Regeling van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie van 5 november 2015, nr. 689569, houdende wijziging van de Regeling model huisregels penitentiaire inrichtingen in verband met aanpassing van de voorwaarden voor het verlenen van bezoek zonder toezicht

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie,

Gelet op artikel 5, eerste lid, van de Penitentiaire beginselenwet;

Besluit:

ARTIKEL I

Hoofdstuk 3.8.1 van het model opgenomen in de bijlage van de Regeling model huisregels penitentiaire inrichtingen komt, voor zover het betrekking heeft op bezoek zonder toezicht, als volgt te luiden:

(Alleen verplicht voor inrichtingen waar bezoek zonder toezicht wordt aangeboden)

U kunt ten hoogste één keer per maand bezoek zonder toezicht ontvangen indien wordt voldaan aan de navolgende voorwaarden:

  • a. u verblijft gedurende een aaneengesloten periode van zes maanden in één of meerdere normaal beveiligde penitentiaire inrichtingen zijnde gevangenis of huis van bewaring;

  • b. het bezoek draagt, naar het oordeel van de directeur, redelijkerwijs bij tot het behoud of het versterken van de banden tussen u en het beoogde bezoek, en is van belang voor de terugkeer van u in de samenleving;

  • c. de band tussen u en het beoogde bezoek is naar het oordeel van de directeur hecht en duurzaam;

  • d. de belangen van de opsporing en vervolging van strafbare feiten verzetten zich niet tegen het beoogde bezoek.

Zowel u als degene van wie het bezoek wordt beoogd moet een verzoek om bezoek zonder toezicht indienen bij de directeur. De directeur bepaalt of het bezoek zonder toezicht wordt toegestaan en de duur van het bezoek zonder toezicht. Het bezoek vindt plaats in een vertrek of een andere daartoe geschikt bevonden en ingerichte ruimte in de inrichting. Het bezoek zonder toezicht komt in de plaats van het gebruikelijke bezoek dat u in de desbetreffende week zou hebben ontvangen.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 december 2015.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, K.H.D.M. Dijkhoff

TOELICHTING

Dit besluit voorziet in de aanpassing van hoofdstuk 3.8.1. van het model huisregels voor de penitentiaire inrichtingen in verband met de introductie van bezoek zonder toezicht in huizen van bewaring. Als gevolg van deze wijziging komen ook gedetineerden die verblijven in een huis van bewaring in aanmerking voor bezoek zonder toezicht.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft in twee uitspraken, van 9 juli 2013 (Varnas tegen Litouwen) en 23 juni 2015 (Costel Gaciu tegen Roemenië), geoordeeld dat het weigeren van bezoek zonder toezicht voor voorlopig gehechten, wanneer dit wel is toegestaan voor veroordeelden, in strijd is met artikel 14 jo. 8 EVRM. In Nederland verblijven voorlopig gehechten in een huis van bewaring in afwachting van de berechting in eerste aanleg. Na veroordeling in eerste aanleg worden voorlopig gehechten overgeplaatst naar een gevangenis. In het licht van de uitspraken van het EHRM heb ik besloten om ook in daarvoor in aanmerking komende huizen van bewaring bezoek zonder toezicht toe te staan. Dit betekent dat gedetineerden in normaal beveiligde penitentiaire inrichtingen – ongeacht of het nu om een huis van bewaring of een gevangenis gaat – voortaan na een periode van zes maanden in aanmerking kunnen komen voor bezoek zonder toezicht. De (bestaande) beperking dat bezoek zonder toezicht alleen wordt aangeboden in een normaal beveiligd regime blijft. In uitgebreid en extra beveiligde inrichtingen verhoudt bezoek zonder toezicht zich niet met de aldaar geldende eisen inzake orde en veiligheid.

Nu bezoek zonder toezicht ook mogelijk wordt voor voorlopig gehechte personen in huizen van bewaring, zal bij het openbaar ministerie navraag moeten worden gedaan of de belangen van de opsporing en vervolging zich verzetten tegen het toestaanvan het beoogde bezoek. Als dat het geval is, kan het bezoek zonder toezicht niet worden toegestaan. Hierin is voorzien in deze regeling (zie hiervoor de voorwaarde onder d).

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, K.H.D.M. Dijkhoff

Naar boven