Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 8 december 2015, nr. WJZ/15155846, houdende wijziging Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten in verband met uitvoeringsbesluit (EU) 2015/2057

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Gelet op Uitvoeringsbesluit (EU) 2015/2057 van de Commissie van 13 november 2015 tot verlenging van de geldigheidsduur van Uitvoeringsbesluit 2013/413/EU tot machtiging van de lidstaten om voor andere dan voor opplant bestemde aardappelen uit de regio’s Akkar en Bekaa in Libanon af te wijken van sommige bepalingen van Richtlijn 2000/29/EG van de Raad (PbEU 2015, L300) en artikel 2, eerste lid, van de Plantenziektenwet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten wordt als volgt gewijzigd:

A

Na artikel 12d wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 12e

  • 1. Voor de toepassing van dit artikel wordt verstaan onder:

    a. uitvoeringsbesluit 2013/413/EU:

    Uitvoeringsbesluit 2013/413/EU van de Commissie van 30 juli 2013 tot machtiging van de lidstaten om voor andere dan voor opplant bestemde aardappelen uit de regio’s Akkar en Bekaa in Libanon af te wijken van sommige bepalingen van Richtlijn 2000/29/EG van de Raad (PbEU 2013, L 205);

    b. schadelijk organisme:

    Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus (Spieckermann en Kotthoff) Davis et al.

  • 2. Knollen van Solanum tuberosum L., andere dan bestemd voor opplant, uit de regio’s Akkar en Bekaa in Libanon mogen slechts in de Europese Unie worden binnengebracht indien zij:

    • a. voldoen aan de voorschriften van de bijlage bij uitvoeringsbesluit 2013/413/EU;

    • b. voorzien zijn van een fytosanitair certificaat dat voldoet aan de eisen, genoemd in artikel 2 van uitvoeringsbesluit 2013/413/EU;

    • c. worden binnengebracht in Eemshaven, Harlingen, Beverwijk, Amsterdam, Rotterdam en Vlissingen;

    • d. geïnspecteerd zijn op de aanwezigheid van het schadelijke organisme overeenkomstig artikel 4 van uitvoeringsbesluit 2013/413/EU en geen tekenen van aanwezigheid van dat schadelijke organisme zijn gevonden;

    • e. voorzien zijn van een etiket dat voldoet aan de eisen, genoemd in artikel 6 van uitvoeringsbesluit 2013/413/EU.

  • 3. Een importeur brengt overeenkomstig artikel 8 van uitvoeringsbesluit 2013/413/EU de verantwoordelijke officiële instantie van de plaats van binnenkomst voldoende van te voren op de hoogte van zijn intentie om knollen van Solanum tuberosum L., andere dan bestemd voor opplant, uit de regio’s Akkar en Bekaa in Libanon binnen te brengen.

  • 4. De afvalstoffen die overblijven na het verpakken en verwerken in de Europese Unie van knollen van Solanum tuberosum L., andere dan bestemd voor opplant, uit de regio’s Akkar en Bekaa in Libanon worden zo verwijderd dat het schadelijke organisme zich niet in de Europese Unie kan vestigen of verspreiden.

B

Artikel 23, vijfde lid, komt te luiden:

  • 5. Artikel 12e vervalt met ingang van 1 november 2018.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 8 december 2015

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

TOELICHTING

1. Doel en aanleiding

Met deze wijziging van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten wordt uitvoering gegeven aan Uitvoeringsbesluit (EU) 2015/2057 van de Europese Commissie van 13 november 2015 tot verlenging van de geldigheidsduur van Uitvoeringsbesluit 2013/413/EU tot machtiging van de lidstaten om voor andere dan voor opplant bestemde aardappelen uit de regio’s Akkar en Bekaa in Libanon af te wijken van sommige bepalingen van Richtlijn 2000/29/EG van de Raad.

De bepalingen van Uitvoeringsbesluit 2013/413 waren, in lijn met de Europese regelgeving, van kracht tot en met 31 oktober 2015. De implementatie van deze maatregelen in Nederlandse regelgeving was opgenomen in artikel 12p van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten. Per 1 november 2015 is dit artikel van rechtswege vervallen.

De Europese Commissie heeft echter medio november 2015 tot verlenging van deze maatregelen tot en met 31 oktober 2018 besloten.

Met deze wijziging van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten wordt de inhoud van het vervallen artikel 12p in een nieuw artikel 12e in de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten opgenomen.

De maatregelen hebben betrekking op aardappelen, niet zijnde pootaardappelen, uit de Libanese regio’s Akkar en Bekaa (hierna: aardappelen) die onder voorwaarden de Europese Unie mogen worden binnengebracht. Deze voorwaarden houden onder andere in dat de aardappelen geteeld moeten zijn in productiegebieden die systematisch worden onderzocht door de nationale plantenziektekundige dienst op de aanwezigheid van Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus (Spieckermann en Kotthoff) Davis et al. Ook moet het verpakkingsmateriaal waarin de aardappelen worden vervoerd schoon zijn. De aardappelen moeten bij invoer in de Europese Unie vergezeld gaan van het officiële fytosanitaire certificaat waarop onder meer de naam van het ziektevrije gebied en het relevante partijnummer is vermeld. De aardappelen mogen alleen in de Europese Unie worden binnengebracht via de door de lidstaat aangewezen plaatsen van binnenkomst. Daarvoor zijn aangewezen: Eemshaven, Harlingen, Beverwijk, Amsterdam, Rotterdam of Vlissingen. Daarnaast is bepaald dat aardappelen bij invoer in de Europese Unie geïnspecteerd moeten worden op de aanwezigheid van Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus (Spieckermann en Kotthoff) Davis et al. Ook moeten de aardappelen zijn voorzien van een etiket waarop onder meer de oorsprong duidelijk is aangegeven.

2. Regeldruk

Het opnieuw in deze regeling opnemen van de maatregelen voor aardappelen uit Libanon heeft geen effect op de regeldruk. De eventuele import van deze aardappelen blijft, evenals voorheen het geval was, inspectieplichtig. Om die reden is er geen wijziging in de toezichtlasten aan de orde. Afgelopen jaar zijn geen importen van deze aardappelen in Nederland gemeld. Het is de vraag of de sector aardappelen uit Libanon zal willen importeren. Op basis van het verleden is de verwachting dat er geen import van deze aardappelen in Nederland is. Tot op heden zijn daar geen aanvragen voor.

3. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt gepubliceerd. Voor de uitvoering in regelgeving van de Europese besluiten wordt niet aangesloten bij een vast verandermoment, zoals opgenomen in het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten (Kamerstukken II 2009/10, 29 515, nr. 309). Het kabinetsbeleid biedt de mogelijkheid af te wijken van vaste verandermomenten indien nodig voor uitvoering of implementatie van Europese regelgeving.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

Naar boven