Wijziging Beleidsregel Ontheffingverlening exceptionele transporten RDW 2015

8 december 2015

Nr. JBZ/2015/12122

De directie van de Dienst Wegverkeer,

Gelet op artikel 149a, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994, artikel 4:83 van de Algemene wet bestuursrecht, het Besluit ontheffingverlening exceptioneel vervoer, het Besluit voertuigen, de Regeling voertuigen en de Beleidsregel ontheffing gerelateerde voertuigdocumenten;

Besluit:

ARTIKEL I

A

Artikel 4, tweede lid, onder e komt te luiden:

  • e. een maximale aslast van 10.000 kg dan wel 12.000 kg voor een pendelas.

B

In artikel 8, eerste lid, onder a vervalt de zinssnede: dan wel tot 1 maart 2015 het buitenlandse kenteken,

C

Artikel 16, wordt als volgt gewijzigd:

1. Het tweede lid, onder b komt te luiden:

  • b. ten aanzien van de belasting op de aangedreven as of assen:

    het motorvoertuig moet zodanig zijn belast dat ten minste 1/5 deel van de toegestane maximummassa van het samenstel van voertuigen op de aangedreven as of assen rust:

    • bij meerdere aangedreven assen tot een maximum van 10.000 kg voor een langlopende ontheffing en tot een maximum van 12.000 kg voor in een incidentele ontheffing.

    • bij een enkele aangedreven as tot een maximum van 11.500 kg.

2. Aan het tweede lid wordt een onderdeel toegevoegd:

  • d. ten aanzien van de banden:

    de wielen van elke as van het voertuig moeten gezamenlijk zijn voorzien van banden waarvan de loadindex niet kleiner is dan de maximum toegestane aslast, zoals beschreven in het kentekenbewijs dan wel ontheffingsattest of SERT document, in combinatie met een snelheidscodering van tenminste 80 km/h.

3. Het derde lid komt te luiden:

  • 3. Ten behoeve van de voertuigbeoordeling als bedoeld in het eerste lid, onder a, kan een technisch onderzoek van het voertuig noodzakelijk zijn naar de geschiktheid op technische gronden van het voertuig dan wel van het samenstel van voertuigen voor het vervoer van de opgegeven lading.

    Dit onderzoek wordt uitgevoerd aan de hand van het bepaalde in artikel 13, eerste lid, onder a en c en tweede lid dan wel artikel 14, eerste en derde lid van de Beleidsregel ontheffing gerelateerde documenten.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2016.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatcourant worden geplaatst.

De directie van de RDW, A. van Ravestein Algemeen Directeur

TOELICHTING

Artikel I, onder A:

Deze wijziging voorziet in nadere uniformering van de aslasten bij exceptionele transporten op zowel het hoofdwegennet als het onderliggende wegennet. Met de provinciale wegbeheerders is in het afgelopen jaren intensief overleg gevoerd om tot een verantwoord en bruikbaar wegennetwerk te komen die op de digitale wegenkaart voor de langlopende ontheffingen kan worden weergegeven.

Artikel I, onder B:

Betreft een actualisatie, aangezien er sinds 1 maart 2015 geen buitenlandse kentekens meer in de ontheffingen worden vermeld kan deze passage vervallen.

Artikel I, onder C:

Het eerste lid betreft de nadere uitwerking van A.

Het tweede lid beschrijft het bestaande beleid waarbij in verband met doorstroming, veiligheid en het uitgangspunt dat de exceptionele transporten zoveel mogelijk plaatsvinden op het hoofdwegennet, een snelheid van 80 km/h vereist is voor exceptionele transporten, en met name zware transporten. Vanwege Europese regelgeving blijkt dat in toenemende mate snelheidsbeperkingen op kentekenbewijzen worden vermeld, waardoor er noodzaak is ontstaan de bestendige gedragslijn te beschrijven.

Het derde lid betreft een tekstuele aanpassing.

De wijzigingen hebben de instemming van het OCOV.

De directie van de RDW, A. van Ravestein Algemeen Directeur

Naar boven