Besluit van de Minister van Veiligheid en Justitie van 9 december 2015, nr. 710127 houdende aanwijzing van de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken als instantie tot gerechtelijke geschillenbeslechting in de zin van de Implementatiewet buitengerechtelijke geschillenbeslechting consumenten (Aanwijzingsbesluit Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken)

De Minister van Veiligheid en Justitie,

Gelet op artikel 16, eerste lid en tweede lid, van de Implementatiewet buitengerechtelijke geschillenbeslechting consumenten;

Besluit:

Artikel 1

  • 1. De Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken wordt aangewezen als geschilleninstantie in de zin van de Implementatiewet buitengerechtelijke geschillenbeslechting consumenten.

  • 2. De aanwijzing, bedoeld in het eerste lid, ziet uitsluitend op de behandeling van geschillen zoals bedoeld in artikel 2, eerste lid van de implementatiewet.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van 10 december 2015. Indien de Staatscourant waarin dit besluit wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 10 december 2015, treedt het in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst, en werkt het terug tot en met 10 december 2015.

Artikel 3

Dit besluit wordt aangehaald als: Aanwijzingsbesluit Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 9 december 2015

De Minister van Veiligheid en Justitie, namens deze, G.N. Roes, de Directeur-generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving

TOELICHTING

Met de onderhavige aanwijzing van de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken (SGC) als instantie tot buitengerechtelijke geschilbeslechting wordt uitvoering gegeven aan artikel 16 van de implementatiewet buitengerechtelijke geschilbeslechting in consumentenzaken (hierna: de wet). Krachtens deze wet verzorgt de aangewezen instantie procedures tot buitengerechtelijke beslechting van binnenlandse en grensoverschrijdende geschillen die voortvloeien uit een koopovereenkomst of een overeenkomst tot het verrichten van diensten tussen een in Nederland gevestigde ondernemer en een in de Europese Unie woonachtige consument. De wet is op 9 juli 2015 in werking getreden en implementeert Richtlijn 2013/11/EU van het Europees parlement en de Raad van 21 mei 2013 betreffende alternatieve geschilbeslechting van consumentengeschillen en tot wijziging van Verordening (EG) nr. 2006/2004 en Richtlijn 2009/22/EG (Richtlijn ADR consumenten).

De Minister van Veiligheid en Justitie, namens deze, G.N. Roes, de Directeur-generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving

Naar boven