Regeling van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 25 november 2015, nr. IENM/BSK-2015/189683, tot wijziging van de Waterregeling (kaarten 2016.1)

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op artikel 3.1, eerste en tweede lid, juncto artikel 3.3 en artikel 6.16, tweede lid, van het Waterbesluit;

BESLUIT:

ARTIKEL I

De Waterregeling wordt als volgt gewijzigd:

A

In bijlage II. Kaart met grenzen van oppervlaktewaterlichamen en zijwateren waar het Rijk het waterkwaliteitsbeheer voert, en grenzen van drogere oevergebieden (bijlage bij artikel 3.2, eerste lid, en 3.3 van de Waterregeling) worden de kaarten met onderstaande nummers vervangen door de hieronder genoemde kaarten met gelijke nummers, opgenomen in bijlage A, behorend bij deze regeling:

Kaart:

Kaartnummer:

Beheer waterkwaliteit en drogere oevergebieden

090

Beheer waterkwaliteit en drogere oevergebieden

093

Beheer waterkwaliteit en drogere oevergebieden

154

B

In bijlage III. Kaart met grenzen van oppervlaktewaterlichamen en zijwateren waar het Rijk het waterkwantiteitsbeheer voert (bijlage bij artikel 3.2, tweede lid, van de Waterregeling) worden de kaarten met onderstaande nummers vervangen door de hieronder genoemde kaarten met gelijke nummers, opgenomen in bijlage B, behorend bij deze regeling:

Kaart:

Kaartnummer:

Beheer waterkwantiteit

090

Beheer waterkwantiteit

093

C

In bijlage IV. Kaart met grenzen van oppervlaktewaterlichamen en zijwateren waar het Rijk het waterstaatkundig beheer voert (bijlage bij artikel 3.2, derde lid, en artikel 6.7 van de Waterregeling) worden de kaarten met onderstaande nummers vervangen door de hieronder genoemde kaarten met gelijke nummers, opgenomen in bijlage C, behorend bij deze regeling:

Kaart:

Kaartnummer:

Waterstaatkundig beheer en vrijstelling vergunningplicht waterstaatswerken

090

Waterstaatkundig beheer en vrijstelling vergunningplicht waterstaatswerken

093

Waterstaatkundig beheer en vrijstelling vergunningplicht waterstaatswerken

330

ARTIKEL II

  • 1. Indien een werk of handeling op het tijdstip, direct voorafgaand aan de inwerkingtreding van deze regeling, niet strijdig was met daarvoor bij of krachtens de Waterwet geldende regels of voorschriften en daarvoor als gevolg van een wijziging krachtens deze regeling van bijlage II, III of IV van de Waterregeling een watervergunning als bedoeld in artikel 1.1, eerste lid, van de Waterwet alsnog vereist zou worden, blijft die vergunningplicht buiten toepassing, totdat er een wijziging van dat werk of die handeling plaatsvindt waarvoor een watervergunning vereist is.

  • 2. Indien als gevolg van een wijziging als bedoeld in het eerste lid een ander bestuursorgaan bevoegd gezag als bedoeld in artikel 1.1, eerste lid, van de Waterwet wordt, wordt een met betrekking tot dat werk of die handeling op het tijdstip, bedoeld in het eerste lid, van kracht zijnde watervergunning als bedoeld in artikel 1.1, eerste lid, van de Waterwet, aangemerkt als een watervergunning van dat andere bestuursorgaan.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2016.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst, met uitzondering van de bijlagen met de kaarten, die ter inzage worden gelegd op het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en tevens raadpleegbaar zijn op en te downloaden van www.waterwet.nl.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus

BIJLAGE A, BEHOREND BIJ ARTIKEL I, ONDER A, VAN DE REGELING TOT WIJZIGING VAN DE WATERREGELING (KAARTEN 2016.1)

Deze bijlage ligt ter inzage op het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken, en is tevens raadpleegbaar op en te downloaden van www.waterwet.nl.

BIJLAGE B, BEHOREND BIJ ARTIKEL I, ONDER B, VAN DE REGELING TOT WIJZIGING VAN DE WATERREGELING (KAARTEN 2016.1)

Deze bijlage ligt ter inzage op het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken, en is tevens raadpleegbaar op en te downloaden van www.waterwet.nl

BIJLAGE C, BEHOREND BIJ ARTIKEL I, ONDER C, VAN DE REGELING TOT WIJZIGING VAN DE WATERREGELING (KAARTEN 2016.1)

Deze bijlage ligt ter inzage op het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken, en is tevens raadpleegbaar op en te downloaden van www.waterwet.nl

TOELICHTING

De onderhavige regeling vervangt in totaal acht kaarten in de bijlagen II, III en IV van de Waterregeling. Deze bijlagen gaan over de volgende onderwerpen. Bijlage II van de Waterregeling omvat de kaarten met grenzen van oppervlaktewaterlichamen en zijwateren waar het Rijk het waterkwaliteitsbeheer voert, en grenzen van drogere oevergebieden (bijlage bij artikel 3.2, eerste lid, en 3.3 van de Waterregeling). Bijlage III van de Waterregeling omvat de kaarten met grenzen van oppervlaktewaterlichamen en zijwateren waar het Rijk het waterkwantiteitsbeheer voert (bijlage bij artikel 3.2, tweede lid, van de Waterregeling). Bijlage IV van de Waterregeling omvat de kaarten met grenzen van oppervlaktewaterlichamen en zijwateren waar het Rijk het waterstaatkundig beheer voert (bijlage bij artikel 3.2, derde lid, en artikel 6.7 van de Waterregeling).

De aangepaste kaarten binnen deze bijlagen (onder nummers 090, 093, 154 en 330) bevatten gewijzigde grenzen voor het beheer. De wijzigingen in de grenzen betreffen verbeteringen van de eerdere versies van de kaarten en de vastlegging van de met andere betrokken bestuursorganen (waterschappen) afgesproken aanpassingen van de beheergrenzen. Hieronder worden per regionaal onderdeel van Rijkswaterstaat de wijzigingen toegelicht.

Zee en Delta (kaarten onder nummers 090 en 093)

De aanpassingen van de kaarten 090 en 093 in de bijlagen II, III en IV van de Waterregeling betreffen de realisatie van de gebiedsontwikkeling Perkpolder, waarbij een gebied buitendijks is komen te liggen, doordat recent de primaire waterkering verlegd is. Daardoor is een groot estuarien gebied toegevoegd aan de Westerschelde.

Oost-Nederland (kaart onder nummer 154)

De wijziging van kaart 154 in bijlage II van de Waterregeling gaat over een droger oevergebied in het rivierbed in beheer bij het Rijk. De provincie Utrecht heeft de Minister van Infrastructuur en Milieu verzocht een buitendijks gelegen woonwijk als droger oevergebied aan te wijzen. Deze woonwijk wordt omringd door een dijk met een overschrijdingskans per jaar van 1/250. Rijkswaterstaat Oost-Nederland hanteert als interne richtlijn voor drogere oevergebieden een overschrijdingskans per jaar van 1/10. Omdat de overschrijdingskans bij deze woonwijk veel lager ligt, is ingestemd met het verzoek van de provincie en is de kaart aangepast.

Noord-Nederland (kaart onder nummer 330)

De provincie Friesland werkt in samenwerking met enkele Friese gemeenten aan het realiseren van het project De Centrale As. Voor realisatie van dit project wordt bij Burgum een aquaduct aangelegd. Met de bouw van het aquaduct is ook het Prinses Margrietkanaal verlegd. Het kanaal valt krachtens de Waterwet onder het beheer van Rijkswaterstaat. Als gevolg van het project is het nodig het beheergebied van Rijkswaterstaat te wijzigen (in de vorm van een wijziging van de kaart onder nummer 330 in bijlage IV bij de Waterregeling).

De betreffende kaarten liggen ter inzage bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en zijn digitaal te raadplegen op en te downloaden van www.waterwet.nl.

De onderhavige wijziging heeft geen gevolgen voor de administratieve lastendruk voor burgers en bedrijven noch voor de bestuurlijke en uitvoeringslasten van de Waterregeling. De onderhavige wijziging is afgestemd met de betrokken openbare lichamen. Voor burgers en bedrijven zijn er als gevolg van deze regeling ook geen andere ingrijpende gevolgen. Om deze redenen is afgezien van internetconsultatie, in lijn met het beleid daarvoor.

De regeling bevat de gebruikelijke overgangsbepaling, waarmee wordt bereikt dat voor bestaande, doorlopende werken en handelingen waarvoor eerder geen watervergunning vereist was, na inwerkingtreding van de onderhavige regeling niet enkel door de wijziging van beheergrenzen een watervergunning vereist is. Voorwaarde is wel dat de werken en handelingen voorafgaand aan het van kracht worden van de gewijzigde beheergrenzen aan de Waterwet en de krachtens die wet gestelde regels en voorschriften voldoen (zoals vergunningseisen en -voorschriften, zorgplichten, algemene regels, maatwerkvoorschriften en meldings- en informatieplichten). Met dit overgangsrecht wordt de continuïteit van bestaande rechten en beschermingsniveaus gewaarborgd en worden onnodige lasten, die zouden ontstaan door het – enkel door de wijzigingsregeling – moeten aanvragen van nieuwe vergunningen of ontheffingen of door het opleggen van nieuwe maatwerkvoorschriften, voorkomen.

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2016. Op dat moment is beoogd de beheergrenzen te wijzigen. Dit vaste verandermoment in het systeem van vaste verandermomenten van regelgeving is daarbij een duidelijke markering. Van de invoeringstermijn van twee maanden uit dit systeem wordt afgeweken. Latere inwerkingtreding dan 1 januari 2016 is niet gewenst, omdat de voorheen aangegeven beheergrenzen op de genoemde kaarten bij de Waterregeling niet actueel zijn. Spoedige wijziging is dus noodzakelijk en een later vast verandermoment, in dit geval 1 april 2016, kan om die reden niet worden afgewacht. Dit is in overeenstemming met de uitzonderingsgrond van aanwijzing 174, onderdeel a, van de Aanwijzingen voor de regelgeving.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus

Naar boven