Circulaire tot wijziging van de Circulaire Vakbekwaamheid buitenslands gediplomeerden, Volksgezondheid

Circulaire aan: Instellingen in de gezondheidszorg, beroepsorganisaties, Ministerie van Veiligheid en Justitie, van OCW en SZW, overige belanghebbenen zoals EP-Nuffic, SBB, DUO, UWV WERKbedrijf

Betreft: Vakbekwaamheid buitenslands gediplomeerden volksgezondheid

Doel: bekendmaking beleidsmaatregelen

Inwerkingtreding: de dag na plaatsing van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst

Geldigheidsduur: 5 jaar

Datum: 8 december 2015-12-14

Kenmerk: Cibg-15-1235

§ 1. Inleiding

In de Circulaire Vakbekwaamheid buitenslands gediplomeerden volksgezondheid van 24 maart 2010, kenmerk CIBG/VV-2987442 (hierna te noemen Circulaire 2010) staat in paragraaf 4.1 ‘dat de Commissie buitenslands gediplomeerden volksgezondheid (CBGV) in het kader van haar adviserende taak referenties over de buitenslands gediplomeerde kan inwinnen en de buitenslands gediplomeerde kan uitnodigen de kennis- en vaardighedentoets af te leggen, indien de bij de aanvraag overgelegde bescheiden voor de beoordeling inzake niet gelijkwaardigheid dan wel nagenoeg gelijkwaardigheid onvoldoende aanknopingspunten bieden’.

In de praktijk is gebleken dat daarover verwarring kan ontstaan, in die zin dat ten onrechte geconcludeerd kan worden dat de CBGV pas een toets kan opleggen nadat zij het dossier inhoudelijk heeft beoordeeld. Dat is niet juist. Het opleggen van toetsen vloeit voort uit de wettelijke bevoegdheden van de CBGV. Om die reden zal de Circulaire 2010 worden verduidelijkt.

§ 2. Aanpassing van Circulaire 2010

In paragraaf 4.1. wordt de zin ‘De CBGV kan in het kader van haar adviserende taak referenties over de buitenslands gediplomeerde inwinnen en de buitenslands gediplomeerde uitnodigen de kennis- en vaardighedentoets af te leggen, indien de bij de aanvraag overgelegde bescheiden voor de beoordeling inzake niet gelijkwaardigheid dan wel nagenoeg gelijkwaardigheid onvoldoende aanknopingspunten bieden’ vervangen door: De CBGV heeft de wettelijke bevoegdheid in het kader van haar adviserende taak de buitenslands gediplomeerde op te leggen een kennis- en vaardighedentoetsen af te leggen.

§ 3. Slotbepalingen

Deze circulaire treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Deze circulaire en de Circulaire 2010 hebben een geldigheidsduur van vijf jaar, die aanvangt op het tijdstip van inwerkingtreding van deze circulaire.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, namens dezen, de directeur van het CIBG, A.A.W. Kalis

Naar boven