Besluit van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 20 november 2015, nr. 844479, houdende instelling van een Adviescommissie benoeming leden raad van toezicht stichting Regionale Publieke Omroep

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Besluit:

Artikel 1. Begripsbepalingen

In dit besluit wordt verstaan onder:

a. Minister:

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap;

b. commissie:

Adviescommissie benoeming raad van toezicht stichting Regionale Publieke Omroep als bedoeld in artikel 2.

Artikel 2. Instelling en taak

  • 1. Er is een Adviescommissie benoeming raad van toezicht stichting Regionale Publieke Omroep.

  • 2. De commissie heeft tot taak de Minister te adviseren over de voordracht voor de met ingang van 1 januari 2016 te benoemen leden van de raad van toezicht van de stichting Regionale Publieke Omroep.

  • 3. De commissie doet op zo kort mogelijk termijn een benoemingsvoorstel voor een voorzitter en vier andere leden, met per functie geschikte kandidaten, uitgaande van de gewenste samenstelling van de raad van toezicht en op basis van profielschetsen voor de verschillende functies. De commissie neemt daarbij het relevante wettelijke kader in acht.

Artikel 3. Leden

Tot de leden van de commissie worden benoemd:

  • mevrouw P.G.H. Westerhof, tevens voorzitter;

  • de heer A. van der Tuuk; en

  • mevrouw A. van Leeuwen- Gijsberts

Artikel 4. Werkwijze en secretariaat

  • 1. De commissie stelt haar eigen werkwijze vast.

  • 2. De commissie wordt bij haar werkzaamheden ondersteund door een secretariaat, dat gevoerd wordt door Public Spirit.

Artikel 5. Archiefbescheiden

De commissie draagt zo spoedig mogelijk na beëindiging van haar werkzaamheden de archiefbescheiden betreffende die werkzaamheden over aan de Minister.

Artikel 6. Instellingsduur

De commissie wordt van rechtswege ontbonden met ingang van 1 februari 2016 of zoveel eerder als zij haar werkzaamheden beëindigt.

Artikel 7. Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 november 2015.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst en in afschrift worden gezonden aan betrokkenen.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, S. Dekker

TOELICHTING

Met ingang van 1 januari 2016 wordt een nieuwe stichting Regionale Publieke Omroep (RPO) in het leven geroepen. De RPO wordt het centrale orgaan dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van de publieke mediaopdracht op regionaal niveau. De organisatie, taken en bevoegdheden van de RPO worden geregeld in de Mediawet 2008. De organen van de RPO zijn onder meer een onafhankelijke raad van toezicht en een bestuur. De RPO zal vanaf 1 januari 2016 gaan zorgdragen voor de verdere inrichting van de organisatie van de regionale publieke omroep. Het is daarom wenselijk per 1 januari 2016 een raad van toezicht te benoemen. De eerste taak van de raad van toezicht zal zijn het aanstellen van een bestuur. De raad van toezicht bestaat uit een voorzitter en ten hoogste vier andere leden. Zij worden op voordracht van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap benoemd bij koninklijk besluit.

De raad van toezicht heeft tot taak om los van specifieke belangen te kijken naar de samenhang der dingen en toe te zien op de uitvoering van de publieke mediaopdracht op regionaal niveau, de werkzaamheden van het bestuur en de algemene gang van zaken binnen de organisatie van de RPO. Bij de uitvoering van zijn taak neemt de raad van toezicht het gemeenschappelijke belang van de regionale publieke mediadienst in acht. Essentieel is het onafhankelijk functioneren van de raad van toezicht. Onafhankelijk van deelbelangen, onafhankelijk van individuele instellingen, onafhankelijk van maatschappelijke belangengroepen en onafhankelijk van commercie en politiek. Selectie dient te geschieden op basis van deskundigheid en competenties en de vaardigheid om door deelbelangen heen naar het belang van de gehele regionale publieke mediadienst te kijken. De raad van toezicht dient het functioneren van het bestuur te kunnen beoordelen. De onafhankelijkheid wordt uitgedrukt door benoeming door de Kroon, op voordracht van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Om te zorgen dat de voorbereiding van de voordracht en benoeming de voorgestane onafhankelijkheid voldoende recht doet, wordt een openbare en transparante benoemingsprocedure gevolgd. Daarbij wordt gewerkt met openbare profielen en publieke bekendmaking van vacatures. Ook wordt het advies ingewonnen van een onafhankelijke Adviescommissie benoeming leden raad van toezicht stichting Regionale Publieke Omroep. De commissie wordt gevraagd op zo kort mogelijke termijn een benoemingsvoorstel te doen, uitgaande van de gewenste samenstelling van de raad van toezicht, en daarbij per functie geschikte kandidaten voor te stellen.

Om te waarborgen dat de adviescommissie haar werk in onafhankelijkheid kan verrichten is een wervingsbureau geselecteerd dat proactief geschikte kandidaten werft en de commissie bij haar werkzaamheden (secretarieel) ondersteunt. Tussen de adviescommissie en het wervingsbureau zullen onderling afspraken worden gemaakt over de te volgen werkwijze.

De benoemingsprocedure is op 31 oktober 2015 gestart met publieke advertenties in landelijke dagbladen. Om die reden is aan het besluit terugwerkende kracht tot en met 1 november 2015 verleend.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, S. Dekker

Naar boven