandslevering’ vervangen door: www.cbsvooruwbedrijf.nl/jeugdzorg.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en is voor het eerst van toepassing op de verslagperiode die aanvangt per 1 januari 2016.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M.J. van Rijn

De Minister van Veiligheid en Justitie, G.A. van der Steur

TOELICHTING

Algemeen

Op grond van artikel 7.4.3 van de Jeugdwet zijn jeugdhulpaanbieders en gecertificeerde instellingen verplicht kosteloos gegevens te vertrekken ten behoeve van onder meer beleidsinformatie. Op grond van artikel 7.4.5 van de Jeugdwet zijn bij en krachtens het Besluit Jeugdwet nadere regels gesteld over die gegevensverwerking. Welke gegevens de jeugdhulpaanbieders en gecertificeerde instellingen moeten aanleveren en op welke wijze dat dient te gebeuren, is gedetailleerd uitgewerkt in Bijlage 2, behorende bij artikel 7 van de Regeling Jeugdwet, het Informatieprotocol Beleidsinformatie Jeugd. Jaarlijks bezien het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het Ministerie van Veiligheid en Justitie (VenJ) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in overleg met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de brancheorganisaties of aanpassingen nodig zijn om er voor te zorgen dat de beleidsinformatie volledig, correct en relevant is. Aangezien continuïteit in het aanleveren van gegevens erg belangrijk is, zijn Onze Ministers terughoudend in het doorvoeren van wijzigingen.

Tijdens de uitvoering van het Informatieprotocol Beleidsinformatie Jeugd is echter gebleken dat de huidige afspraken een aantal onvolkomenheden bevatten. Om te voorkomen dat deze onvolkomenheden tot onduidelijkheid over de te leveren gegevens leiden, worden met deze wijziging van de Regeling Jeugdwet enkele aanpassingen aangebracht in het Informatieprotocol Beleidsinformatie Jeugd. De wijzigingen leiden niet tot extra administratieve lasten. De wijzigingen komen ten goede aan de betrouwbaarheid van de gepubliceerde gegevens, die op dit moment overigens niet in het geding is.

Artikelsgewijs

Artikel I

A

Dit artikel ziet op actualisering van de openingszin van de inleiding.

B

In de inleiding wordt aangegeven dat terughoudend wordt omgegaan met wijziging van het Informatieprotocol.

C

In paragraaf 1.3 wordt een redactionele misslag weggenomen.

D en J

De oude codering voor een onbekend BSN in de paragrafen 2.2 en 6.5 sloot niet aan bij de geldende standaarden in de zorg. Met de voorgestelde wijzigingen wordt dit hersteld.

E

In de toelichting bij het gegeven postcode/gemeente in paragraaf 2.5 is aangegeven waarom het belangrijk is om de postcode te hanteren en niet de gemeente.

F

In de toelichting van paragraaf 3.1 is toegevoegd dat de gegevens die de jeugdhulpaanbieders dienen aan te leveren alleen de jeugdhulp in natura betreffen. Dit naar analogie van paragraaf 1.3.

G

Bij het gegeven verwijzer in paragraaf 3.2 ontbrak de optie ‘Rechter, Raad voor de Kinderbescherming of Officier van Justitie’. De voorgestelde wijziging herstelt dit.

H

In paragraaf 4.2.1 wordt een beperking aangebracht in de beschrijving van één van de typen jeugdreclassering. Het type ‘Voorbereiding gedragsbeïnvloedende maatregel, voorwaardelijke sepot, schorsing voorlopige hechtenis, voorwaardelijke invrijheidsstelling’ wordt gewijzigd in het type ‘Voorbereiding gedragsbeïnvloedende maatregel’.

I

In paragraaf 4.3.2 ontbrak in de opsomming van redenen voor beëindiging van een maatregel de optie ‘Voorlopige onder toezichtstelling omgezet in ondertoezichtstelling’. Deze wijziging voegt deze optie toe.

K

De link naar de website waar de jeugdhulpaanbieders en gecertificeerde instellingen hun gegevens kunnen uploaden, is geactualiseerd.

Artikel II

Deze regeling is voor het eerst van toepassing op het aanleveren van gegevens over verslagperiodes die aanvangen per 1 januari 2016. Om de wijzigingen als gevolg van deze regeling tijdig in de registratiesystemen te kunnen implementeren en jeugdaanbieders en gecertificeerde instellingen voldoende gelegenheid te bieden om zich op de wijzigingen voor te bereiden, treedt deze regeling al eerder in werking.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M.J. van Rijn

De Minister van Veiligheid en Justitie, G.A. van der Steur

Naar boven