Besluiten inzake Programma Stroomlijn, deelgebied 4 (uiterwaarden langs de Nederrijn en Lek), cluster 1, Rijkswaterstaat

De Minister van Infrastructuur en Milieu maakt bekend dat door de betrokken bevoegd gezagsinstanties besluiten zijn genomen voor Stroomlijn, deelgebied 4, cluster 1. De betreffende besluiten en bevoegde gezagsinstanties zijn hieronder nader aangeduid. Stroomlijn deelgebied 4 maakt onderdeel uit van het landelijke Rijkswaterstaat-programma Stroomlijn. Op de voorbereiding en bekendmaking van deze besluiten is de Rijkscoördinatieregeling van toepassing.

De ontwerpbesluiten hebben voor een ieder ter inzage gelegen van vrijdag 24 juli 2015 tot en met donderdag 3 september 2015. Binnen deze zes weken bestond de mogelijkheid om zienswijzen naar voren te brengen. Er zijn drie zienswijzen naar voren gebracht, die hebben geleid tot wijzigingen in de besluiten. Daarnaast zijn in de besluiten ambtshalve wijzigingen doorgevoerd. Voor de beantwoording van de zienswijzen en de motivering van de (ambtshalve) wijzigingen wordt verwezen naar de Reactienota, die met de definitieve besluiten ter inzage is gelegd.

Algemeen

Rijkswaterstaat werkt – vanuit het Programma Stroomlijn – aan het onderhoud van de begroeiing in de uiterwaarden. Het regent vaker en harder. Daardoor krijgen de Nederlandse rivieren en uiterwaarden vaker te maken met hoog water. Bij hoogwater, als het water ook door de uiterwaarden stroomt, kunnen begroeiing en ophopend vuil daarin de doorstroming van het water belemmeren. Dit veroorzaakt een nog hoger waterpeil en vergroot het risico op overstromingen. Goed beheer en onderhoud van de begroeiing in de uiterwaarden is daarom erg belangrijk voor de hoogwaterveiligheid.

Rijkswaterstaat heeft de afgelopen jaren onderzocht op welke plekken het water bij hoogwater het hardst door de uiterwaarden stroomt (de zogenoemde ‘stroombaan’) en vastgesteld welke begroeiing de doorstroming het meest belemmert. Het voornemen van Rijkswaterstaat is om – na een zorgvuldige afweging van belangen – zoveel mogelijk bomen en struiken uit de stroombaan van de rivier te verwijderen. Zo kan het vele rivierwater ook via de uiterwaarden ongehinderd naar zee stromen.

Er vinden geen grootschalig grondverzet en bodemroeringen plaats. Bij het rooien van de houtopstanden worden de stobben gefreesd tot een maximale diepte van 30 centimeter.

Meer informatie over het Programma Stroomlijn vindt u op: www.rws.nl/stroomlijn.

Toelichting besluiten

De besluiten voor deelgebied 4, cluster 1 betreffen werkzaamheden in 5 uiterwaardgebieden, verspreid over 5 gemeenten. Voor de exacte locaties van de werkzaamheden wordt verwezen naar het bij de besluiten ter inzage liggende kaartmateriaal.

Projectplan Waterwet

Het Programma Stroomlijn omvat het verwijderen van begroeiing in de stroombaan van de rivier. Om dit te kunnen doen, moet op grond van de Waterwet een projectplan worden opgesteld. In het projectplan wordt de complete ingreep voor deelgebied 4, cluster 1 beoordeeld. Het betreffende projectplan vormt daarmee het overkoepelend juridisch kader voor de werkzaamheden.

Omgevingsvergunning activiteit ‘werken en werkzaamheden’

Als een bestemmingsplan voor een uiterwaardgebied een verbod bevat voor het uitvoeren van werken en werkzaamheden, dan is een omgevingsvergunning nodig om hier werkzaamheden te kunnen uitvoeren (artikel 2.1 lid 1 onder b Wabo). Om die reden is voor 3 uiterwaardgebieden een omgevingsvergunning vereist.

Omgevingsvergunning activiteit ‘wijzigen beschermd monument’

Als een bestemmingsplan voor een uiterwaardgebied een verbod bevat voor het in enig opzicht wijzigen van een beschermd monument, dan is een omgevingsvergunning nodig om hier begroeiing te kunnen verwijderen (artikel 2.1 lid 1 onder f Wabo). Om die reden is voor 1 uiterwaardgebied een omgevingsvergunning vereist.

Welke besluiten liggen nu ter inzage?

  • 1. Projectplan op grond van de Waterwet van de Minister van Infrastructuur en Milieu t.b.v. de uiterwaardgebieden Koekoekschewaard Ameide-Tienhoven (gemeenten Molenwaard en Zederik), Kinderdijk-Nieuwpoort (gemeente Molenwaard), Nieuwpoort-Langerak-Schoonhoven (gemeenten Krimpenerwaard en Molenwaard), Lexmond (gemeente Zederik) en Ossenwaard Tull en ’t Waal (gemeenten Houten en Vianen) met bijbehorende stukken, waaronder de m.e.r.-beoordelingsbeslissing.

  • 2. Omgevingsvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteit ‘werken of werkzaamheden’ t.b.v. de uiterwaardgebieden Koekoekschewaard Ameide-Tienhoven, Kinderdijk-Nieuwpoort en Nieuwpoort-Langerak-Schoonhoven en voor de activiteit ‘wijzigen beschermd monument’ t.b.v. het uiterwaardgebied Nieuwpoort-Langerak-Schoonhoven van het college van B&W van de gemeente Molenwaard met bijbehorende stukken.

  • 3. Omgevingsvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteit ‘werken of werkzaamheden’ t.b.v. het uiterwaardgebied Koekoekschewaard Ameide-Tienhoven van het college van B&W van de gemeente Zederik met bijbehorende stukken.

Waar en wanneer kunt u de besluiten inzien?

Van donderdag 22 oktober 2015 tot en met donderdag 3 december 2015 liggen de besluiten ter inzage samen met de daarop betrekking hebbende stukken, inclusief de aanvragen en de Reactienota. U kunt de betreffende documenten tijdens de gebruikelijke openingsuren en/of op afspraak inzien op de volgende locaties:

  • Gemeentehuis Houten, Onderdoor 25, 3995 DW Houten;

  • Gemeentekantoor Krimpenerwaard, Dorpsplein 8, 2821 AS Stolwijk;

  • Stadhuis Vianen, Voorstraat 30, 4132 AS Vianen;

  • Gemeentehuis Zederik, Prinses Marijkeweg 1, 4231 BP Meerkerk.

Digitale inzage

De besluiten met bijbehorende stukken, inclusief de aanvraag, kunt u ook inzien via www.coordinatiestroomlijn.nl, onder Deelgebied 4, Cluster 1, Definitieve besluiten.

Direct in werking treden omgevingsvergunningen

Voor de twee omgevingsvergunningen in dit cluster is gebruik gemaakt van artikel 6.2 van de Wabo. Gebruikmaking van dat artikel heeft tot gevolg dat de definitieve omgevingsvergunningen direct na de bekendmaking in werking treden.

Om de benodigde zorgvuldigheid in acht te nemen, is met een ieder die een zienswijze heeft ingediend persoonlijk contact opgenomen. Meer uitleg over de gevolgde aanpak vindt u in paragraaf 5 (Procedure) van het projectplan Waterwet.

Hoe kunt u beroep instellen?

Belanghebbenden die hun zienswijze over het ontwerpbesluit tijdig naar voren hebben gebracht en belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij geen zienswijze naar voren hebben gebracht, kunnen van vrijdag 23 oktober 2015 tot en met donderdag 3 december 2015 beroep instellen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State door het indienen van een beroepschrift. Daarnaast kunnen belanghebbenden, ook wanneer zij geen zienswijze naar voren hebben gebracht, beroep instellen tegen alle wijzigingen in de besluiten.

Het ondertekende beroepschrift dient ten minste te bevatten:

  • a) uw naam en adres;

  • b) de dagtekening;

  • c) een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

  • d) de redenen waarom u zich niet met het besluit kunt verenigen.

Stuur uw beroepschrift en zo mogelijk een afschrift van het besluit, waartegen uw beroep is gericht, onder vermelding van de naam van het besluit naar:

Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019, 2500 EA Den Haag

De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State beslist in enige instantie over ingestelde beroepen.

Crisis- en herstelwet van toepassing

Op het besluit is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet (Chw) van toepassing. Dit heeft onder meer tot gevolg dat de beroepsgronden in het beroepschrift moeten worden opgenomen, een beroep niet ontvankelijk wordt verklaard indien binnen de beroepstermijn geen beroepsgronden zijn ingediend en de beroepsgronden na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld. Dit betekent onder andere dat het indienen van een zogenaamd “pro forma” beroepschrift niet mogelijk is. Geef in het beroepschrift aan dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Hoe kunt u de werking van het besluit laten schorsen?

Het instellen van beroep schorst de werking van een besluit niet. Indien beroep is ingesteld, kan een verzoek worden gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening, bijvoorbeeld inhoudende een schorsing van het besluit. Het verzoek om een voorlopige voorziening moet worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Bij het verzoek moet een afschrift van het beroepschrift worden overgelegd.

Voor het indienen van een beroepschrift of een verzoekschrift om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Naar boven