Regeling van de Minister van Economische Zaken van 3 december 2015, nr. WJZ / 15152361, tot wijziging van Regeling vergoedingen Kamer van Koophandel 2015 in verband met de actualisatie van de aangeboden producten en de daarvoor in rekening gebrachte vergoedingen

De Minister van Economische Zaken,

Gelet op artikel 34, eerste lid, van de Wet op de Kamer van Koophandel;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling vergoedingen Kamer van Koophandel 2015 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 2, eerste lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel n vervalt onder verlettering van onderdelen o tot en met q tot onderdelen n tot en met p.

2. Onderdeel n (nieuw) komt te luiden:

  • n. een evenement:

    • 1°. gericht op overdracht informatie: € 25,– per deelnemer;

    • 2°. gericht op het delen van specifieke kennis: € 50,– per deelnemer;

    • 3°. in samenwerking met partnerorganisaties: € 50,– per deelnemer, minus eigen bijdrage door de partnerorganisaties;

3. Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel p (nieuw) door een puntkomma wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • q. een product KvK data op maat:

    • 1°. basisrapportage: € 2.400,– voor de basismodule en € 300,– voor elke additionele module;

    • 2°. toevoeging van maatwerk aan modules: € 122,– per uur.

B

De bijlage behorend bij artikel 2, tweede lid, komt te luiden:

BIJLAGE BEHOREND BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID:

Uurtarieven begroting 2015

KCC

OO

DOP

ICT

Loonschaal 4

85

     

Loonschaal 5

88

   

87

Loonschaal 6

92

   

91

Loonschaal 7

96

95

 

95

Loonschaal 8

102

   

101

Loonschaal 9

108

 

117

107

Loonschaal 10

115

113

 

114

Loonschaal 11

124

122

133

123

Loonschaal 12

135

133

 

134

Loonschaal 13

 

145

 

146

Loonschaal 14

 

155

   

Loonschaal 15

       

Loonschaal 16

 

164

   

Loonschaal 17

       

Loonschaal 18

       

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2016.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 3 december 2015

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

TOELICHTING

I. ALGEMEEN

1. Aanleiding en doel

Deze regeling wijzigt de Regeling vergoedingen Kamer van Koophandel 2015. Met die regeling worden vergoedingen vastgesteld die ondernemingen of rechtspersonen op uniforme wijze verschuldigd zijn voor het afnemen van producten die geleverd worden door de Kamer van Koophandel. Artikel 34, eerste lid, van de Wet op de Kamer van Koophandel geeft hier een wettelijke basis voor.

De producten en de daarbij behorende vergoedingen worden vastgesteld in artikel 2 van die regeling. Het gaat hier nadrukkelijk om producten die geen verband houden met het raadplegen van het handelsregister. Met deze wijziging wordt een aantal producten uit artikel 2, eerste lid, toegevoegd, gewijzigd of geschrapt en worden de uurtarieven opnieuw vastgesteld.

2. Regeldruk

Tarieven vallen niet onder de definitie van regeldruk. Derhalve is hier geen sprake van administratieve lasten voor bedrijven of burgers en evenmin van inhoudelijke nalevingskosten.

3. Notificatie

De regeling is conform de richtlijn nr. 2006/123/EG van het Europees Parlement en de Raad van 12 december 2006 betreffende diensten op de interne markt (de Dienstenrichtlijn, PbEU 2006, L 376/36) voorgelegd aan de Europese Commissie. Het gaat om de kennisgeving van het vaststellen van vaste minimum- en maximumtarieven in de zin van artikel 15, tweede lid, onder g, van de Dienstenrichtlijn. Voor die kennisgeving geldt dat de notificatie uiterlijk na de vaststelling van de regeling dient te geschieden.

II. ARTIKELEN

Artikel I, onderdeel A

Met onderdeel A wordt een aantal wijzigingen doorgevoerd in artikel 2, eerste lid. Ten eerste vervalt het aangeboden product ‘themabijeenkomst’ (artikel 2, eerste lid, onderdeel n), omdat dit product niet meer wordt aangeboden door de Kamer van Koophandel.

Ook vindt er een wijziging plaats bij het product ‘evenement’ (onderdeel n (nieuw)). In plaats van één standaard tarief voor alle soorten evenementen, wordt nu differentiatie aangebracht met betrekking tot het soort evenement. Deze prijsdifferentiatie is gebaseerd op het verschil in aantal deelnemers per informatiegericht of specifiek kennisgericht evenement. Indien een evenement in samenwerking met een partnerorganisatie, zoals bijvoorbeeld RvO, wordt georganiseerd, wordt een deel van de kosten van het evenement betaald door de partnerorganisatie. Hierdoor kan de bijdrage die de deelnemer moet betalen lager uitvallen of zelfs op nihil uitkomen.

Tot slot is er een nieuw product toegevoegd in het kader van de voorlichtingstaak van de Kamer van Koophandel. Dit is het product ‘KvK data op maat’ (artikel 2, eerste lid, onderdeel q), waarmee de Kamer van Koophandel informatie gaat aanbieden die inzicht biedt in de economische actualiteit en trend in de bedrijvenpopulatie, en die werkgelegenheid zichtbaar maakt. Als basis voor dit product dienen de gegevens uit het handelsregister, in combinatie met inzichten verkregen uit het dagelijks contact van de Kamer van Koophandel met ondernemers. KvK data op maat is opgebouwd uit verschillende modules en levert het bedrijfsleven statische en economische data over hun markt en overheden statische en economische data voor beleidsdoeleinden. Het is mogelijk om maatwerk betreffende sector, benchmark, data derden of overig aan de modules toe te voegen (onderdeel 2.°).

De vaste moduleprijzen zijn gebaseerd op de kosten van het aantal benodigde uitvoeringsuren. Het tarief voor de basisrapportage bestaat uit de uurloon kosten en overige kosten voor het samenstellen van een rapportage. Het tarief voor een additionele module is berekend op basis van een gemiddeld aantal extra uren dat het toevoegen van een additionele module vergt. Het maatwerk wordt in rekening gebracht op basis van het werkelijk aantal bestede uren maal het uurtarief.

Artikel I, onderdeel B

Met onderdeel B wordt de bijlage behorende bij artikel 2, tweede lid, vervangen omdat de uurtarieven met 2,5% zijn gestegen ten opzichte van 2015. Dit komt door het toepassen van een indexatie voor de gestegen loonkosten bij de nieuw afgesloten cao voor rijksambtenaren.

Artikel II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2016, een vast verandermoment op grond van aanwijzing 174 van de Aanwijzingen voor de regelgeving, doch bekendmaking van deze regeling zal minder dan twee maanden voorafgaand aan inwerkingtreding plaatsvinden. Deze afwijking is nodig omdat de Kamer van Koophandel anders de betreffende producten niet kan aanbieden, waardoor er een aanzienlijk financieel nadeel ontstaat voor de Kamer van Koophandel. Tevens zijn ook de ondernemers gebaat bij het spoedig introduceren van nieuwe producten van de Kamer van Koophandel; deze kunnen niet aangeboden worden zolang de vergoedingen niet zijn vastgesteld.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

Naar boven