Omgevingsvergunning en Natuurbeschermingswetvergunning Invaarbeveiliging en omgevingsvergunning Geluidsschermen Parmasingelzone, Ruimte voor de Waal – Nijmegen (dijkteruglegging Lent), Rijkswaterstaat

De Minister van Infrastructuur en Milieu maakt bekend dat burgemeester en wethouders van de gemeente Nijmegen omgevingsvergunning hebben verleend voor de aanleg van de Invaarbeveiliging en de Geluidsschermen Parmasingelzone en dat gedeputeerde staten van Gelderland voor de Invaarbeveiliging een Natuurbeschermingswetvergunning hebben verleend. Het project Ruimte voor de Waal – Nijmegen maakt onderdeel uit van het landelijke Rijkswaterstaat-programma Ruimte voor de Rivier. Op de voorbereiding en bekendmaking van deze besluiten is de Rijkscoördinatieregeling van toepassing.

De ontwerpbesluiten voor deze omgevingsvergunningen en Natuurbeschermingswetvergunning hebben gedurende zes weken ter inzage gelegen. Over deze ontwerpbesluiten zijn geen zienswijzen naar voren gebracht.

Toelichting definitieve besluiten

Invaarbeveiliging

De Invaarbeveiliging is nodig om te voorkomen dat schepen vanaf de Waal bij hoog water, als de Drempel is overstroomd, vanaf de oostzijde de nevengeul invaren. De constructie van de Invaarbeveiliging bestaat uit 12 buispalen met een diameter van 1 meter, waartussen 11 drijvende pontons worden aangebracht. De Invaarbeveiliging wordt gerealiseerd in de uiterwaard van de Waal aan de oostzijde van het projectgebied en heeft een totale lengte van circa 400 meter. Vanwege een veranderd ontwerp van de Invaarbeveiliging wordt bij de betreffende omgevingsvergunning ook afgeweken van het bestemmingsplan.

Daarnaast is vanwege de ligging in een Natura 2000-gebied een Natuurbeschermingswetvergunning nodig voor de Invaarbeveiliging.

Geluidsschermen Parmasingelzone

Langs het nieuwe tracé van de N325 worden geluidsschermen (barriers) gerealiseerd. Het betreft hier alleen de geluidsschermen (barriers) die niet op de Parmasingelbrug, de Verlengde Waalbrug en het Bastion worden aangebracht, met uitzondering van de vrijstaande barrier op de westzijde van de Parmasingelbrug.

Waar en wanneer kunt u de besluiten inzien?

Van woensdag 18 februari 2015 tot en met woensdag 1 april 2015 liggen de volgende besluiten ter inzage, samen met de daarop betrekking hebbende stukken:

  • Omgevingsvergunningen Invaarbeveiliging en Geluidsschermen Parmasingelzone (burgemeester en wethouders gemeente Nijmegen);

  • Vergunning Natuurbeschermingswet 1998 Invaarbeveiliging (gedeputeerde staten van Gelderland).

U kunt de betreffende besluiten en de bijbehorende stukken tijdens de gebruikelijke openingsuren inzien bij de Stadswinkel van de gemeente Nijmegen, Mariënburg 75 in Nijmegen.

Digitale inzage

De betreffende besluiten en de bijbehorende stukken, kunt u ook inzien via Procedures Online: www.nijmegen.nl/procedures.

De omgevingsvergunning Invaarbeveiliging is ook digitaal te raadplegen via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl. U kunt het besluit zoeken op het planidentificatienummer NL.IMRO.0268.PB21003-VG01 of op de naam van het besluit.

Terstond inwerkingtreding omgevingsvergunning Invaarbeveiliging

Gezien het belang van tijdige realisering van de Invaarbeveiliging is voor de betreffende omgevingsvergunning toepassing gegeven aan de bevoegdheid op grond van artikel 6.2 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo), door te bepalen dat deze omgevingsvergunning terstond na haar bekendmaking in werking treedt.

Hoe kunt u beroep instellen?

Belanghebbenden die hun zienswijze op het ontwerpbesluit tijdig naar voren hebben gebracht en belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij geen zienswijze naar voren hebben gebracht, kunnen van donderdag 19 februari 2015 tot en met woensdag 1 april 2015 beroep instellen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State door het indienen van een beroepschrift.

Het ondertekende beroepschrift dient ten minste te bevatten:

  • a) uw naam en adres;

  • b) de dagtekening;

  • c) een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

  • d) de redenen waarom u zich niet met het besluit kunt verenigen.

Stuur uw beroepschrift en zo mogelijk een afschrift van het besluit, waartegen uw beroep is gericht, onder vermelding van de naam van het besluit naar:

Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019, 2500 EA Den Haag

De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State beslist in enige instantie over ingestelde beroepen.

Crisis- en herstelwet van toepassing

Op het besluit is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet (Chw) van toepassing. Dit heeft onder meer tot gevolg dat de beroepsgronden in het beroepschrift moeten worden opgenomen, een beroep niet ontvankelijk wordt verklaard indien binnen de beroepstermijn geen beroepsgronden zijn ingediend en de beroepsgronden na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld. Dit betekent onder andere dat het indienen van een zogenaamd “pro forma” beroepschrift niet mogelijk is. Geef in het beroepschrift aan dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Hoe kunt u de werking van het besluit laten schorsen?

Het instellen van beroep schorst de werking van een besluit niet. Indien beroep is ingesteld, kan een verzoek worden gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening, bijvoorbeeld inhoudende een schorsing van het besluit. Het verzoek om een voorlopige voorziening moet worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Bij het verzoek moet een afschrift van het beroepschrift worden overgelegd.

Voor het indienen van een beroepschrift of een verzoekschrift om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Naar boven