Vooraankondiging voorontwerpbestemmingsplan Bedrijventerrein Groote Haar en voorontwerpbestemmingsplan Windturbinepark Groote Haar en kennisgeving Notitie Reikwijdte en detailniveau MER Gebiedsontwikkeling Groote Haar
Logo Gorinchem
Vooraankondiging voorontwerpbestemmingsplan Bedrijventerrein Groote Haar en voorontwerpbestemmingsplan Windturbinepark Groote Haar
Burgemeester en wethouders van de gemeente Gorinchem maken bekend, op grond van artikel 1.3.1 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro), dat zij een bestemmingsplan voorbereiden voor bedrijventerrein Groote Haar alsmede een bestemmingsplan voor een windturbinepark op dit bedrijventerrein. Het bestemmingsplan Bedrijventerrein Groote Haar heeft mede betrekking op een gedeelte van de verbindingsweg tussen het nieuwe bedrijventerrein Groote Haar en de nieuwe op- en afritten op de A27.
Het grootste gedeelte van deze verbindingsweg en de nieuwe op- en afritten op de A27 liggen op het grondgebied van de gemeente Giessenlanden. De gemeente Giessenlanden bereidt hiervoor een afzonderlijk bestemmingsplan voor.
De bestemmingsplannen worden opgesteld om de gebiedsontwikkeling Groote Haar juridisch-planologisch mogelijk te maken. De gebiedsontwikkeling Groote Haar betreft een duurzaam en innovatief bedrijventerrein met een bruto omvang van circa 62,5 ha en met ongeveer 37 ha netto uitgeefbaar terrein. Onderdeel van dit bedrijventerrein vormt een nieuw aan te leggen windmolenpark. Teneinde het bedrijventerrein goed te kunnen ontsluiten, worden nieuwe op- en afritten op de snelweg A27 gerealiseerd. Deze nieuwe aansluiting op de A27 maakt als autonome ontwikkeling tevens deel van het in voorbereiding zijnde Tracébesluit ‘Houten – Hooipolder’. Tussen de aansluiting op de A27 en het bedrijventerrein wordt een nieuwe verbindingsweg aangelegd, die de nieuwe aansluiting en het beoogde bedrijventerrein direct met elkaar verbindt.
Op grond van artikel 1.3.1, lid 2 Bro wordt hier gemeld dat geen gelegenheid wordt geboden zienswijzen omtrent dit voornemen naar voren te brengen en dat er geen stukken ter visie worden gelegd. Ook is het niet mogelijk voor onafhankelijke instanties advies uit te brengen over het voornemen.
Wanneer de voorontwerpbestemmingsplannen gereed zijn, zullen deze ter visie worden gelegd en kan iedereen een inspraakreactie naar voren brengen. Hierover volgt te zijner tijd een publicatie in het huis-aan-huisblad ‘De Stad Gorinchem’, de Staatscourant en langs elektronische weg (gemeentelijke website).
Milieueffectrapportage
In het kader van de voorbereiding van de bestemmingsplannen voor de gebiedsontwikkeling Groote Haar wordt een milieueffectrapportage (m.e.r.) doorlopen. Een m.e.r. is verplicht voor het bestemmingsplan voor het bedrijventerrein, vanwege het feit dat dit een kader stelt voor mogelijke m.e.r.(beoordelings)-plichtige activiteiten. Dit zijn activiteiten, waarvoor bij nadere uitwerking een m.e.r. nodig is of kan zijn. Zorgvuldigheidshalve is er voor gekozen om de m.e.r. te doorlopen voor de gehele gebiedsontwikkeling, dus ook voor de windturbines, de verbindingsweg en de aansluiting op de A27. Daarnaast zal een passende beoordeling op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 worden uitgevoerd, omdat op voorhand niet is uit te sluiten dat er significant negatieve effecten optreden op omliggende Natura 2000-gebieden. De eerste stap in de m.e.r. is het opstellen van een Notitie reikwijdte en detailniveau.
K ennisgeving Notitie Reikwijdte en detailniveau MER Gebiedsontwikkeling Groote Haar
Burgemeester en wethouders van de gemeente Gorinchem maken bekend, op grond van artikel 7.9 van de Wet milieubeheer, dat vanaf vrijdag 13 november 2015 tot en met donderdag 3 december 2015 de Notitie reikwijdte en detailniveau MER Gebiedsontwikkeling Groote Haar ter inzage ligt. In deze notitie is de onderzoeksopzet (de reikwijdte en het detailniveau) voor het op te stellen plan-MER beschreven.
Een ieder wordt in de gelegenheid gesteld schriftelijk of mondeling een zienswijze over de Notitie reikwijdte en detailniveau naar voren te brengen.
Schriftelijke zienswijzen dienen gericht te worden aan burgemeester en wethouders van Gorinchem, Postbus 108, 4200 AC Gorinchem. De zienswijze dient de volgende informatie te bevatten: naam en adres van de indiener, datum, redenen van de zienswijze en het plan waarop de zienswijze betrekking heeft. Degene die een zienswijze indient, wordt in de gelegenheid gesteld om deze zienswijze mondeling toe te lichten.
Voor het mondeling naar voren brengen van uw zienswijze of informatie over de Notitie reikwijdte en detailniveau MER Gebiedsontwikkeling Groote Haar kunt u contact opnemen met de heer A. Rietveld van de afdeling Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling, via telefoonnummers 0183 – 659 317. E-mailen kan naar a.rietveld@gorinchem.nl.
Tevens worden enkele overheids- en maatschappelijke organisaties over de notitie geraadpleegd. De Commissie voor de milieueffectrapportage wordt in deze fase niet geraadpleegd over de reikwijdte en het detailniveau van het MER.
Milieueffectrapport
De volgende stap zal zijn het opstellen van het milieueffectrapport (MER). In het MER worden de milieueffecten van de gehele gebiedsontwikkeling Groote Haar beschreven. Het rapport wordt later, op gebruikelijke wijze, als bijlage bij het voorontwerpbestemmingsplan ter inzage gelegd. De onafhankelijke Commissie voor de milieueffectrapportage zal op dat moment het MER toetsen.
Gorinchem, 10 november 2015
Naar boven