Regeling van de Minister van Financiën van 30 november 2015, 2015-0000019790, directie Financiële Markten, tot vaststelling van de bijdragen gemoedsbezwaarden 2016

De Minister van Financiën,

Gelet op artikel 20 van de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen;

BESLUIT:

Artikel 1

Het bedrag dat personen die gemoedsbezwaren hebben tegen het sluiten van een verzekering, verschuldigd zijn voor het verkrijgen van een bewijs van vrijstelling van de verplichting van verzekering, beloopt voor het jaar 2016:

Categorie 1

€ 150,00

voor vierwielige personenauto's en bestelauto's;

Categorie 3

€ 150,00

voor autobussen, vrachtauto’s en trekkers;

Categorie 6

€ 50,00

voor motorrijwielen, scooters, motorcarriers en overige niet tot de categorieën 1,3, 7 of 8 behorende motorrijtuigen;

Categorie 7

€ 50,00

voor landbouwwerktuigen;

Categorie 8

€ 50,00

voor rijwielen met hulpmotor.

Artikel 2

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2016.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem

TOELICHTING

Bezitters of houders van motorrijtuigen zijn ingevolge de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Een uitzondering geldt voor personen die gemoedsbezwaren hebben tegen het sluiten van een verzekering en die als zodanig door of namens de Minister van Financiën zijn erkend. De betrokken gemoedsbezwaarden dienen voor elk motorrijtuig in het bezit te zijn van een door of namens de Minister van Financiën afgegeven vrijstellingsbewijs.

Gemoedsbezwaarden zijn per motorrijtuig een jaarlijkse bijdrage verschuldigd aan het Fonds Middelen Gemoedsbezwaarden (FMG). De hoogte van de bijdrage wordt jaarlijks door de Minister van Financiën vastgesteld. Om te voorkomen dat gemoedsbezwaarden door het zich al dan niet voordoen van ernstige ongevallen elk jaar onzekerheid hebben over de te betalen bijdrage, is het streven het vermogen van het FMG tussen € 2,25 en € 3,25 miljoen te houden. Het vermogen van het FMG is op dit moment € 3,7 miljoen en bevindt zich boven deze bandbreedte. De bijdrage wordt daarom voor alle categorieën met 20% verlaagd.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem

Naar boven