Uitspraak Raad van State inzake de reactieve aanwijzing van de provincie Noord-Brabant voor het perceel Broekstraat 2a te Geffen in het BESTEMMINGSPLAN ‘Buitengebied Maasdonk 2012’ Oss

Logo Oss

De gemeenteraad van de voormalige gemeente Maasdonk heeft op 30 september 2014 het bestemmingsplan ‘Buitengebied Maasdonk 2012’ vastgesteld. Het overgrote deel van dit bestemmingsplan is inmiddels in werking. Pas als de Raad van State een definitieve uitspraak heeft gedaan over een beroepschrift van een beroepszaak en/of een reactieve aanwijzing is het bestemmingsplan onherroepelijk.

De provincie Noord-Brabant heeft op 4 november 2014 ten aanzien van dit bestemmingsplan voor onder andere het perceel Broekstraat 2a te Geffen een reactieve aanwijzing gegeven. Hiertegen heeft de voormalige gemeente Maasdonk, momenteel de gemeente Oss, beroep aangetekend. De Raad van State heeft uitspraak gedaan en de gemeente in het gelijk gesteld. Hieronder staat wat dit betekent.

Wat is een bestemmingsplan?

In een bestemmingsplan staat welke functies (‘bestemming’) grond heeft. Bijvoorbeeld wonen, natuur, recreatie of bedrijf. Ook regelt een bestemmingsplan of men op die grond mag bouwen. Dit is bijvoorbeeld belangrijk als u een vergunning vraagt om te bouwen. De gemeente kijkt dan of uw bouwplan in het bestemmingsplan past.

De gemeenteraad stelt bestemmingsplannen vast. Dit staat in artikel 3.1 van de Wet ruimtelijke ordening.

Waar gaat het bestemmingsplan ‘Buitengebied Maasdonk 2012 ’ over?

Het bestemmingsplan is een integrale herziening van het gehele buitengebied van de voormalige gemeente Maasdonk. Ten aanzien van het perceel Broekstraat 2a te Geffen, gelegen in het buitengebied, was door de provincie Noord-Brabant een reactieve aanwijzing gegeven. Voornaamste reden hiervoor was dat de provincie het niet eens was met de afsplitsing van een bedrijfswoning van een bedrijfsperceel. De Raad van State heeft de reactieve aanwijzing van de provincie vernietigt. De Raad van State heeft de gemeente de opdracht gegeven het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan voor dit perceel bekend te maken en belanghebbenden in de gelegenheid te stellen daartegen beroep in te stellen.

Het perceel Broekstraat 2a te Geffen is bestemd als ‘Wonen’ met de daarbij behorende regels.

U kunt het bestemmingsplan voor dit onderdeel bekijken

U kunt vanaf donderdag 26 november 2015 tot en met woensdag 14 januari 2016 de volgende stukken bekijken:

  • het besluit van de gemeenteraad over het bestemmingsplan

  • het bestemmingsplan

  • andere stukken over het bestemmingsplan, zoals de toelichting en de ‘Nota van zienswijzen en wijzigingen’

  • het besluit van burgemeester en wethouders over de hogere waarde

  • gerechtelijke uitspraak Raad van State 28 oktober 2015 NL.IMRO.1671.BPBG2009MD000004-01GU

U kunt deze stukken bekijken:

  • op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl

  • (op papier en digitaal) bij de balie Publieksvoorlichting in het gemeentehuis aan de Raadhuislaan 2 in Oss; de balie is open van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur, op donderdag tot 19.00 uur

De bronbestanden van het bestemmingsplan zijn digitaal beschikbaar op http://ruimtelijkeplannen.s-hertogenbosch.nl/manifest

Het identificatienummer van het bestemmingsplan is NL.IMRO.1671.BPBG2009MD000004-03VANL.IMRO.1671.BPBG2009MD000004-03VA

Wat kunt u als belanghebbende doen als u het niet eens bent met het bestemmingsplan .

Bent u het niet eens met het bestemmingsplan voor dit onderdeel? Dan kunt u hiertegen beroep instellen. Dat wil zeggen dat u een brief (een ‘beroepschrift’) stuurt aan de Raad van State. Daarin legt u uit waarom u het er niet mee eens bent. U kunt dit doen van 26 november 2015 tot en met woensdag 14 januari 2016.

U kunt alleen beroep instellen als u:

  • Een partij bent in de bovenstaande beroepszaak, én

  • belang hebt bij het bestemmingsplan of het besluit hogere waarde, én

  • gereageerd hebt (een zienswijze hebt ingediend) op het ontwerpbestemmingsplan of het ontwerpbesluit hogere waarde. Hebt u niet gereageerd? Dan kunt u soms toch beroep instellen. U moet dan wel aantonen dat u redelijkerwijs niet hebt kunnen reageren. Dit is bijvoorbeeld het geval als u het niet eens bent met de wijzigingen in het bestemmingsplan in vergelijking met het ontwerpbestemmingsplan.

U stuurt uw beroepschrift aan:

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA DEN HAAG

U kunt uw beroepschrift ook indienen via het Digitaal loket van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Stelt u uiterlijk 14 januari 2016 beroep in? Dan kunt u de Voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vragen om een voorlopige voorziening te treffen. Dit betekent dat de Voorzieningenrechter een voorlopige uitspraak doet over uw beroep. De Afdeling doet dan later een definitieve uitspraak.

De Voorzieningenrechter kan alleen een voorlopige uitspraak doen als er snel een uitspraak nodig is.

U moet betalen om beroep in te stellen of een voorlopige voorziening te vragen.

Op de site www.raadvanstate.nl leest u meer over het indienen van een beroepschrift en hoeveel dit kost.

Wanneer treden het bestemmingsplan en het besluit hogere waarde in werking?

Het bestemmingsplan voor het onderdeel Broekstraat 2a te Geffen treedt op 15 januari 2016 in werking. Maar ze treden nog niet in werking als een partij in deze beroepszaak vóór 15 januari 2016 een verzoek om voorlopige voorziening indient. De inwerkingtreding hangt dan af van de uitspraak van de Voorzieningenrechter.

Hebt u nog vragen?

Hebt u nog vragen over deze publicatie? Bel dan met R. van de Rakt van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, telefoonnummer 14 0412.

Naar boven