Herstelbesluit vaststellen bestemmingsplan Molendijk-Industrieweg
Logo Sliedrecht
Burgemeester en wethouders van Sliedrecht maken op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad op 27 oktober 2015 het bestemmingsplan Molendijk-Industrieweg met ID-nummer NL.IMRO.0610.bp07MolenIndustrie-3002 opnieuw, gewijzigd, heeft vastgesteld. Ten opzichte van het eerder vastgestelde bestemmingsplan zijn in de toelichting van het bestemmingsplan wijzigingen aangebracht in paragraaf 3.4 Industrielawaai en in hoofdstuk 4. In hoofdstuk 4 staan de wijzigingen in de planregels en de verbeelding nader toegelicht. De wijzigingen in plantoelichting, planregels en verbeelding worden ook integraal weergegeven in de 'Nota wijzigingen bestemmingsplan Molendijk-Industrieweg n.a.v. Uitspraak Raad van State' behorende bij het herstelbesluit van 27 oktober 2015.
 
Plangebied
Het plangebied wordt aan de noord-westzijde begrensd door de Baanhoek-Molendijk en aan de zuidzijde door de Beneden Merwede. De oostelijke grens wordt bepaald door de A.W. Landgraafstraat, de Havenstraat en de Merwestraat. Het plangebied bestaat grotendeels uit bedrijventerrein. Het bedrijventerrein is op te delen in twee afzonderlijke gebieden, namelijk Molendijk aan de noordkant en Industrieweg (Kerkerak) aan de zuidkant. Naast industrie bevinden zich in het plangebied ook de woningen aan de Molendijk 18-218, Baanhoek 12-20, de Kroonstraat en de L. van der Wielstraat. Binnen het plangebied valt ook de gemeentelijke (jacht)haven, het gemeentekantoor en het baggermuseum.
 
Reden en inhoud wijzigingen ten opzichte van het eerder vastgestelde bestemmingsplan
Op 25 juni 2013 heeft de raad een nieuw bestemmingsplan voor het industriegebied Molendijk-Industrieweg vastgesteld. Tegen dit bestemmingsplan is door een aantal partijen beroep ingesteld bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABRvS). In haar uitspraak van 11 maart 2015, nummer 201307761/1/R4, heeft de ABRvS de beroepen gegrond verklaard en het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan vernietigd. De ABRvS heeft de raad tevens opgedragen om met inachtneming van de overwegingen in de uitspraak een nieuw besluit te nemen en het plan opnieuw gewijzigd vast te stellen en bepaald dat het plan niet nogmaals als ontwerp ter inzage hoeft te worden gelegd, maar alleen opnieuw door de raad hoeft te worden vastgesteld. Door de voorlopige voorziening van de ABRvS geldt het bestemmingsplan van 26 juni 2013 totdat de raad een nieuw bestemmingsplan heeft vastgesteld en in werking is getreden.
 
In de uitspraak is door de ABRvS geconcludeerd dat de wijze waarop de verdeling van de geluidruimte in het bestemmingsplan geregeld was, onvoldoende rechtszeker is. Het bestemmingsplan is in die zin gewijzigd dat de geluidruimteverdeling op een andere wijze is vastgelegd. Het geluid wordt nu rechtstreeks verdeeld en toegekend op de verbeelding en in de regels. Daarnaast heeft de Afdeling geconcludeerd dat bij de gemeente bekend was dat de gronden met de bestemming Water door de bedrijven in gebruik waren voor bedrijfsactiviteiten. Onvoldoende is onderzocht in hoeverre de bestaande gebruiksrechten in het bestemmingsplan konden worden opgenomen. Ten slotte wordt in dit bestemmingsplan de eerste herziening van het bestemmingsplan Molendijk-Industrieweg (NL.IMRO.0610.bp07MolenIndustrieh1‐3001) zoals deze als ontwerp ter inzage heeft gelegen meegenomen. Met de hernieuwde gewijzigde vaststelling van dit bestemmingsplan wordt uitvoering gegeven aan de uitspraak van de Afdeling en wordt voor zover de uitspraak daartoe aanleiding geeft ook overigens aan de ingediende beroepen tegemoet gekomen.
 
Ter inzage
Het herstelbesluit van 27 oktober 2015 en het opnieuw gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan liggen vanaf 5 november 2015 gedurende zes weken, dus tot 17 december 2015, ter inzage tijdens kantooruren in het gemeentekantoor, Industrieweg 11. U kunt het bestemmingsplan ook inzien op www.ruimtelijkeplannen.nl. Op deze website selecteert u het tabblad ‘Bestemmingsplannen’, waarna u de mogelijkheid heeft om het bestemmingsplan op te roepen op het scherm, bijvoorbeeld door de naam van het bestemmingsplan in te typen of te zoomen op de kaart. Het bestemmingsplan is als PDF te raadplegen op de website van de gemeente, www.sliedrecht.nl, via: Plannen en projecten -> Ruimtelijke Plannen -> Vastgestelde bestemmingsplannen, nog niet in werking.
 
Mogelijkheid beroep
Tegen de door de gemeenteraad, met het herstelbesluit van 27 oktober 2015, in het bestemmingsplan aangebrachte wijzigingen kunnen belanghebbenden gedurende de termijn van ter inzage legging beroep instellen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Het adres van de Raad van State is: Postbus 20019, 2500 EA in Den Haag. Voor het instellen van beroep is griffierecht verschuldigd.  
 
Voorlopige voorziening
Een ingesteld beroep schorst de werking van het besluit niet. Als een spoedeisend belang aanwezig is, kan door de indiener van een beroepschrift een afzonderlijk verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook hiervoor is griffierecht verschuldigd.
 
Inwerkingtreding
Het herstelbesluit treedt in werking na afloop van de beroepstermijn, tenzij binnen deze termijn naast een beroepschrift eveneens een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend.
 
Naar boven