Regeling van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 17 november 2015, kenmerk 870579-144145-II-LZ, houdende wijziging van de Subsidieregeling ADL-assistentie in verband met het wijzigen van termijnen, het verhogen van het subsidieplafond en het actualiseren voor 2016

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 11.1.5 van de Wet langdurige zorg;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling ADL-assistentie wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1.2 wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding ‘1.’ geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. Ten behoeve van een verzekerde als bedoeld in het eerste lid die een indicatiebesluit als bedoeld in artikel 3.2.3 van de wet ontvangt, wordt de subsidie voor het verlenen van ADL-assistentie ten hoogste gedurende een redelijke termijn verstrekt.

B

Artikel 1.6 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘het jaar 2015 € 86.600.000’ vervangen door: het jaar 2016 € 89.500.000.

2. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. Het bedrag van de subsidie die voor het jaar 2016 ten hoogste wordt verleend aan een subsidieontvanger wordt berekend overeenkomstig de formule

    (A / B) x € 89.500.000

    waarbij wordt verstaan onder:

    A: de som van:

    • 1°. het totaal aantal uren ADL-assistentie vermeld in de beschikking tot verlening van de subsidie op grond van deze regeling voor het jaar 2015 en

    • 2°. een raming van het aantal in 2016 te verlenen uren ADL-assistentie in en om een ADL-woning waarop de beschikking, bedoeld onder 1°, niet van toepassing is en waarmee het aantal ADL-woningen waar de subsidieontvanger ADL-assistentie aanbiedt is toegenomen;

    B: de som van A voor alle subsidieontvangers.

3. In het vierde lid wordt ‘2015’ vervangen door: 2016

C

In artikel 2.1, tweede lid, wordt ‘dertien weken’ vervangen door: vier weken.

D

In artikel 5.5 wordt ‘2015’ vervangen door: 2016.

E

Artikel 6.1 vervalt.

ARTIKEL II

In afwijking van artikel 2.1, tweede lid, van de Subsidieregeling ADL-assistentie wordt een aanvraag ten behoeve van 2016 uiterlijk ontvangen binnen vier weken na publicatie van deze regeling in de Staatscourant.

ARTIKEL III

In afwijking van artikel 3.1 van de Subsidieregeling ADL-assistentie besluit het Zorginstituut binnen vier weken na ontvangst van de aanvraag over de verlening van de subsidie ten behoeve van 2016.

ARTIKEL IV

In afwijking van artikel 4.1 van de Subsidieregeling ADL-assistentie kan het Zorginstituut na ontvangst van de aanvraag ten behoeve van 2016 ambtshalve voorschotten verstrekken.

ARTIKEL V

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2016.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M.J. van Rijn

TOELICHTING

Algemeen

In deze regeling zijn een aantal wijzigingen van de Subsidieregeling ADL- assistentie (Subsidieregeling) opgenomen die noodzakelijk bleken met ingang van 1 januari 2016.

Ten eerste is het beschikbare macrobedrag verhoogd van € 86,6 miljoen in 2015 tot € 89,5 miljoen in 2016. De verhoging houdt verband met een stijging van de gemiddelde zorgzwaarte van de cliënt (toename € 1,9 miljoen) en loon- en prijsbijstelling tot het niveau van 2016 van € 1 miljoen. De gemiddelde zorgzwaarte neemt toe door een toenemende leeftijd van de cliënten en doordat gemiddeld genomen zwaardere cliënten toetreden tot de ADL-woningen. De bijstelling tot het loon- en prijspeil voor 2016 is gebaseerd op de indices uit de macro-economische verkenningen.

Verder worden er wijzigingen opgenomen in de formule op grond waarvan het bedrag van subsidie wordt berekend die ten hoogste wordt verleend aan een subsidieontvanger. Deze wijziging is noodzakelijk omdat de NZa-rekenstaten vanaf 2015 geen uren ADL-assistentie meer registreren.

Artikelsgewijs

Onderdeel A

De Wlz bepaalt dat er alleen subsidie kan worden verleend aan organisaties die ADL-assistentie leveren. Indien een verzekerde aansluitend op ADL-assistentie een indicatiebesluit op grond van de Wlz krijgt, gaat er enige tijd overheen voordat die Wlz-aanspraak gerealiseerd kan worden. Met het wijzigingsvoorstel wordt geregeld dat de ADL-aanbieder gedurende een redelijke termijn vanaf het moment van verkrijgen van een Wlz-indicatie tot aan de daadwerkelijke levering van Wlz-zorg ADL-assistentie kan blijven leveren ten laste van de subsidie. Wat een redelijke termijn is, is afhankelijk van de omstandigheden van het geval en de invulling die de Wlz-uitvoerder geeft aan de zorgplicht tot het leveren van de zorg.

Onderdeel B, onder 1

In dit onderdeel wordt artikel 1.6, eerste lid, van de Subsidieregeling zodanig gewijzigd dat het subsidieplafond voor het verlenen van subsidies op grond van deze Subsidieregeling wordt verhoogd naar € 89,5 miljoen.

Onderdeel B, onder 2

In dit onderdeel wordt artikel 1.6, tweede lid, van de Subsidieregeling zodanig gewijzigd dat in de berekening van het subsidiebedrag voor het jaar 2016 uitgegaan wordt van het aantal uren dat de basis vormde voor de subsidieverlening voor het jaar 2015. Dit is namelijk de meest recente beschikbare informatie. In de NZa-rekenstaten worden vanaf 2015 geen uren ADL-assistentie meer geregistreerd. Het aantal daadwerkelijk gerealiseerde aantal ADL-assistentie-uren over 2015 is nog niet beschikbaar. Voor recent gerealiseerde ADL-eenheden of in 2016 te starten eenheden is zo’n subsidiebeschikking niet beschikbaar. In die gevallen wordt een onderbouwde inschatting gemaakt van het verwacht aantal te verlenen uren ADL-assistentie.

Onderdelen B, onder 3, C, D en E

In deze onderdelen worden technische wijzigingen aangebracht in de artikelen 1.6, vierde lid, 2.1, 5.5 en 6.1 van de Subsidieregeling.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M.J. van Rijn

Naar boven