Besluit van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van 8 december 2015, nr. IENM/BSK-2015/229436, tot het instellen van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (Instellingsbesluit Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut)

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op artikel 3, tweede lid, van het Coördinatiebesluit organisatie en bedrijfsvoering rijksdienst 2011;

BESLUIT:

Artikel 1

  • 1. Er is een Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut.

  • 2. Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut staat onder leiding van de hoofddirecteur Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut.

  • 3. Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut ressorteert rechtstreeks onder de secretaris-generaal van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Artikel 2

  • 1. Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut adviseert en waarschuwt de samenleving over risico’s van weer, klimaat, seismologie en andere geofysische verschijnselen en doet onderzoek naar die risico’s.

  • 2. Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut is voorts belast met de taken, bedoeld in artikel 3, eerste lid, van de Wet taken meteorologie en seismologie, en alle daarmee samenhangende activiteiten met betrekking tot meteorologie, seismologie en andere geofysische terreinen.

Artikel 3

De hoofddirecteur van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut stelt jaarlijks het strategisch onderzoeksprogramma, bedoeld in artikel 13, tweede lid, van de Regeling taken meteorologie en seismologie, vast, gehoord het advies van de raad van toezicht, genoemd in artikel 6, tweede lid, van de Wet taken meteorologie en seismologie.

Artikel 4

Dit besluit treedt in werking op het tijdstip waarop de Wet taken meteorologie en seismologie in werking treedt.

Artikel 5

Dit besluit wordt aangehaald als: Instellingsbesluit Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, S.A.M. Dijksma

TOELICHTING

Met de komst van de Wet taken meteorologie en seismologie is de Wet op het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut, waarbij het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) was ingesteld, ingetrokken. Deze omstandigheid geeft reden om het KNMI van een Instellingsbesluit te voorzien, dat het KNMI als instelt agentschap van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Dit besluit geeft vorm aan dat instellingsbesluit.

Het KNMI is ingesteld om de samenleving te voorzien van informatie over risico’s op het gebied van weer, klimaat, seismologie en andere geofysische verschijnselen. Met deze informatie kunnen fysieke schade en letsel worden beperkt en wordt bijgedragen aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland en duurzame economische ontwikkeling. Het KNMI draagt zorg voor het uitvoeren van de zorgplichten van de minister zoals die in de Wet taken meteorologie en seismologie zijn vastgelegd. Voor de lange termijn ontwikkelingen verricht het KNMI onderzoek naar de veranderingen in het klimaat. Het beschikbaar stellen van bij het KNMI aanwezige kennis, data en informatie is de kernactiviteit.

De hoofddirecteur van het KNMI stelt jaarlijks het Meerjaren Strategisch Onderzoeksprogramma vast. Hierin wordt aangegeven welk onderzoek noodzakelijk is voor het verwerven van inzichten die nodig zijn om de maatschappelijk gewenste kennisbasis in stand te houden. Op hoofdlijnen worden de visie op en de doelstellingen van het onderzoek opgenomen en wordt ingegaan op de potentiële meerwaarde van dat onderzoek voor de publieke kennisinfrastructuur voor de meteorologie of andere geofysische terreinen. De raad van toezicht van het KNMI heeft hierbij een belangrijke adviesrol om de onafhankelijkheid van het onderzoek te borgen.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, S.A.M. Dijksma

Naar boven