Vastgesteld bestemmingsplan Leeuwarden – Rengerspark en omgeving

Logo Leeuwarden

Van 17 december 2015 tot en met 28 januari 2016 ligt het gewijzigd vastgesteld e bestemmingsplan Leeuwarden – Rengerspark en omgeving met bijbehorende stukken ter inzage .

Plangebied

Het bestemmingsplan biedt een actuele juridisch-planologische regeling voor het gebied waarvoor voorheen drie bestemmingsplannen van toepassing waren:

  • Bestemmingsplan Leeuwarden-Transvaalwijk

  • Bestemmingsplan Leeuwarden-Kenniscampus/Rengerspark

  • Bestemmingsplan Leeuwarden-Bewegingscentrum Rengerslaan

Het plangebied van het nieuwe bestemmingsplan "Leeuwarden – Rengerspark en omgeving" bevindt zich tussen de binnenstad en de noordelijk stadsring. Aan de noordzijde wordt het plangebied begrensd door de Dammelaan, aan de oostzijde bevindt zich de Dokkumer Ee, aan de zuidzijde de stadsgracht en aan de westzijde de Spanjaardslaan, mr. P.J. Troelstraweg, Valkstraat en Jelsumerstraat.

Actualisatie verouderde plannen

Het plan vervangt een aantal verouderde plannen die nu nog in dit gebied van kracht zijn. Die plannen zijn verouderd omdat de wetgeving gewijzigd is en er inmiddels gebouwen zijn toegevoegd.

Het plan is voor het grootste deel conserverend. Dit betekent dat de nu geldende regels zoveel mogelijk blijven gehandhaafd. Ook is het bestaand gebruik vastgelegd. De belangrijkste wijzigingen, ten opzichte van de voorgaande in dit plangebied geldende bestemmingsplannen, treft u aan in bijlage 1 “Overzicht belangrijkste wijzigingen” van de toelichting van het bestemmingsplan.

Gewijzigde vaststelling

Het bestemmingsplan is gewijzigd vastgesteld. Dit betreft:

  • de bouwhoogte van het woongebouw aan de Dekamastraat 2 t/m 48 is aangepast naar 10 meter;

  • het bouwvlak van Stenden is aangepast, in die zin dat de afstand tot het woongebouw Dekamastraat 2 t/m 48 is verruimd;

  • door het aanpassen van het bouwvlak van Stenden (zoals hiervoor benoemd) is het bebouwingspercentage verruimd van 50% naar 51%, waardoor de bouwmogelijkheden gelijk blijven voor Stenden. Tevens zijn nog enkele ondergeschikte aanpassingen aan het bouwvlak gedaan waardoor reeds aanwezige bebouwing binnen het bouwvlak is gebracht;

  • voor de gronden met de bestemming ‘Maatschappelijk – Onderwijs’ (ter hoogte van de woningen aan de Dokkumer Trekweg 25 tot en met 25d) was in het voorgaande bestemmingsplan specifieke maatvoering opgenomen ter voorkoming van hoge bebouwing direct aansluitend aan de hier aanwezige woningen. In het ontwerpbestemmingsplan is deze maatvoering per abuis niet meegenomen. Betreffende maatvoering is alsnog toegevoegd;

  • de Lykfeart was in het ontwerpbestemmingsplan opgenomen onder de bestemming ‘Groen’, waarbinnen ook water is voorzien. Mede gezien de status als gemeentelijk monument is de bestemming ‘Water’ opgenomen zodat het cultuurhistorisch belang van de Lykfeart wordt benadrukt;

  • in artikel 30.1.h.3 was een bouwhoogte aangegeven van 50 meter. Dit moet 5 meter zijn en is daarom aangepast.

Inzage

Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan met bijbehorende stukken kunt u inzien:

  • in het Stadskantoor, Oldehoofsterkerkhof 2, Leeuwarden (op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur en op donderdag tot 19.30 uur). Hier kunt u ook vragen stellen over het plan en de procedure.

  • via de websites:

  • www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/roo/bestemmingsplannen?planidn=NL.IMRO.0080. 03017BP00-VG01

  • www.leeuwarden.nl/ruimtelijke-plannen

Beroep

Bent u het niet eens met dit vastgestelde bestemmingsplan? Dan kunt u beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. U kunt alleen beroep instellen:

  • van 18 december 2015 tot en met 28 januari 2016 ;

  • als u belanghebbende bent en een zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan hebt ingediend;

  • als u belanghebbende bent en aantoont dat u redelijkerwijs niet in staat bent geweest tijdig zienswijzen bij de gemeenteraad in te dienen;

  • als u belanghebbende bent en bezwaar heeft tegen de wijzigingen die de gemeenteraad bij de vaststelling heeft aangebracht.

Voorlopige voorziening

Hebt u beroep ingesteld, dan kunt u tijdens de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Dit kan alleen in spoedeisende zaken.

Het besluit tot vaststelling treedt de dag na afloop van de beroepstermijn in werking. Als binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend, treedt het besluit tot vaststelling niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Naar boven