Verkeersbesluit, jaarlijks terugkerende maatregel: tijdelijke afsluiting Reghthuysplein en Dorpsstraat in Nieuwkoop ten behoeve van activiteiten Koningsdag
Logo Nieuwkoop
Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn wij, gemeente Nieuwkoop, bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.
OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT
Jaarlijks zijn er op en rond Koningsdag diverse festiviteiten in het centrum van Nieuwkoop. Om de verkeersveiligheid gedurende deze dagen te waarborgen, worden verkeersmaatregelen genomen. Dit betekent dat er in het centrum wegafsluitingen worden gemaakt, zodat er ruimte wordt gecreëerd voor bezoekers van de activiteiten.
Twee dagen voor Koningsdag komt er op het Reghthuysplein een feesttent te staan. Het is dan niet meer mogelijk om daar te parkeren vanaf 12:00 uur.
De dag voor Koningsdag is er in de Dorpsstraat ook braderie. De weg zal worden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer tussen Dorpsstraat 75 en 121, tussen 11:00 en 22:00 uur. Op Koningsdag zelf treedt deze afsluiting weer in werking tussen 6:00 en 22:00 uur.
Vereiste van besluit
Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.
Motivering
Uit het oogpunt van:
het verzekeren van de veiligheid op de weg;
het beschermen van de weggebruikers en passagiers;
het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer
zoals bedoeld in art. 2 van de Wegenverkeerswet, is het gewenst om het Reghthuysplein en de Dorpsstraat in Nieuwkoop jaarlijks in april af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer ten behoeve van de activiteiten rondom Koningsdag. Het gaat dan om een afsluiting van het Reghthuysplein voor drie dagen, te weten de twee dagen voor Koningsdag en Koningsdag zelf. De Dorpsstraat zal voor gemotoriseerd verkeer worden afgesloten tussen huisnummers 75 en 121, van 11:00 tot 22:00 uur op de dag voor Koningsdag en van 6:00 tot 22:00 uur op Koningsdag.
Met dit verkeersbesluit wordt beoogd het mogelijk te maken de diverse activiteiten uit te voeren zonder de verkeersveiligheid van bezoekers in gevaar te brengen. Bezoekers kunnen zich binnen het afgezette gedeelte over de Dorpsstraat en het Reghthuysplein begeven zonder in conflict te komen met gemotoriseerd verkeer.
Om het verkeer tijdig te waarschuwen zullen vooraankondigingen worden geplaatst. Op het Reghthuysplein komt een week voor de afsluiting bebording te staan met daarop “Reghthuysplein afgesloten van … t/m … i.v.m. festiviteiten”.
Bij de kruisingen van de Dorpsstraat met de Kennedylaan en met de Nieuwveenseweg zullen een week voor de afsluiting vooraankondigingen komen te staan met de tekst “Dorpsstraat tussen huisnummer 75 en 121 afgesloten van … t/m ... i.v.m. festiviteiten”. De data van afsluiting zullen op de vooraankondigingen worden weergegeven.
Ook gedurende de afsluiting van de Dorpsstraat zullen bij de kruisingen met de Kennedylaan en met de Nieuwveenseweg tekstborden komen te staan met de tekst “Dorpsstraat tussen huisnummer 75 en 121 afgesloten, doorgaand verkeer niet mogelijk”.
Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de door de korpschef van de nationale politie daartoe gemachtigde verkeersadviseur.
BESLUITEN
Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders:
  • 1.
    Door het plaatsen van borden C12 uit bijlage 1 van het RVV 1990 met hekwerken bij de entree van het Reghthuysplein te bepalen dat hier geen gemotoriseerd verkeer mag komen.
  • 2.
    Door het plaatsen van borden C12 uit bijlage 1 van het RVV 1990 met hekwerken bij Dorpsstraat 75 en 121 te bepalen dat hier geen gemotoriseerd verkeer mag komen.
  • 3.
    De maatregel onder (1) jaarlijks uit te voeren op de dag die twee dagen voor Koningsdag is vanaf 12:00 uur.
  • 4.
    De maatregel onder (2) jaarlijks uit te voeren op de dag voor Koningsdag tussen 11:00 en 22:00 uur en op Koningsdag van 6:00 tot 22:00 uur.
  • 5.
    De maatregelen uit te voeren overeenkomstig bijgevoegde situatieschetsen.
Namens burgemeester en wethouders van Nieuwkoop,
Sjoerd Dijkstra
Afdelingsmanager Beheer Openbare Ruimte
Bezwaar
Op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht kunt u tegen dit besluit binnen zes weken na de dag van verzending of uitreiking een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders.
Een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet.
Op grond van artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht kunt u wel de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Postbus 20302, 2500 EH Den Haag, verzoeken een voorlopige voorziening te treffen indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voorwaarde is wel dat u ook bezwaar hebt gemaakt.
Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten;
  • -
    de naam en het adres van de indiener,
  • -
    de dagtekening,
  • -
    een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en
  • -
    de gronden van het bezwaar.
Het besluit ligt gedurende een termijn van zes weken ter inzage bij het klantcontactcentrum, Teylersplein 1 te Nieuwveen.
Naar boven