Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van 24 november 2015, IENM/BSK-2015/225510, tot wijziging van de Regeling tegemoetkoming niet-loondienstgerelateerde slachtoffers van mesothelioom en asbestose

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op artikel 15.50, tweede lid, van de Wet milieubeheer;

BESLUIT:

ARTIKEL I

De Regeling tegemoetkoming niet-loondienstgerelateerde slachtoffers van mesothelioom en asbestose wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 12 wordt gewijzigd als volgt:

1. Het eerste lid, aanhef, komt te luiden:

  • 1. De SVB verstrekt jaarlijks, vóór 1 juli, informatie aan de Minister over het vorige jaar met betrekking tot:.

2. In het tweede lid wordt de zinsnede ‘kwartaal’ vervangen door: kwartalen in het komende jaar.

B

Artikel 13 wordt gewijzigd als volgt:

1. Onder vernummering van het vierde en vijfde lid tot derde en vierde lid vervalt het derde lid.

2. In het derde lid (nieuw) wordt de zinsnede ‘tweede en derde lid’ vervangen door: tweede lid.

C

In het tweede lid van artikel 15 wordt de zinsnede ‘31 oktober’ vervangen door: 1 september.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking op 1 januari 2016 en werkt terug tot en met 1 januari 2015.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, S.A.M. Dijksma

TOELICHTING

Algemeen

Aanleiding

De onderhavige regeling voorziet in een tegemoetkoming voor niet-loondienstgerelateerde slachtoffers van mesothelioom en asbestose. De voorgestelde wijziging beoogt de uitvoeringslasten van de regeling terug te brengen door een versimpeling van de planning en control cyclus. Dit betreft de samenwerking tussen de SVB en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. De aanspraak op de tegemoetkoming wordt door deze wijziging niet beïnvloed.

Wijziging planning en control

In de situatie tot 2015 was de SVB verplicht om ieder kwartaal aan het ministerie te rapporteren over de voortgang. Ook werd ieder kwartaal een begroting voor het daaropvolgende kwartaal aangeleverd. Gelet op de stabiele en voorspelbare uitvoering van de regeling is dit een te zware rapportageverplichting voor het SVB.

In de voorgestelde wijziging wordt dit teruggebracht tot 1 rapportage en 1 begroting per jaar. Hiermee wordt aangesloten bij de begoritngscyclus van het ministerie.

Moment van wijziging

In 2014 is in overleg tussen het ministerie en de SVB vastgesteld dat de uitvoeringslasten van de regeling te hoog zijn. Naar aanleiding van dit overleg zijn afspraken gemaakt om de planning en control cyclus te vereenvoudigen. Deze afspraken zijn vanaf 1 januari 2015 geïmplementeerd. Er is echter geen rekening gehouden met het kader dat in deze regeling wordt gegeven. Zonder wijziging van de regeling is de vereenvoudigde handelswijze niet rechtmatig. Daarom werkt deze regeling terug tot 1 januari 2015.

Artikelsgewijs

Artikel I

Deze wijzigingen hangen allen samen met het terugbrengen van het aantal rapportages en ramingen tot eens per jaar. In het tweede lid van artikel 12 wordt aangegeven dat de jaarlijkse begroting moet zijn opgesplitst in kwartalen. Deze splitsing in kwartalen is noodzakelijk omdat de uitkering van het voorschot op grond van artikel 13, tweede lid, per kwartaal plaatsvindt.

Artikel II

Aangezien de gewijzigde handelswijze al is geïmplementeerd in 2015, werkt deze regeling terug tot 1 januari 2015. Daarmee wordt de handelswijze met terugwerkende kracht rechtmatig.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, S.A.M. Dijksma

Naar boven