Verkeersbesluit geslotenverklaring voor vrachtauto's op een gedeelte van de IJsseldijk
Logo Westervoort
BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE WESTERVOORT;
 
Overwegingen ten aanzien van het besluit
Aanleiding/motivering
De gemeente heeft met enige regelmaat klachten ontvangen van omwonenden van de Dorpstraat en IJsseldijk (ten zuidwesten van de Brugweg) met betrekking tot overlast die ondervonden wordt van vrachtauto’s die op deze wegen rijden. Deze signalen zijn aanleiding voor de gemeente geweest om in november 2009 een verkeerstelling uit te laten voeren door een extern bureau. Het doel van deze telling was onder meer om  inzichtelijk te krijgen hoeveel (vracht)verkeer op een gemiddelde werkdag van deze wegen gebruik maakt.
 
De resultaten van dit onderzoek hebben laten zien dat de hoeveelheid vrachtverkeer dat per etmaal van de Dorpstraat en IJsseldijk ten zuidwesten van de Brugweg gebruik maakt beperkt is. Gelijktijdig is echter wel geconstateerd dat een deel van dit vrachtverkeer geen bestemming op/langs deze wegen heeft, maar bij de bedrijven gelegen ten noordoosten van de Brugweg moet zijn. Een deel van het vrachtverkeer gebruikt de route Hamersestraat – Dorpstraat – IJsseldijk dus als alternatief op de gewenste route Rivierweg – Driegaardensestraat – IJsseldijk om van en naar deze bedrijven te rijden. Het doorgaande vrachtverkeer van en naar deze bedrijven resulteert hiermee in een onnodige extra belasting van de Dorpsstraat en IJsseldijk. Dit heeft een negatief en onwenselijk effect op de lokale verkeersveiligheid en leefbaarheid. In dat verband acht de gemeente het wenselijk om maatregelen te nemen om verbetering in deze situatie aan te brengen en daarmee ook aan de klachten van omwonenden tegemoet te komen.
 
Gelet op het voorgaande is de gemeente van mening dat het instellen van een geslotenverklaring voor vrachtauto’s op deze locatie een passende maatregel is. Deze wordt ingesteld door het plaatsen van borden op de volgende locaties:
op de straat Veerdam, direct ten westen van het kruispunt Veerdam – Dorpstraat – Rijndijk;op de IJsseldijk, direct ten noordoosten van het viaduct van de Brugweg; Door plaatsing van de borden op deze locaties wordt een geslotenverklaring voor vrachtauto’s ingesteld op de Veerdam, De Kleine Pley en de IJsseldijk tussen de Veerdam en het punt direct ten noordoosten van het viaduct van de Brugweg. Vrachtverkeer met een bestemming bij de bedrijven aan de IJsseldijk ten noordoosten van de Brugweg moet als gevolg van deze maatregel gebruik maken van de (gewenste) route Rivierweg – Driegaardensestraat – IJsseldijk. Voor een aantal chauffeurs kan dit wellicht betekenen dat zij extra reistijd nodig hebben om op de plaats van bestemming aan te komen. Deze extra reistijd is zeer beperkt en wordt acceptabel geacht, zeker gezien de winst die als gevolg van de geslotenverklaring wordt geboekt op het gebied van verkeersveiligheid en leefbaarheid in Westervoort.  Verder is de gemeente zich bewust van het feit dat het in voorkomende gevallen wenselijk is dat bepaalde categorieën vrachtverkeer wel van de IJsseldijk ten zuidwesten van de Brugweg gebruik kunnen maken. Te denken valt onder meer aan vuilniswagens, verhuiswagens en/of agrarisch verkeer met een bestemming op/aan de wegvakken waar de geslotenverklaring van kracht is. Om het voor dergelijk bestemmingsverkeer mogelijk te maken op de plaats van bestemming te komen, wordt middels het plaatsen van onderborden een uitzondering op de geslotenverklaring ingesteld voor bestemmingsverkeer.    
 
Wettelijke grondslag
Een verkeersbesluit is vereist voor plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens en onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. Het is ook vereist voor infrastructurele maatregelen die leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik maakt (artikel 15 Wegenverkeerswet 1994). In het besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) is in artikel 12 opgenomen dat voor het plaatsen/aanbrengen van de verkeersborden model C7 een verkeersbesluit nodig is. In verband met de in artikel 21 (grondslag besluit) van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) dient verder nog te worden vermeld dat de in artikel 2, tweede lid, sub a en sub b van de Wegenverkeerswet genoemde belangen (het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu en het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden) ten grondslag liggen aan dit verkeersbesluit en in bovenstaande afwegingen tegen elkaar zijn afgewogen. De in dit besluit genoemde (onderdelen van) wegen zijn in eigendom, beheer en onderhoud bij de gemeente Westervoort. 
Overleg
Op grond van artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van de Regionale Eenheid Gelderland-Midden. Deze heeft met betrekking tot de in dit besluit genoemde maatregelen een positief advies afgegeven.  
Gelet op
artikel 18, lid 1 onder d van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994) ingevolge waarvan verkeersbesluiten worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover zij betreffen het verkeer op wegen welke niet in beheer zijn bij het Rijk, de Provincie of een waterschap;de bepalingen van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994);de bepalingen van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990);de bepalingen van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW);
BESLUIT
  • 1.
    door het plaatsen van borden model C7 van Bijlage 1 van het RVV 1990 een geslotenverklaring voor vrachtauto’s in te stellen op de volgende (delen van) wegen:
Veerdam;
De Kleine Pley;
IJsseldijk, voor zover gelegen tussen Veerdam en het punt direct ten noordoosten van het viaduct van de Brugweg;
 
  • 2.
    bestemmingsverkeer van de onder punt 1 van dit besluit genoemde geslotenverklaring uit te zonderen door het plaatsen van onderborden met de tekst “uitgezonderd bestemmingsverkeer”;
 
  • 3.
    de in dit besluit genoemde verkeerstekens aan te brengen zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende situatietekening;
 
  • 4.
    dit besluit op de voorgeschreven wijze bekend te maken en uit te voeren.
 
Westervoort, 16 december 2014

Burgemeester en wethouders voornoemd,

P.J.E. Breukers drs. A.J. van Hout

de secretaris, de burgemeester

Rechtsmiddelen
Indien u het niet eens bent met dit besluit dan kunt u hiertegen binnen zes weken, ingaande de dag na de datum van verzending van deze brief, een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Westervoort, Postbus 40, 6930 AA Westervoort. In dit bezwaarschrift vermeldt u tegen welk besluit u bezwaar maakt en wat uw redenen daarvoor zijn. Daarnaast vermeldt u uw naam en adres en ondertekent u het bezwaarschrift.
Het indienen van een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. Bent u van mening dat er sprake is van een spoedeisend belang dan kunt u tevens een verzoek om een voorlopige voorziening richten aan de Voorzieningenrechter, Rechtbank Gelderland, Team bestuursrecht Arnhem, Postbus 9030 6800 EM Arnhem. Voor een dergelijk verzoek bent u griffiegeld verschuldigd.
 
Een afschrift van dit besluit is gezonden aan:
 
- Regiopolitie Gelderland-Midden, unit Verkeer
 
 
Naar boven