Ontheffing medegebruik militair luchtvaartterrein Twenthe ten behoeve van de Twentsche Zweefvliegclub

30 oktober 2015

Nr. MLA/121/2015

De Minister van Defensie en de Minister van Infrastructuur en Milieu,

Gelezen het verzoek van de Twentsche Zweefvliegclub van 20 augustus 2015;

gelet op artikel 34, tweede lid, van de Luchtvaartwet;

Besluiten:

Artikel 1

Aan de leden van de Twentsche Zweefvliegclub (TZC) die optreden als gezagvoerder van luchtvaartuigen in beheer bij deze vereniging wordt ontheffing verleend van de verbodsbepaling van artikel 34, eerste lid, onder a, van de Luchtvaartwet met betrekking tot het medegebruik van het militaire luchtvaartterrein Twenthe op dagen en tijden zoals nader is overeengekomen met de coördinator van het militair luchtvaartterrein Twenthe.

Artikel 2

De ontheffing geldt voor vluchten met zweefvliegtuigen, waaronder begrepen motorzweefvliegtuigen en één sleepvliegtuig, mits de vluchten een recreatief karakter hebben.

Artikel 3

  • 1. De Algemene en Bijzondere Voorwaarden betreffende het medegebruik van militaire luchtvaartterreinen door derden, vastgesteld bij ministeriële beschikking van 8 mei 1967, nr. 202.620/11k, en laatstelijk gewijzigd bij beschikking van 26 november 1980, nr. CWL 80/028, zijn van overeenkomstige toepassing, met dien verstande dat onder “de vergunning” deze beschikking dient te worden verstaan en onder “Commandant” de Directeur Militaire Luchtvaart Autoriteit.

  • 2. In afwijking van het eerste lid zijn de artikelen 3, 5, 8 en 22 van de Algemene en Bijzondere Voorwaarden betreffende het medegebruik van militaire luchtvaartterreinen door derden niet van toepassing.

  • 3. De Directeur Militaire Luchtvaart Autoriteit en de coördinator van het militair luchtvaartterrein Twenthe kunnen nadere aanwijzingen geven voor het betreden en het gebruik van het militaire luchtvaartterrein.

Artikel 4

De ontheffing wordt verleend onder de voorwaarde dat de geluidszone van het militaire luchtvaartterrein Twenthe niet wordt overschreden.

Artikel 5

Deze beschikking treedt in werking met ingang van 1 november 2015 en vervalt met ingang van 1 november 2016 of zoveel eerder als er voor het luchtvaartterrein Twenthe een luchthavenbesluit is vastgesteld.

Deze beschikking zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Hoofddorp, 30 oktober 2015

De Minister van Defensie, voor deze: De Directeur Militaire Luchtvaart Autoriteit, S.H.P.M. Pellemans, Kolonel-vlieger

Hoofddorp, 30 oktober 2015

De Minister van Infrastructuur en Milieu, namens deze: De Senior Inspecteur ILT/Luchtvaart, A.E. Schurink-van der Klugt

Tegen deze beschikking kunnen belanghebbenden op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), binnen 6 weken na de dag waarop deze beschikking is bekendgemaakt een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan de Minister van Defensie, DienstenCentrum Juridische Dienstverlening, ter attentie van de Commissie advisering bezwaarschriften Defensie, Postbus 90004, 3509 AA Utrecht. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en moet ten minste bevatten: de naam en het adres van de indiener; de dagtekening; een omschrijving van de beschikking waartegen het bezwaar is gericht; de gronden van het bezwaar. Indien onverwijlde spoed dat vereist, is het mogelijk een voorlopige voorziening te vragen bij de president van de rechtbank die bevoegd is. In dat geval is griffierecht verschuldigd. Voorwaarde is dat een bezwaarschrift is ingediend.

TOELICHTING

Algemeen

De Twentsche Zweefvliegclub (TZC) maakt sinds geruime tijd medegebruik van het militaire luchtvaartterrein Twenthe op basis van een ontheffing ex artikel 34 van de Luchtvaartwet. Hoewel het militaire luchtvaartterrein Twenthe sinds 2007 niet meer in gebruik is als vliegbasis, is de aanwijzing van het militaire luchtvaartterrein, en daarmee het ontheffingenregime op basis van de Luchtvaartwet, nog steeds van kracht.

De ontheffing van de TZC van 29 oktober 2014, nr. MLA/202/2014, vervalt met ingang van 1 november 2015. Bij brief van 20 augustus 2015 heeft de TZC verzocht om vanaf 1 november 2015 ook nog gebruik te mogen maken van het militaire luchtvaartterrein Twenthe.

Burgermedegebruik

Ingevolge de Regelgeving militaire luchthavens en burgerluchthavens (RBML, Stb. 2008, 561) wordt het onder de Luchtvaartwet geldende regime van aanwijzing van luchtvaartterreinen gaandeweg vervangen door het in de Wet luchtvaart neergelegde systeem waarin luchthavens gestalte krijgen door middel van een luchthavenbesluit. De definitieve overgang op dit nieuwe regime was aanvankelijk voorzien per 1 november 2014, maar is bij wet van 2 juli 2014 (Stb. 2014, 289) verschoven naar 1 november 2016. Deze verlenging is eveneens van toepassing op de aanwijzing van het militaire luchtvaartterrein Twenthe.

Sinds het Commando Luchtstrijdkrachten de vliegbasis Twenthe niet meer gebruikt als operationele basis voor de jachtvliegtuigen en er plannen werden gemaakt voor een doorstart als civiele luchthaven heeft Defensie geen maatregelen genomen die de continuïteit van de luchthaven kunnen doorkruisen. Daarom is de aanwijzing militair luchtvaartterrein tot nu toe niet ingetrokken. Inmiddels is men begonnen met het opstellen van een luchthavenbesluit voor het betrokken luchtvaartterrein. De verwachting is dat dat op 1 november 2016 in werking zal treden. In afwachting van de totstandkoming van dat luchthavenbesluit is daarom besloten aan het verzoek van de TZC te voldoen en het medegebruik met een jaar te verlengen tot uiterlijk 1 november 2016.

Naar boven