Besluit van de Minister van Veiligheid en Justitie en de Minister van Financiën tot wijziging van het Besluit aanwijzing toezichthouders Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme in verband met de aanwijzing van de kansspelautoriteit als Wwft-toezichthouder voor de kansspelsector

De Minister van Veiligheid en Justitie en de Minister van Financiën,

Gelet op artikel 24, eerste lid, van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme;

Besluiten:

ARTIKEL I

Artikel 1 van het Besluit aanwijzing toezichthouders Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel a vervalt ‘16°,’.

2. Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel d door een punt komma, wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • e. voor zover het betreft een instelling als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel a, onder 16°, van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme: de kansspelautoriteit, bedoeld in artikel 33 van de Wet op de kansspelen, en de met toezicht belaste medewerkers van de kansspelautoriteit.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2016.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Veiligheid en Justitie, G.A. van der Steur

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem

TOELICHTING

Op grond van artikel 24, eerste lid, van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) kunnen de Minister van Financiën en de Minister van Justitie gezamenlijk bij besluit de personen aanwijzen die zijn belast met het toezicht op de naleving door de instellingen van de wet. De aanwijzing, bedoeld in het eerste lid van artikel 24, zorgt er voor dat de toezichthouder als zelfstandig bestuursorgaan, alsmede (bepaalde) werknemers van de toezichthouder worden aangewezen als personen belast met de uitoefening van het toezicht. De aanwijzing is noodzakelijk om te kunnen beschikken over de toezichtbevoegdheden van afdeling 5.2 (Toezicht op de naleving) van de Algemene wet bestuursrecht.

Zoals is aangekondigd in de Memorie van Toelichting bij de Wijzigingswet financiële markten 2016 (Kamerstukken II 2014–2015, 34 198, nr. 3) wordt de kansspelautoriteit belast met het toezicht op naleving van de Wwft door de onder Wwft-toezichtgestelde instellingen in de kansspelsector. Met het onderhavig besluit wordt daartoe artikel 1 van het Besluit aanwijzing toezichthouders Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme gewijzigd. Hiermee wordt bewerkstelligd dat het toezicht op naleving van de Wwft door kansspelaanbieders per 1 januari 2016 over gaat van De Nederlandsche Bank naar de kansspelautoriteit.

Ingevolge artikel 31 Wwft kan de Minister van Financiën de bevoegdheden die hij op grond van hoofdstuk 4 Wwft (Bepalingen betreffende toezicht en handhaving) heeft bij algemene maatregel van bestuur overdragen aan de personen die op grond van artikel 24, eerste lid, Wwft zijn aangewezen. Deze bevoegdheden zijn het opleggen van een last onder dwangsom (artikel 26, eerste lid, van de wet), het opleggen van een bestuurlijke boete (artikel 27, eerste lid, van de wet) en het invorderen bij dwangbevel van een dergelijke boete (artikel 29 van de wet). Bij separaat besluit zullen de bevoegdheden van de Minister van Financiën op grond van hoofdstuk 4 Wwft door aanpassing van artikel 5 van het Uitvoeringsbesluit Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme worden overgedragen aan de kansspelautoriteit.

De Minister van Veiligheid en Justitie, G.A. van der Steur

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem

Naar boven