Gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan Crematorium aan de Groenloseweg 2 in Haarlo en aanleg boscompensatie nabij De Waterster in Borculo
Logo Berkelland
Op 15 oktober 2015 heeft de gemeenteraad van Berkelland het bestemmingsplan “Buitengebied, Crematorium Haarlo 2014” gewijzigd vastgesteld.
In dit bestemmingsplan staat dat aan de Groenloseweg 2 in Haarlo een crematorium mag worden gerealiseerd, met alle bijbehorende voorzieningen, zoals parkeren, een urnenbos, urnentuin en strooiveld. Voor de bouw van het crematorium moet bos gecompenseerd worden. Nabij De Waterster (achter Platvoetsdijk 28) wordt daarom een agrarisch perceel omgevormd tot bos.
Voor dit bestemmingsplan is geen exploitatieplan vastgesteld.
Plan-MER
Bij het bestemmingsplan is een milieueffectrapport (plan-MER) opgesteld dat de gemeenteraad samen met het bestemmingsplan vaststelde. Het plan-MER maakt als bijlage deel uit van de plantoelichting bij het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan “Buitengebied, Crematorium Haarlo 2014”. Dit geldt ook voor het toetsingsadvies van de commissie voor de milieueffectrapportage en voor de zienswijzennota van de Plan-MER.
Wijzigingen
Met de wijzigingen worden diverse (bouw)mogelijkheden beperkt. Onderdelen zijn gemaximaliseerd en meerdere (flexibiliteits)bepalingen zijn verwijderd. Een uitgebreid en volledig overzicht van de wijzigingen is onderdeel van het raadsbesluit en ligt ter inzage bij de stukken. Enkele wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan zijn:
  • Opnemen van een “specifieke bouwaanduiding-schoorsteen” voor de plek van de schoorsteen van de crematieoven die minimaal 4,5 en maximaal 6 meter hoog mag zijn;
  • Verwijderen van overbodig geworden begrippen (artikel 1);
  • Toevoegen van de begrippen (artikel 1) bebouwingspercentage en crematorium;
  • Toevoegen aan artikel 3.1 (Bos) onder e, dat extra in- en uitritten naar het crematorium niet zijn toegestaan;
  • Toevoegen aan artikel 4.1 (Maatschappelijk-Crematorium) onder a, een maximum van 800 crematies per jaar en onder d dat op het aangegeven parkeerterrein er minimaal 160 parkeerplaatsen moeten zijn en er in totaal maximaal 170 parkeerplaatsen mogen zijn, en opnemen van een maximaal bebouwingspercentage van 70% (artikel 4.2.1);
  • Verwijderen uit artikel 5.1 (Natuur) onder c, de tekst: ”en parkeervoorzieningen”;
  • Verwijderen uit artikel 6.1 (Wonen) onderdeel b (aan-huis-verbonden beroepen of bedrijven);
  • Verwijderen uit artikel 6 (Wonen) de onderdelen: 6.2.3.d t/m f (trainings- en tredmolen), 6.2.4 (paardenbakken), 6.4.2 (vergroten woning), 6.4.3 (vergroten bijgebouwen) en 6.5.a (gebruiksregels: aan-huis-verbonden beroepen en bedrijven);
  • Ondergronds bouwen (artikel 11.2) verwijderen;
  • Verwijderen uit artikel 14 (Algemene afwijkingsregels) de onderdelen 14.2 (gastenverblijf) en 14.3 (Bed and Breakfast);
  • De Algemene wijzigingsregels (artikel 15) verwijderen.
Inzage
Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan met de bijlagen ligt ter inzage van 25 november 2015 tot en met 5 januari 2016 in de Publiekswinkel, Marktstraat 1 in Borculo.
Deze publicatie, het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan en de bijlagen kunt u ook vinden op de gemeentelijke website www.gemeenteberkelland.nl, onder ‘Bestemmingsplannen’ en ‘Ter inzage’.
U kunt het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan en de bijlagen ook bekijken via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl. Het identificatienummer van het plan is NL.IMRO.1859.BPBGB20130004-0100.
Beroep
Een belanghebbende kan binnen deze termijn tegen het vastgestelde bestemmingsplan beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA in Den Haag. Tegen de vaststelling van het plan-MER als zodanig kan geen beroep worden ingesteld.
Het instellen van beroep is mogelijk voor belanghebbenden die bij de gemeenteraad op tijd zienswijzen hebben ingediend tegen het ontwerpbestemmingsplan en voor belanghebbenden die kunnen aantonen dat zij daartoe redelijkerwijs niet in staat zijn geweest. Tegen de gewijzigd vastgestelde onderdelen van het bestemmingsplan kan elke belanghebbende beroep instellen.
Inwerkingtreding en voorlopige voorziening
Het bestemmingsplan treedt in werking op 6 januari 2016 tenzij binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een belanghebbende kan zo’n verzoek pas indienen na het indienen van een beroepschrift.
Overeenkomst
Voor dit bestemmingsplan is geen exploitatieplan vastgesteld.
Wel is met de eigenaar van de percelen, Rondom Rouw, een overeenkomst gesloten over het verhalen van eventueel uit te keren tegemoetkomingen in schade (vroeger ‘planschade’) en het uitvoeren en aanleggen van boscompensatie, parkeerruimte en de terreininrichting. Deze uitvoeringsaspecten zijn uitgebreid beschreven in de plantoelichting van het bestemmingsplan. De overeenkomst is een anterieure overeenkomst zoals bedoeld in artikel 6.24, eerste lid van de Wet ruimtelijke ordening. Een zakelijke beschrijving van de overeenkomst ligt ook ter inzage. Tegen de overeenkomst en de zakelijke beschrijving kan geen beroep worden ingesteld.
Naar boven