Wijziging van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Twente
Logo Enschede
Het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Twente:
 
Gelet op de bepalingen in de Gemeentewet, de Wet gemeenschappelijke regelingen en de Wet veiligheidsregio’s;
 
Gelet op artikel 40, derde lid van de regeling Veiligheidsregio Twente;
 
Besluit
 
De regeling Veiligheidsregio Twente als volgt te wijzigen:
 
Artikel I
 
  • A.
    Artikel 17 komt te vervallen
     
  • B.
    Artikel 18 wordt als volgt gewijzigd:
    Artikel 18 aanwijzing
    1. Voorzitter van de veiligheidsregio is de overeenkomstig artikel 11, tweede lid, van de Wet veiligheidsregio’s bij koninklijk besluit benoemde burgemeester.
    2. De voorzitter is voorzitter van het algemeen bestuur en van het dagelijks bestuur.
    3. Het algemeen bestuur wijst een van zijn leden aan die de voorzitter bij afwezigheid vervangt
     
  • C.
    Artikel 20, lid 3 komt te vervallen.
     
  • D.
    Toegevoegd wordt na artikel 26:
    Hoofdstuk 8a Oprichten van en deelnemen in stichtingen, maatschappen, vennootschappen, verenigingen, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen
    Artikel 26a
    Het algemeen bestuur kan besluiten tot de oprichting van en de deelneming in stichtingen, maatschappen, vennootschappen, verenigingen, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen.
     
  • E.
    Artikel 27 wordt als volgt gewijzigd:
    • 1.
      Het dagelijks bestuur beslist omtrent benoeming, schorsing en ontslag van de secretaris. Over deze beslissing wordt het algemeen bestuur gehoord.
    • 2.
      Het dagelijks bestuur stelt voor de secretaris een instructie vast.
    • 3.
      Het dagelijks bestuur regelt de vervanging van de secretaris.
    • 4.
      Alle stukken uitgaande van het algemeen bestuur en dagelijks bestuur worden door de secretaris mede ondertekend.
    • 5.
      Op de secretaris is van overeenkomstige toepassing het bepaalde in artikel 15, de leden 1 en 2 van de Gemeentewet.
       
  • F.
    De artikelen 28 en 29, lid 1 en 2 komen te vervallen.
     
Artikel II
  • 1.
    Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Enschede draagt zorg voor toezending van deze wijziging van de regeling aan gedeputeerde staten.
  • 2.
    Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Enschede draagt zorg voor bekendmaking van de wijziging van deze regeling in de Staatscourant.
Artikel III
Dit besluit treedt in werking op de dag na bekendmaking.
 
Aldus vastgesteld in de vergadering van het algemeen bestuur van 12 oktober 2015,

De secretaris, de voorzitter,

H. Meuleman, drs. S.W.J.G. Schelberg

Toelichting op de wijziging van de gemeenschappelijke regeling .
 
Algemeen
Uitgangspunt is dat daar waar een bepaling in de Wgr is vastgelegd, deze bepaling niet nogmaals in de regeling wordt opgenomen.
 
Delegatie (artikel 17)
De mogelijkheden van het algemeen bestuur om bevoegdheden te delegeren aan het dagelijks bestuur zijn nu in artikel 33a van de gewijzigde Wgr opgenomen. In artikel 33a Wgr wordt ook nadrukkelijk de bevoegdheid tot het vaststellen van de begroting en de jaarrekening uitgezonderd van de mogelijkheid tot delegatie. Die bepaling hoeft dus ook niet meer in de gemeenschappelijke regeling te worden opgenomen. Daarmee kan het gehele artikel vervallen.
 
Benoeming voorzitter (artikel 18)
Het voorzitterschap van de Veiligheidsregio was gekoppeld aan de functie van korpsbeheerder op grond van de Politiewet. Als gevolg van de wijziging van de politieorganisatie is er een andere benoemingswijze in de Wet veiligheidsregio’s opgenomen. De voorzitter wordt nu benoemd bij Koninklijk Besluit. In de procedure is een nadrukkelijke rol voor het algemeen bestuur weggelegd.
 
Vertegenwoordiging in en buiten rechte (artikel 19)
Hiervoor is in de nieuwe Wgr een bepaling opgenomen (artikel 33d Wgr). Echter omdat er in de regeling nog een aanvulling staat in verband met het voorkomen van een verstrengeling van belangen, wordt er voor gekozen om het huidige artikel 19, lid 3 van de regeling te handhaven.
 
Ontslag DB-lid (artikel 20)
In de nieuwe Wgr krijgt het algemeen bestuur de bevoegdheid om een lid van het dagelijks bestuur ontslag te verlenen (artikel 19a, lid 3 Wgr). Deze bepalingen is nu nog opgenomen in artikel 20, lid 3 en kan dus vervallen.
 
Oprichten van stichtingen , maatschappen, vennootschappen, verenigingen, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen (artikel 26a)
Deze bevoegdheid lag onder oude Wgr al bij het Algemeen bestuur (“oude Gemeentewet” van toepassing). De bevoegdheid komt in de nieuwe Wgr opnieuw bij de algemeen bestuur, mits de bevoegdheid expliciet in de regeling is opgenomen. Er wordt dus geen nieuwe bevoegdheid gecreëerd. Een bestaande bevoegdheid krijgt de vereiste wettelijke grondslag. Nieuw is wel dat de raden van de deelnemende gemeenten in de gelegenheid moeten worden gesteld wensen en bedenkingen over het ontwerp-besluit ter kennis van het algemeen bestuur te brengen. Dit is echter geregeld in de Wgr en hoeft dus niet in de regeling te worden bepaald.
 
Benoeming secretaris (artikel 27)
Op grond van de gewijzigde Wgr ligt de bevoegdheid voor de benoeming van personeel, dus ook voor de secretaris, bij het dagelijks bestuur. De regeling is op deze nieuwe bevoegdhedenverdeling aangepast. Over beslissingen van het dagelijks bestuur omtrent benoeming, schorsing en ontslag van de secretaris wordt het algemeen bestuur gehoord.
 
Benoeming en r echtspositie (artikel en 28 en 29 )
In artikel 33b van de gewijzigde Wgr is bepaald dat zowel benoeming en ontslag van overig personeel als het vaststellen van de rechtspositie bevoegdheden van het dagelijks bestuur zijn. Daarom kan artikel 28 vervallen. Van artikel 29 kunnen de leden 1 en 2 vervallen. Voor artikel 29, tweede lid geldt ook nog dat de Veiligheidsregio Twente inmiddels zelf een rechtspositieregeling heeft vastgesteld. Artikel 29, lid 3 is een overgangsbepaling die vooralsnog kan blijven staan.
 
Jaarrekening (artikel 34)
Met betrekking tot de jaarrekening is in de Wgr de nieuwe bepaling opgenomen dat voorlopige jaarrekening voor 15 april aan de gemeenteraden wordt aangeboden. Deze bepalingen hoeft niet nogmaals in de regeling te worden opgenomen. Lid 3 van artikel 34 van de regeling bepaalt in aanvulling hierop nog dat het dagelijks bestuur een exemplaar van de vastgestelde rekening naar de raden van de deelnemende gemeenten. Deze bepalingen kan gewoon gehandhaafd blijven.
 
Naar boven