Besluit van de Minister van Economische Zaken van 22 oktober 2015, nr. WJZ/15149490, tot wijziging van de Beleidsregels bestuurlijke boeten S&O-afdrachtvermindering, de Beleidsregel omtrent de uitleg van het begrip ‘technisch wetenschappelijk onderzoek’ bij de behandeling van een S&O-verklaring en de Beleidsregel uitleg technisch nieuwe programmatuur

De Minister van Economische Zaken,

Gelet op artikel 25 van de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen;

Besluit:

ARTIKEL I

De Beleidsregels bestuurlijke boeten S&O-afdrachtvermindering worden gewijzigd als volgt:

A

In de aanhef van artikel 5 komt ‘24, tweede lid, tweede volzin’ te vervallen.

B

Artikel 6 wordt gewijzigd als volgt:

1. De aanduiding komt te luiden: Artikel 6. (Mededeling art. 24, tweede, derde en vierde lid).

2. In het eerste lid wordt ‘artikel 24, derde lid’ vervangen door ‘artikel 24, derde en vierde lid’ en wordt na ‘aannemelijk wordt bevonden dat het aantal bestede S&O-uren 0 is’ ingevoegd: en, ingeval aan de S&O-inhoudingsplichtige een S&O-verklaring is afgegeven die ook een bedrag aan kosten en uitgaven bevat, tevens aannemelijk wordt bevonden dat het bedrag aan kosten en uitgaven 0 is.

3. Het tweede lid vervalt onder vernummering van het derde en vierde lid tot tweede en derde lid.

4. In het tweede lid (nieuw) wordt ‘Bij het vaststellen van een bestuurlijke boete als bedoeld in het tweede lid’ vervangen door ‘Bij het vaststellen van een bestuurlijke boete voor een mededeling die niet binnen de gestelde termijn, bedoeld in het eerste lid, is gedaan’ en wordt ‘de S&O-verklaring’ vervangen door: de in het betreffende kalenderjaar ontvangen S&O-verklaringen.

5. Het derde lid (nieuw) wordt gewijzigd als volgt:

1.° ‘de S&O-verklaring’ wordt vervangen door: de in het betreffende kalenderjaar ontvangen S&O-verklaringen.

2.° Er wordt een zin toegevoegd, luidende: Indien sprake is van geringe ernst en tevens voldaan is aan de in artikel 5 neergelegde voorwaarden wordt de boete op € 0,– vastgesteld.

ARTIKEL II

In artikel 1 van de Beleidsregel technisch nieuwe programmatuur wordt ‘artikel 1, eerste lid, onder n’ vervangen door: artikel 1, eerste lid, onder p.

ARTIKEL III

In artikel 1 van de Beleidsregel omtrent de uitleg van het begrip ‘technisch wetenschappelijk onderzoek’ bij de behandeling aanvragen S&O-verklaring wordt ‘artikel 1, eerste lid, onder n’ vervangen door: artikel 1, eerste lid, onder p.

ARTIKEL IV

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2016.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 22 oktober 2015

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

TOELICHTING

I. Algemeen

In het Belastingplan 2016 heeft het kabinet aangekondigd dat de Research en Development Aftrek (hierna: RDA) en de S&O-afdrachtvermindering per 1 januari 2016 zullen worden samengevoegd. De kosten en uitgaven voor speur- en ontwikkelingswerk die nu onder de RDA vallen, komen per 2016 onder het regime van de S&O-afdrachtvermindering. Hiertoe wordt onder andere de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen (hierna: WVA) aangepast. Met dit besluit worden ook de beleidsregels die betrekking hebben op de S&O-afdrachtvermindering aangepast aan de integratie.

II. Artikelen

Artikel I

De Beleidsregels bestuurlijke boeten S&O-afdrachtvermindering dienen te worden aangepast aan de geïntegreerde S&O-afdrachtvermindering. Zo worden de verwijzingen in artikel 5 en artikel 6, eerste en tweede lid (nieuw), gecorrigeerd. Omdat de verplichting tot het doen van een mededeling ook geldt voor de S&O-inhoudingsplichtige die ophoudt te bestaan wordt in de beleidsregels ook hiernaar verwezen. Overeenkomstig het gewijzigde artikel 24, tweede lid, WVA geldt de verplichting tot het doen van de mededeling niet alleen voor het aantal bestede uren, maar ook voor het bedrag aan gerealiseerde kosten en uitgaven. Wanneer niet voldaan is aan de mededelingsplicht volgt minimaal eenmaal een rappel. Wanneer ook na rappel niet wordt voldaan aan de mededelingsplicht wordt ervan uitgegaan dat zowel het aantal bestede uren en het forfaitaire bedrag aan kosten en uitgaven 0 is, als het bedrag aan werkelijke kosten en uitgaven 0 is. Hierop is het eerste lid van artikel 6 aangepast. De bepaling in het tweede lid is opgenomen in het nieuwe artikel 25, tweede lid, onderdeel b, WVA, waardoor dit lid komt te vervallen. In het tweede lid (nieuw) en derde lid (nieuw) is aangegeven dat als er meerdere S&O-verklaringen zijn ontvangen de mededeling dient te geschieden op basis van de in het betreffende kalenderjaar ontvangen S&O-verklaringen. Als gevolg van de aangepaste verwijzing in artikel 5 is een zin toegevoegd aan het derde lid (nieuw). Bij een eerste overtreding kan in bepaalde gevallen een boete van 0 euro worden opgelegd.

Artikelen II en III

Door het invoegen van nieuwe begripsbepalingen in de WVA zijn sommige begripsbepalingen uit de WVA verletterd. Daarom worden voor de volledigheid met deze wijzigingsartikelen de verwijzingen naar de begrippen ‘voor de S&O-inhoudingsplichtige of S&O-belastingplichtige technisch nieuwe (onderdelen van) programmatuur’ en ‘technisch wetenschappelijk onderzoek’ gecorrigeerd in respectievelijk de beleidsregel technisch nieuw programmatuur en de beleidsregel uitleg begrip ‘technisch wetenschappelijk onderzoek’ bij behandeling aanvragen S&O-verklaringen.

Artikel IV

Dit besluit treedt, overeenkomstig de inwerkingtreding van de wijzigingsartikelen WVA, in werking op 1 januari 2016.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

Naar boven