Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 11 december 20015, nr. WJZ/15051241, tot wijziging van het Besluit erkenning cursussen en diploma’s proefdieren

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Gelet op artikel 6 van de Dierproevenregeling 2014;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit erkenning cursussen en diploma’s proefdieren wordt als volgt gewijzigd.

A

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel a wordt na ‘Crebonummer 97770’ ingevoegd: en Crebonummer 95360 en in het kwalificatiedossier Dierverzorging, Crebonummer 25449.

2. Onderdeel b komt te luiden:

b. uitvoeren proefdierhandelingen als bedoeld in artikel 1, onderdeel i, van de Regeling certificaten groen beroepsonderwijs, indien daarnaast een opleiding Dierverzorging minimaal op MBO-niveau 3 is afgerond;

3. In onderdeel d wordt na ‘Crebonummer 97780’ ingevoegd: en Crebonummer 95370 en specialist proefdierverzorging zoals beschreven in het kwalificatiedossier Gespecialiseerde proefdierverzorging, Crebonummer 25466.

4. Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel i door een puntkomma wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

j. specialisatie dierexperimenteel onderzoek, afstudeerrichting Biologie en medisch laboratoriumonderzoek, Crohonummer 34397, aan de Hogeschool Leiden.

B

Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid wordt als volgt gewijzigd:

a. Het zinsdeel ‘artikel 3, onder a en b’ wordt vervangen door: artikel 3, onder a, b en c.

b. Het zinsdeel ‘artikel 3, onder c tot en met h’ wordt vervangen door: artikel 3, onder d tot en met i.

2. Onder vernummering van het tweede en derde lid tot derde en vierde lid wordt na het eerste lid een lid ingevoegd, luidende:

2. Een diploma voor de opleiding proefdierverzorging aan het Groenhorstcollege Barneveld, behaald vóór 1 augustus 2015, wordt, indien daarnaast een opleiding Dierverzorging, Paardenhouderij, Veehouderij of Dierenartsassistente, minimaal op MBO-niveau, is afgerond, gelijkgesteld met een diploma als bedoeld in artikel 3, onderdeel b.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 11 december 2015

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

Tegen dit besluit kan degene wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken binnen zes weken na de dag van dagtekening van deze Staatscourant digitaal of schriftelijk een gemotiveerd bezwaarschrift indienen. Een digitaal bezwaarschrift wordt ingediend via mijn.rvo.nl/bezwaar. Een schriftelijk bezwaarschrift wordt ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, afdeling Juridische Zaken, Postbus 40219, 8004 DE Zwolle.

TOELICHTING

Sinds de inwerkingtreding van het Besluit erkenning cursussen en diploma’s proefdieren op 18 december 2014 zijn er voor het middelbaar beroepsonderwijs (MBO) drie nieuwe opleidingen ontwikkeld die relevant zijn voor de personen die proefdieren verzorgen, dierproeven uitvoeren of proefdieren doden. Met een wijziging van de Regeling certificaten groen beroepsonderwijs wordt daarnaast een relevant onderdeel aan de kwalificatie Proefdierverzorger toegevoegd. Ook het diploma, het getuigschrift of de graad ter afsluiting van deze opleidingen wordt erkend en krijgt in dit besluit een plaats.

Voor de functie proefdierverzorger zijn de bekwaamheidseisen op MBO-niveau beschreven in kwalificatie met Crebonummer1 97770 en kwalificatie met Crebonummer 95360, zoals opgenomen in het kwalificatiedossier Proefdierverzorger. Voor de functie biotechnicus zijn de opleidingseisen op MBO-niveau beschreven in de identieke kwalificaties met Crebonummer 97780 respectievelijk Crebonummer 95370. Niet alle genoemde kwalificaties waren in het Besluit erkenning cursussen en diploma’s proefdieren opgenomen. Bovendien is vanaf 1 augustus 2015 voor de proefdierverzorger een nieuwe kwalificatie met Crebonummer 25449 beschikbaar en voor de biotechnicus een nieuwe alternatieve kwalificatie van specialist proefdierverzorging, beschreven in het kwalificatiedossier Gespecialiseerde proefdierverzorging, met Crebonummer 25466. In onderdeel a, respectievelijk onderdeel d van artikel 3 worden de hiervoor genoemde ontbrekende kwalificaties toegevoegd.

Daarnaast is het onderdeel ‘Uitvoeren proefdierhandelingen’ in de kwalificatie Proefdierverzorger opgenomen in de Regeling certificaten groen beroepsonderwijs. Aangezien dit onderdeel samen met een opleiding Dierverzorging minimaal op MBO-niveau 3 een voldoende opleiding is voor de functie van proefdierverzorger, komt het diploma voor dat onderdeel daarom, onder die voorwaarde, voor erkenning in aanmerking.

Het onderdeel ‘uitvoeren proefdierhandelingen’ treedt in de plaats van de opleiding proefdierverzorging aan het Groenhorstcollege Barneveld, aangevuld met een opleiding Dierverzorging, Paardenhouderij, Veehouderij of Dierenartsassistente, minimaal op MBO-niveau, behaald vóór 1 augustus 2015, zoals opgenomen in artikel 3, onder b.

Voorts is vastgesteld dat de specialisatie ‘dierexperimenteel onderzoek’ in de afstudeerrichting Biologie en medisch laboratoriumonderzoek, beschreven in kwalificatie met Crohonummer2 34397, die sinds 2002 wordt verzorgd door de Hogeschool Leiden, voldoet aan de eisen van artikel 6, derde lid, van de Dierproevenregeling 2014. Het diploma of getuigschrift dat ter afsluiting van de specialisatie wordt afgegeven, kan daarom worden erkend en worden opgenomen in artikel 3 van onderhavig besluit. Door een onderdeel j. aan artikel 3 toe te voegen, wordt daarin voorzien.

Aan artikel 4 wordt een vierde lid toegevoegd waarbij wordt bepaald dat een verkregen diploma voor de eerder erkende opleiding proefdierverzorging aan het Groenhorstcollege Barneveld, behaald vóór 1 augustus 2015 en aangevuld met de opleiding Dierverzorging, Paardenhouderij, Veehouderij of Dierenartsassistente, wordt gelijkgesteld met een – erkend – diploma als bedoeld in artikel 3, onderdeel b.

Van de gelegenheid wordt gebruik gemaakt om de in het eerste lid van artikel 4 opgenomen verwijzingen naar de onderdelen van artikel 3 te corrigeren, zodanig dat wordt aangesloten bij de opgesomde en onderscheiden opleidingen voor proefdierverzorger respectievelijk biotechnicus.

Dit besluit treedt in werking met ingang de dag na publicatie in de Staatscourant.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam


X Noot
1

Het nummer volgens het Centraal register beroepsonderwijs

X Noot
2

Het nummer volgens het Centraal register hoger beroepsonderwijs

Naar boven