Regeling van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie van 9 februari 2015 houdende wijziging van de Regeling selectie, plaatsing en overplaatsing van gedetineerden in verband met het samenplaatsen van arrestanten

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie,

Gelet op artikel 15, zesde lid, en artikel 19, derde lid, van de Penitentiaire beginselenwet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling selectie, plaatsing en overplaatsing van gedetineerden wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 wordt onderdeel i na onderdeel l verletterd tot onderdeel m.

B

Artikel 7 wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding ‘1.’geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. Voor plaatsing in een regime van algehele gemeenschap komen niet in aanmerking arrestanten voor zover de detentie nog geen acht weken heeft geduurd.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, F. Teeven

TOELICHTING

Met het besluit van 6 november 2013 tot wijziging van de Regeling selectie, plaatsing en overplaatsing van gedetineerden (Regeling Spog), Stcrt. 2013, nr. 33232, is het zogenaamde arrestantenregime ingevoerd. Dit regime behelst dat gedurende de eerste acht weken van detentie arrestanten een afzonderlijk dagprogramma krijgen aangeboden. In het laatste onderdeel van artikel 1 wordt bepaald welke gedetineerden worden aangemerkt als arrestanten. Aanvankelijk was in artikel 7, tweede lid, van de Regeling selectie, plaatsing en overplaatsing van gedetineerden vastgelegd dat arrestanten gedurende de eerste acht weken waren uitgesloten van plaatsing in het regime van algehele gemeenschap. Met het besluit van 10 februari 2014 tot wijziging van de Regeling Spog in verband met de invoering van promoveren en degraderen van gedetineerden, Stcrt. 2014 nr. 4617, is artikel 7 van de Regeling Spog opnieuw vastgesteld. Abusievelijk is daarbij het tweede lid van artikel 7 niet gehandhaafd. Met dit besluit wordt dit hersteld.

Van de gelegenheid is voorts gebruik gemaakt om een foutieve benaming van een onderdeel in artikel 1 van de Regeling Spog te herstellen.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, F. Teeven

Naar boven