Besluit van de Autoriteit Consument en Markt van 5 november 2015, (ACM/DJZ/2015/205710), tot wijziging van het Bestuursreglement ACM

De Autoriteit Consument en Markt,

Gezien de goedkeuring van de Minister van Economische Zaken van 28 oktober 2015;

Gelet op artikel 4, eerste lid, van de Instellingswet Autoriteit Consument en Markt;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 7 van het Bestuursreglement ACM wordt na het derde lid een nieuw lid toegevoegd, luidende:

  • 4. Onverminderd het bepaalde in dit artikel, neemt een bestuurslid niet deel aan de behandeling van en de besluitvorming over aangelegenheden die een onderneming uit de spoorwegsector betreffen, waarmee hij gedurende het jaar voorafgaand aan de start van een procedure een directe of indirecte band onderhield.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatcourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 5 november 2015

De Autoriteit Consument en Markt, namens deze, overeenkomstig het door het bestuur op 5 november 2015 genomen besluit, C.A. Fonteijn, bestuursvoorzitter

TOELICHTING

Op 21 november 2012 is Richtlijn 2012/34/EU (PbEU 2012, L 323/32) vastgesteld door het Europees Parlement en de Raad, met als doel de instelling van één Europese spoorwegruimte.

De richtlijn beoogt de rol van de nationale toezichthouder te versterken. Artikel 55 van de richtlijn bevat verschillende eisen die het borgen van de onafhankelijkheid tot doel hebben. Dit artikel bevat zowel organisatorische eisen aan de toezichthouder, alsmede eisen die betrekking hebben op de personen die de besluiten in het kader van het toezicht nemen.

Het Bestuursreglement ACM wordt gewijzigd vanwege de eis uit de richtlijn (artikel 55, derde lid, derde alinea, laatste zin) dat leden van de regulerende instantie zich dienen te onthouden van het nemen van besluiten in gevallen die een onderneming betreffen waarbij zij gedurende het jaar voorafgaand aan de start van een procedure een band onderhielden.

Naar boven