Regeling van de Minister van Veiligheid en Justitie van 2 december 2015 tot wijziging van de Tijdelijke regeling uitkeringen seksueel misbruik minderjarigen in instellingen en pleeggezinnen en het Reglement archief Samson

De Minister van Veiligheid en Justitie,

Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

Overwegende dat met het Schadefonds geweldsmisdrijven overeenstemming is bereikt over deze regeling;

Besluit:

ARTIKEL I

De Tijdelijke regeling uitkeringen seksueel misbruik minderjarigen in instellingen en pleeggezinnen wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 2, tweede lid, wordt ‘31 december 2015’ vervangen door: 28 februari 2017.

B

In de artikelen 8 en 9 wordt ‘1 januari 2016’ vervangen door: 1 maart 2017.

ARTIKEL II

Het Reglement archief commissie Samson wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1, onderdeel f, wordt ‘het hoofd van de afdeling Juridische en Internationale Zaken van het directoraat-generaal Jeugd en Sanctietoepassing’ vervangen door: het hoofd van de portefeuille Juridische en Internationale Zaken van het directoraat-generaal Straffen en Beschermen.

B

Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het tweede lid wordt ‘1 januari 2016’ vervangen door: 1 maart 2017.

2. In het derde lid wordt ‘1 oktober 2015’ vervangen door: 1 december 2016.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Veiligheid en Justitie, G.A. van der Steur

TOELICHTING

De Tijdelijke regeling uitkeringen seksueel misbruik minderjarigen in instellingen en pleeggezinnen biedt de mogelijkheid om uitkeringen te doen aan slachtoffers van seksueel misbruik in instellingen en pleeggezinnen. De Tijdelijke regeling is in 2013 vastgesteld naar aanleiding van het rapport van de commissie-Samson uit oktober 2012 ('Omringd door zorg, toch niet veilig'). Toen is gekozen voor een looptijd tot 1 januari 2016. Slachtofferhulp Nederland en lotgenotenorganisatie SKIP hebben erop gewezen dat er slachtoffers kunnen zijn die meer tijd nodig hebben om een aanvraag in te dienen. Slachtofferhulp Nederland heeft verzocht de regelingen open te stellen tot minimaal 31 januari 2017.

Naar aanleiding van dit verzoek is besloten om de looptijd van de Tijdelijke regeling eenmalig te verlengen. Met deze wijzigingsregeling wordt de looptijd van de Tijdelijke regeling verlengd tot en met 28 februari 2017. Daarmee wordt de indieningstermijn gelijk aan de indieningstermijn van de regeling van de Rooms-katholieke Kerk (tot stand gekomen naar aanleiding van het rapport van de commissie Deetman). Wij achten een totale looptijd van 3,5 jaar een redelijke termijn voor het indienen van een aanvraag.1

De verlenging van de Tijdelijke regeling maakt ook wijziging nodig van de data, opgenomen in het Reglement archief commissie Samson. Daartoe strekt artikel II, onderdeel B. Onderdeel A van dat artikel actualiseert de aanduiding van de ‘beoordelaar archiefverzoeken’.

Slachtofferhulp Nederland en lotgenotenorganisatie SKIP is gevraagd om de verlenging van de looptijd van de Tijdelijke regeling en het Reglement onder de aandacht van de slachtoffers te brengen.

De Minister van Veiligheid en Justitie, G.A. van der Steur


X Noot
1

In die zin ook: Rechtbank Midden-Nederland, 1 oktober 2014, ECLI:NL:RBMNE:2014:4604.

Naar boven