Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 8 december 2015, kenmerk 808199-144256-WJZ, houdende wijziging van regelingen in verband met de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Aanpassingsregeling Wkkgz)

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op de artikelen 5 en 6, tweede lid, van de Wet op bijzondere medische verrichtingen en de artikelen 3 en 5 van de Kaderwet VWS-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

In de bijlage van het Planningsbesluit bijzondere perinatologische zorg wordt in het onderdeel ‘7. Kwaliteit van perinatologische zorg’ de zinsnede ‘de Kwaliteitswet zorginstellingen’ vervangen door: de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg.

ARTIKEL II

In de bijlage bij het Planningsbesluit neurochirurgie 2001 wordt in het onderdeel ‘Kwaliteit en doelmatigheid’ de zinsnede ‘de Kwaliteitswet zorginstellingen’ vervangen door: de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg.

ARTIKEL III

In de bijlage van het Planningsbesluit PCI’s en ICD’s wordt in het onderdeel ‘2. De behoefte en de wijze waarop in de behoefte kan worden voorzien' de zinsnede ‘de Kwaliteitswet zorginstellingen’ telkens vervangen door: de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg.

ARTIKEL IV

In bijlage 2 van de Regeling protonentherapie wordt in het onderdeel ‘Voorwaarden (artikel 3)’ onder 1, de zinsnede ‘de Kwaliteitswet zorginstellingen’ vervangen door: de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg.

ARTIKEL V

Artikel 1, eerste lid, onderdeel g, van de Subsidieregeling stageplaatsen zorg II wordt als volgt gewijzigd:

1. De tekst na ‘1°’ komt als volgt te luiden:

instelling als bedoeld in artikel 1, eerste lid, van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg;.

2. De tekst na ‘2°’ komt als volgt te luiden:

degene die:

  • in een register als bedoeld in artikel 3 van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg staat ingeschreven of een beroep uitoefent waarvan de opleiding krachtens artikel 34, eerste lid, van die wet is geregeld of aangewezen en

  • als solistisch werkende zorgverlener als bedoeld in artikel 1, eerste lid, van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg verleent als omschreven bij of krachtens de Zorgverzekeringswet of de Wet langdurige zorg;.

ARTIKEL VI

In artikel 1 van de Subsidieregeling overgang integrale tarieven medisch specialistische zorg komt de begripsomschrijving van ‘instelling’ als volgt te luiden:

instelling: organisatorisch verband dat strekt tot de verlening van zorg als omschreven bij of krachtens de Zorgverzekeringswet, met uitzondering van een organisatorisch verband waarbinnen in het kader van de binnen een instelling verleende zorg, een deel van die zorg wordt verleend.

ARTIKEL VII

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2016.

ARTIKEL VIII

Deze regeling wordt aangehaald als: Aanpassingsregeling Wkkgz.

Deze regeling zal (met de toelichting) in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

TOELICHTING

Algemeen

Door de inwerkingtreding van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) komen de Kwaliteitswet zorginstellingen en de Wet klachtrecht cliënten zorgsector te vervallen. In verband daarmee moeten enige regelingen technisch worden aangepast; het betreft in alle gevallen de vervanging van een vermelding van de Kwaliteitswet zorginstellingen door een vermelding van de nieuwe wet. Deze regeling strekt tot die aanpassingen.

Voor de volledigheid zij vermeld dat de Regeling kwaliteitsjaarverslag zorginstellingen 2010 en de Regeling melding privéklinieken en particuliere verpleeg- en verzorgingshuizen van rechtswege zijn vervallen door het vervallen van de Kwaliteitswet zorginstellingen.

Artikelen

Artikelen I tot en met IV

In deze artikelen wordt in een viertal zgn. planningsbesluiten de vermelding van de Kwaliteitswet zorginstellingen vervangen door een vermelding van de Wkkgz. Deze planningsbesluiten berusten op de artikelen 5 en 6 van de Wet op bijzondere medische verrichtingen en behelzen vaststelling van de behoefte aan bepaalde bijzondere medische verrichtingen, de wijze waarop daarin kan worden voorzien en de voorwaarden voor het uitvoeren van die verrichtingen. In deze besluiten wordt op verschillende plaatsen naar de Kwaliteitswet zorginstellingen gewezen. Die verwijzingen zijn aangepast aan de nieuwe situatie (Wkkgz).

Artikel V

De Subsidieregeling stageplaatsen zorg II kent het begrip ‘stageaanbieder’. Dat begrip wordt omschreven met gebruikmaking van het begrip ‘zorgaanbieder’ (d.w.z. degene die een instelling in stand houdt) uit de Kwaliteitswet zorginstellingen en de individuele zorgverlener die buiten een instelling werkzaam is. In verband met het vervallen van de Kwaliteitswet zorginstellingen moesten de verwijzingen naar begrippen uit die wet worden vervangen door begrippen uit de Wkkgz.

Het begrip instelling als bedoeld in artikel 1, eerste lid, van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg is gelijk aan de zorgaanbieder die een instelling in stand houdt in de zin van de Kwaliteitswet zorginstellingen. De buiten de instelling werkzame zorgverlener is door de wijziging thans aangeduid als degene die staat ingeschreven in een register als bedoeld in artikel 3 van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg of een beroep uitoefent waarvan de opleiding krachtens artikel 34, eerste lid, van die wet is geregeld of aangewezen, en die als solistisch werkende zorgverlener (als bedoeld in artikel 1, eerste lid, van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen) zorg verleent als omschreven bij of krachtens de Zorgverzekeringswet of de Wet langdurige zorg. De eerdere onderverdeling bij de omschrijving van deze zorgverleners, die bestond uit drie elementen, is daarmee gewijzigd in een omschrijving waarbij de beide laatste elementen (streepjes) zijn samengevoegd.

Artikel VI

De Subsidieregeling overgang integrale tarieven medisch specialistische zorg opent voor medisch specialisten die in een instelling werkzaam zijn, een mogelijkheid tot het verkrijgen van een subsidie als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. In de definitie van ‘instelling’ is met behulp van een verwijzing naar artikel 1, derde lid, van de Kwaliteitswet zorginstellingen geregeld dat organisatorische verbanden van medisch specialisten die werkzaam zijn binnen een andere instelling, zelf niet als instelling worden beschouwd. Nu verwijzing naar een bepaling uit de Kwaliteitswet zorginstellingen niet langer mogelijk is, is met de aangebrachte wijziging hetzelfde resultaat bewerkstelligd.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

Naar boven