Besluit van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie van 4 november 2015, nummer WBV 2015/17, houdende wijziging van de Vreemdelingencirculaire 2000

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie,

Gelet op de Vreemdelingenwet 2000, het Vreemdelingenbesluit 2000 en het Voorschrift Vreemdelingen 2000;

Besluit:

ARTIKEL I

A

Het model M18A komt te luiden als aangegeven in bijlage 1.

B

Het model M19 komt te luiden als aangegeven in bijlage 2.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal (met de toelichting) in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 4 november 2015

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, voor deze, de directeur-generaal Vreemdelingenzaken, J.C. Goet

BIJLAGE 1

Model M18A Beschikking uitstellen/opschorten van de toegangsweigering van asielzoekers

BIJLAGE 2

Model M19 Beschikking tot aanwijzing van een ruimte of plaats ingevolge artikel 6 eerste lid, of eerste en tweede lid, of derde lid of artikel 6a van de Vreemdelingenwet 2000 (Vw)

TOELICHTING

ALGEMEEN

Met deze wijzigingen worden de modellen M18A en M19 geharmoniseerd met de bepalingen van Richtlijn 2013/32/EU van het Europees Parlement en de Raad van 26 juni 2013 betreffende gemeenschappelijke procedures voor de toekenning en intrekking van de internationale bescherming (herschikking: hierna: de Procedurerichtlijn).

ARTIKELSGEWIJS

A

In model M18A wordt de verwijzing naar artikel 3, eerste lid, Vw, geschrapt, omdat – indien de grensprocedure wordt toegepast – een besluit omtrent de weigering van toegang tot Nederland uitgesteld of opgeschort wordt voor ten hoogste vier weken, hetgeen staat verwoord in artikel 3, vierde lid, Vw. Ook is in dit model en wijziging doorgevoerd ten aanzien van het herleven van de toegangsweigering. De zin is in lijn met de Procedurerichtlijn gebracht. Ten aanzien van de redenen van de (uitgestelde/opgeschorte) toegangsweigering zijn aanpassingen doorgevoerd waardoor het volledig in lijn is gebracht met de tekst van de Schengengrenscode. De overige wijzigingen in dit model betreffen tekstuele wijzigingen.

B

In model M19 wordt de verwijzing naar artikel 3, eerste lid, Vw, geschrapt.

Tevens is het model overzichtelijker gemaakt door de motivering ‘lichter middel’ duidelijker en slechts eenmaal weer te geven. De overige wijzigingen in dit model betreffen tekstuele wijzigingen.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, voor deze, de directeur-generaal Vreemdelingenzaken, J.C. Goet

Naar boven