Logo Binnenmaas
Notitie Reikwijdte en Detailniveau MER Suikerfabriekterrein Puttershoek, Binnenmaas

Gemeente Binnenmaas is bezig met een nieuw bestemmingsplan voor het suikerfabriekterrein in Puttershoek. Het nieuwe bestemmingsplan zal onder andere ruimte bieden voor activiteiten die genoemd zijn in het Besluit milieueffectrapportage. Hierbij moet worden gedacht aan bepaalde vormen van watergebonden bedrijvigheid, maar ook de bestaande specialiteitenfabriek van Suiker Unie. Tevens ligt het suikerfabriekterrein nabij een Natura 2000 gebied. De nieuwe bedrijvigheid kan wellicht significante effecten op dit gebied hebben. Hiervoor is een passende beoordeling noodzakelijk.

Gelet hierop verplicht de Wet milieubeheer in samenhang met het Besluit milieueffectrapportage tot een onderzoek naar de milieueffecten in de vorm van een milieueffectrapportage (m.e.r.). Deze effecten zullen worden beschreven in een milieueffectrapport (MER).

De eerste stap in het proces om te komen tot een milieueffectrapportage is het opstellen van een ‘Notitie Reikwijdte en Detailniveau’. Deze notitie beschrijft de reikwijdte en het detailniveau van het onderzoek dat ten behoeve van het MER zal worden uitgevoerd. De notitie wordt voorgelegd aan de wettelijke adviseurs en bestuursorganen die ook betrokken zijn bij het bestemmingsplan voor het suikerfabriekterrein en aan de commissie m.e.r. Tegelijkertijd ligt de notitie ter inzage en kan een ieder schriftelijk of mondeling een reactie indienen.

Voor de totstandkoming van het milieueffectrapport wordt aangesloten bij de procedure van het bestemmingsplan voor het suikerfabriekterrein. Nadat de ‘Notitie Reikwijdte en Detailniveau’ ter inzage heeft gelegen wordt een MER (het daadwerkelijke onderzoek) opgesteld, waarbij rekening wordt gehouden met de ingekomen reacties. Het MER zal gezamenlijk met het ontwerpbestemmingsplan ter inzage worden gelegd. Een ieder wordt dan in de gelegenheid gesteld een zienswijze in te dienen. In die tijd wordt ook advies gevraagd aan de Commissie m.e.r. In het definitieve bestemmingsplan motiveert de gemeente hoe is omgegaan met de resultaten van het MER, het advies van de commissie en de ingediende zienswijzen.

De ‘Notitie Reikwijdte en Detailniveau MER Suikerfabriekterrein Puttershoek ligt met ingang van 16 februari 2015 gedurende zes weken voor iedereen ter inzage bij de balie van het servicecentrum Ruimte en Groen tijdens de openingstijden van het gemeentehuis, Sportlaan 22 in Maasdam. U kunt de notitie ook raadplegen via de website van de gemeente Binnenmaas, www.binnenmaas.nl.

Tijdens de periode dat de notitie ter inzage ligt, kunnen ingezetenen en belanghebbenden schriftelijk of mondeling hun reactie kenbaar maken. Een schriftelijke reactie kan worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Binnenmaas, Postbus 5455, 3299 ZH Maasdam. Voor het geven van een mondelinge zienswijze of voor een meer uitgebreide toelichting kan telefonisch een afspraak worden gemaakt met de heer P. Bakker van de afdeling Ruimte & Samenleving op 078 633 45 43.

Binnenmaas, 13 februari 2015

Naar boven