Convenant Samenwerking Kamer van Koophandel en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Partijen,

De Minister van Economische Zaken, handelend als bestuursorgaan, te dezen vertegenwoordigd door de directeur-generaal Bedrijfsleven en Innovatie, de heer Bertholt Leeftink, en de algemeen directeur Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, de heer Harmen Harmsma, en hierna te noemen: EZ;

De Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, handelend als bestuursorgaan, te dezen vertegenwoordigd door de directeur Internationaal Ondernemen, de heer René van Hell, en hierna te noemen: BZ;

De Kamer van Koophandel, te dezen vertegenwoordigd door de voorzitter Raad van Bestuur, mevrouw Claudia Zuiderwijk, en hierna te noemen: KvK;

Overwegen dat,

  • KvK overeenkomstig de Wet op de Kamer van Koophandel vijf wettelijke taken uitvoert, namelijk voorlichting, ondernemerspleinen, innovatiestimulering, regiostimulering en registratie (artikelen 24 tot en met 28 van de Wet op de Kamer van Koophandel). EZ is de wethouder en tevens de toezichthouder, de opdrachtgever en grotendeels de financier van KvK.

  • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (hierna: RvO) de uitvoerende dienst is van het Ministerie van Economische Zaken en voert opdrachten uit namens EZ en andere ministers, waaronder BZ;

  • EZ jaarlijks beleidsaanwijzingen geeft aan KvK op basis waarvan KvK een invulling geeft aan haar wettelijke taken (artikel 21 van de Kaderwet zelfstandige bestuursorganen), én jaarlijks een opdracht verleent aan RvO om beleid van EZ uit te voeren;

  • BZ jaarlijks een opdracht verleent aan RvO op het gebied van internationaal ondernemen;

  • Zowel KvK als RvO dienstverlening aan ondernemers aanbieden, en hen stimuleren bij start, groei en innovatie en internationaal ondernemen. Omdat in de dienstverlening van KvK en RvO op dit moment enige overlap bestaat, zijn alle betrokken partijen van oordeel dat ondernemend Nederland er baat bij heeft als er een duidelijke taakafbakening en samenwerkingsafspraken worden gemaakt via een convenant.

Spreken het volgende af,

Artikel 1 Doel

Het doel van dit convenant is om dienstverlening aan ondernemers zo optimaal mogelijk aan te bieden. Hiertoe worden afspraken vastgelegd over de taakverdeling tussen KvK en RvO, zowel bij de opdrachtverlening als bij de uitvoering, en over de samenwerking tussen de twee organisaties.

Artikel 2 Opdrachtgeverschap

  • 1. EZ reikt conform Protocol van werkafspraken Kamer van Koophandel jaarlijks KvK beleidsrichtlijnen aan op basis waarvan KvK invulling geeft aan haar wettelijke taken. Daarnaast verleent EZ jaarlijks een EZ-brede opdracht aan RvO waarmee RvO uitvoering geeft aan EZ beleidsdoelstellingen, onder andere met betrekking tot (subsidie)instrumentarium dat aangeboden wordt aan ondernemers. EZ zorgt er voor dat deze twee trajecten op elkaar worden afgestemd opdat inconsistenties in opdrachtverlening vermeden worden.

  • 2. EZ reikt jaarlijks KvK beleidsrichtlijnen aan op het gebied van internationaal ondernemen. Tegelijkertijd verleent BZ op het gebied van internationaal ondernemen opdracht aan RvO. Beide opdrachtgevers zorgen in onderling overleg voor een consistente opdrachtverlening aan RvO en aan KvK.

Artikel 3 Profilering en samenwerking

  • 1. Er wordt uitgegaan van een ‘no wrong door’ principe. Dit wil zeggen dat bij welke organisatie en via welk kanaal (click, call, face) ondernemers ook uitkomen, zij te allen tijde geholpen en stelselmatig doorverwezen worden.

  • 2. De taakverdeling tussen KvK en RvO wordt structureel zo ingericht dat er een duidelijk onderscheid is in type dienstverlening.

  • 3. Zowel KvK als RVO kennen een profilering die gebaseerd is op het type dienstverlening dat ze bieden. De communicatie hieromtrent wordt zo vormgegeven dat ondernemers de keus waar ze moeten zijn eenvoudig kunnen maken.

  • 4. KvK profileert zich als eerstelijns dienstverlener voor de (pre-) startende en bestaande ondernemer. KvK verzorgt voor dit type ondernemer eerstelijnsvoorlichting en advies, waaronder op de thema’s innoveren, internationaal ondernemen en financieren, en verwijst hen, waar nodig, stelselmatig door naar RvO en andere publieke en private dienstverleners.

  • 5. RvO profileert zich als dienstverlener die specifiek instrumentarium uitvoert waartoe de opdrachtgevers opdracht verlenen. RvO is er voor ondernemers die concrete stappen willen zetten onder andere op de thema’s innoveren, internationaal ondernemen en financieren door hen voor te lichten, te stimuleren en te ondersteunen met betrekking tot het instrumentarium.

Artikel 4 Samenwerking op kanalen (click, call, face)

  • 1. De (informatie over de) dienstverlening van de beide organisaties komt bij elkaar op ondernemersplein.nl. Daar presenteren beide organisaties de dienstverlening op alle thema’s samenhangend, als één logisch geheel, zodat aan ondernemers een integraal aanbod van dienstverlening wordt gepresenteerd.

  • 2. Zowel KvK als RvO maken bij de uitvoering van hun taken en opdrachten gebruik van hun eigen website. Op deze afzonderlijke organisatiewebsites wordt doorverwezen naar elkaars informatie en naar het ondernemersplein.nl. Binnen deze context wordt de digitale dienstverlening zo transparant mogelijk richting de ondernemer gepresenteerd.

  • 3. De fysieke ondernemerspleinen worden door KvK en RvO optimaal benut. Dit heeft zowel betrekking op de beperkte één op één dienstverlening, als op het organiseren van evenementen en workshops. Hierbij wordt de regel gehanteerd dat er zo veel mogelijk gebruik wordt gemaakt van de fysieke ondernemerspleinen, tenzij dat niet mogelijk is.

  • 4. De fysieke dienstverlening, bijvoorbeeld evenementen en workshops, wordt door middel van jaarprogrammeringen op elkaar afgestemd. Vanaf 2016 komt er een gezamenlijke jaarprogrammering van evenementen.

  • 5. Bij externe evenementen (bijvoorbeeld de Week van de Ondernemer) wordt onderling afgestemd en indien blijkt dat zowel de KvK als RvO aanwezig moeten zijn vanwege complementariteit, wordt er gezamenlijk opgetrokken (comply or explain).

Artikel 5 Communicatie

  • 1. KvK en RVO voeren externe communicatie die correspondeert met de in artikel 3 bedoelde taakverdeling en de daarbij behorende type dienstverlening.

  • 2. Communicatieboodschappen per thema zijn helder, onderscheidend en zo concreet mogelijk.

  • 3. Communicatie-uitingen op gemeenschappelijke thema’s worden te allen tijde op elkaar afgestemd. Afstemming vindt plaats via structureel overleg als bedoeld in artikel 6, vierde lid.

  • 4. KvK en RVO stellen gezamenlijk een basis communicatieplan op met daarin – per kanaal – de communicatie-uitingen.

Artikel 6 Governance

  • 1. Er vindt jaarlijks bestuurlijk overleg plaats. De partijen van dit convenant bespreken daar met elkaar in hoeverre de gekozen koers is ingebed in de organisaties, en of deze beantwoordt aan de doelstelling van dit convenant.

  • 2. Er vindt halfjaarlijks tactisch overleg plaats waarin alle partijen van dit convenant worden vertegenwoordigd. In dit overleg worden nadere afspraken gemaakt en gemonitord, en ook vindt hier voorbereiding van het bestuurlijke overleg plaats.

  • 3. Er vindt jaarlijks overleg en afstemming plaats tussen EZ en BZ over de opdracht aan KvK en aan RvO met betrekking tot het thema internationaal ondernemen.

  • 4. Er vindt structureel, in ieder geval één keer per kwartaal, overleg plaats tussen hoofden van marketing en communicatie van KvK en van RvO. De communicatie- en marketingplannen van beide organisaties worden besproken en afgestemd. Daarnaast vindt continu overleg en afstemming plaats – op werkvloerniveau – over externe communicatie. Ook worden KvK en RvO structureel betrokken bij communicatieactiviteiten van EZ en BZ.

  • 5. Er vindt periodiek, in ieder geval één keer per kwartaal, overleg plaats tussen hoofden van klantcontactcentra van KvK en RvO.

Artikel 7 Verantwoording en monitoring

  • 1. Het naleven van de in dit convenant gemaakte afspraken wordt gemonitord door de deelnemers aan het tactische overleg, bedoeld in artikel 6, tweede lid.

  • 2. Als over de uitvoering en handhaving van dit convenant tussen partijen enig geschil rijst, trachten partijen in goed onderling overleg tot een oplossing van het geschil te komen.

  • 3. De voortgang op uitvoering van de convenantafspraken wordt jaarlijks geëvalueerd door KvK en door RvO; de opdrachtgevers ontvangen een rapportage naar aanleiding van de jaarlijkse evaluatie.

Artikel 8 Niet-afdwingbaarheid

Dit convenant is niet in rechte afdwingbaar.

Artikel 9 Inwerkingtreding en looptijd

Dit convenant treedt in werking met ingang van de dag na ondertekening en wordt voor onbepaalde tijd aangegaan.

Artikel 10 Wijzigingen

Op grond van nieuwe feiten of gewijzigde omstandigheden kan op verzoek van één van de partijen het convenant worden gewijzigd, mits partijen hierover overeenstemming hebben bereikt. Verzoek tot wijzigingen wordt in eerste instantie gedaan in het tactisch overleg, bedoeld in artikel 6, tweede lid.

Artikel 11 Opzegging

Op grond van nieuwe feiten of gewijzigde omstandigheden kan op verzoek van een van de partijen het convenant worden opgezegd. Verzoek tot opzegging wordt gedaan in het bestuurlijk overleg, bedoeld in artikel 6, eerste lid.

Artikel 12 Citeertitel

Dit convenant wordt aangehaald als: Convenant Samenwerking Kamer van Koophandel en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Artikel 13 Toepasselijk recht

Op dit convenant is uitsluitend Nederlands recht van toepassing.

Artikel 14 Publicatie in Staatscourant

Binnen zes weken na ondertekening van dit convenant wordt de tekst daarvan gepubliceerd in de Staatscourant.

Aldus overeengekomen en in viervoud ondertekend te Den Haag, 2 december 2015

Ministerie van Economische Zaken B. Leeftink DG Bedrijfsleven en Innovatie

Ministerie van Buitenlandse Zaken C. Richter MT lid Directie Internationaal Ondernemen

Kamer van Koophandel C. Zuiderwijk Voorzitter Raad van Bestuur

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland H. Harmsma Algemeen directeur

Naar boven