Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 21 november 2015, nr. WJZ/15150166, houdende wijziging van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten in verband met de uitvoering van Uitvoeringsbesluit (EU) 2015/1849

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Gelet op uitvoeringsbesluit (EU) 2015/1849 van de Commissie van 13 oktober 2015 betreffende maatregelen om het binnenbrengen en de verspreiding in de Unie van schadelijke organismen te voorkomen, wat bepaalde groenten van oorsprong uit Ghana betreft (PbEU 2015, L 268) en artikel 2, eerste lid, van de Plantenziektenwet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten wordt als volgt gewijzigd:

A

Na artikel 12b wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 12c

Het binnenbrengen in de Europese Unie van planten, met uitzondering van zaden, van Capsicum L., Lagenaria Ser., Luffa Mill., Momordica L. en Solanum L., met uitzondering van S. lycopersicu L., van oorsprong uit Ghana, is verboden.

B

In artikel 23 wordt na het derde lid een lid ingevoegd, luidende:

  • 4. Artikel 12c vervalt met ingang van 1 januari 2017.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 21 november 2015

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

TOELICHTING

1. Doel en aanleiding

Met deze wijziging van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten wordt uitvoering gegeven aan Uitvoeringsbesluit (EU) 2015/1849 van de Europese Commissie van 13 oktober 2015 betreffende maatregelen om het binnenbrengen van en de verspreiding in de Unie van schadelijke organismen via het importeren van bepaalde groenten van oorsprong uit Ghana te voorkomen (PbEU 2015, L 268).

Uit fytosanitaire controles door de lidstaten op zendingen van bepaalde planten en plantaardige producten, die van oorsprong uit Ghana komen, blijkt dat een groot aantal zendingen besmet zijn met schadelijke organismen. Het gaat vooral om niet-Europese Tephritidae (boorvliegen) zoals Ceratitis cosyra (Walker), Thrips palmi Karny of Bemisia tabaci (Genn.). Sinds 2009 vertoont het aantal onderschepte zendingen in de Unie, die afkomstig zijn uit Ghana en schadelijke organismen bevatten, een stijgende tendens. De meeste onderschepte zendingen betreffen planten, met uitzondering van zaden, van Capsicum L. (paprika/peper), Lagenaria Ser. (kalebas), Luffa Mill. (komkommerachtige courgette), Momordica L. (bittere komkommer) en Solanum L. (voornamelijk aubergine of nauw verwante soorten), met uitzondering van S. lycopersicum L. (tomaat).

Audits die in 2012 en 2015 door de Commissie in Ghana zijn verricht, hebben tekortkomingen in het fytosanitaire uitvoeringssysteem aan het licht gebracht.

Gezien de resultaten van de audits en het aantal onderschepte, besmette zendingen concludeert de Commissie dat de huidige fytosanitaire waarborgen van Ghana ontoereikend zijn om te zorgen dat zendingen van planten en plantaardige producten van oorsprong uit Ghana vrij zijn van schadelijke organismen. Het risico bestaat dat schadelijke organismen de Europese Unie worden binnengebracht door de invoer van eerdergenoemde producten.

Daarom heeft de Commissie besloten de invoer van genoemde producten in de Unie te verbieden. Deze maatregel blijft van kracht tot en met 31 december 2016.

2. Regeldruk

De maatregelen t.a.v. het verbod op import van bepaalde groenten uit Ghana hebben geen effect op de regeldruk. Er worden geen nieuwe informatieverplichtingen opgelegd. Er is immers geen mogelijkheid meer om planten, met uitzondering van zaden, van Capsicum L., Lagenaria Ser., Luffa Mill., Momordica L. en Solanum L., met uitzondering van S. lycopersicum L. (tomaat) te importeren.

Import van tomatenvruchten is niet gereguleerd en daarmee niet inspectieplichtig. Voor tomatenplanten geldt een importverbod in de Europese Unie.

Voor het importeren van zaden uit Ghana geldt geen andere procedure dan voor importen van zaden uit andere landen. Het is de keuze van het bedrijf om te bepalen uit welke gebieden/landen zaden te betrekken. Er is dan ook geen toename van de toezichtlast aan de orde.

3. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt gepubliceerd. Voor de uitvoering in regelgeving van de hier aan de orde zijnde Europese besluiten wordt niet aangesloten bij een vast verandermoment, zoals opgenomen in het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten (Kamerstukken II 2009/10, 29 515, nr. 309). Het kabinetsbeleid biedt de mogelijkheid af te wijken van vaste verandermomenten indien nodig voor uitvoering of implementatie van Europese regelgeving.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

Naar boven