Verkeersbesluit provinciale weg N285 (Klundert – Breda)
Logo Noord-Brabant
Nummer 3719969
Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant
1.Overwegingen ten aanzien van het besluit
In de provinciale weg N285, plaatselijk bekend als Wagenbergse Baan in de gemeente Drimmelen, ligt ter hoogte van km 18,255 rechts een ontsluiting naar een voormalige zandwinput. Deze ontsluiting was bedoeld voor vrachtverkeer van en naar de zandwinput, gelegen ten noorden van Rijksweg A59. Nu vrachtwagens geen gebruik meer maken van deze ontsluiting en de voormalige zandwinput ook via een andere - veilige - route bereikbaar is, willen wij de ontsluiting als zodanig afsluiten voor alle weggebruikers.
2.Vereiste van besluit
Op grond van artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.
3.Motivering van het besluit
Uit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg is het gewenst om de ontsluiting naar de voormalige zandwinput af te sluiten.
Vrachtverkeer maakt al enige tijd geen gebruik meer van deze ontsluiting. Wel maken recreanten, die de omgeving van de voormalige zandwinput bezoeken gebruik van de ontsluiting. Doorgaand verkeer wordt daardoor onverwacht geconfronteerd met afslaand of oprijdend verkeer, waardoor verkeersgevaarlijke situaties ontstaan.
Wij streven naar een duurzaam veilige inrichting van de provinciale wegen. Ontsluitingen, zoals de hiervoor genoemde, passen daar in principe niet in, omdat dit potentiële conflictpunten zijn. Een stijging van het aantal ontsluitingen betekent een stijging van het aantal conflictpunten en dus een stijging van de verstoring voor het doorgaande verkeer. Dit geldt met name op gebiedsontsluitingswegen zoals de provinciale weg N285, omdat deze bedoeld zijn voor een goede doorstroming van het verkeer en daarop dan ook zijn ingericht. Een andere reden om ontsluitingen te bestempelen als potentiële conflictpunten is de waarneembaarheid ervan vanaf de weg. Omdat ontsluitingen niet altijd voldoende of tijdig waarneembaar zijn, kunnen deze naast de doorstroming ook de verkeersveiligheid aantasten. De aanwezigheid van ontsluitingen vraagt namelijk om een bepaalde attentie- en anticipatieniveau van weggebruikers.
Nu het gebied rond de voormalige zandwinput ook via een andere - veilige - route bereikbaar is, kan de ontsluiting als zodanig worden afgesloten voor alle weggebruikers.
Overeenkomstig artikel 24 van het BABW is overleg gepleegd met de korpschef van het regionaal politiekorps Midden- en West Brabant.
Overeenkomstig artikel 25 van het BABW is voorts overleg gepleegd met Drimmelen.
4.Zienswijze
Op grond van artikel 4:8 en verder van de Algemene wet bestuursrecht hebben wij de heer F.J.M. Rasenberg, Wagenstraat 60 te Wagenberg, als mogelijk belanghebbende in de gelegenheid gesteld zienswijze in te dienen.
De ontsluiting naar de voormalige zandwinput ligt namelijk tegenover een perceel dat eigendom is van de heer Rasenberg. De heer Rasenberg heeft van deze mogelijkheid geen gebruik gemaakt.
Besluiten
De in de provinciale weg N285, plaatselijk bekend als Wagenbergse Baan te Drimmelen, gelegen ontsluiting ter hoogte van km 18,255 rechts, fysiek af te sluiten voor alle weggebruikers.
De fysieke afsluiting zal onder andere bestaan uit het aanbrengen van een haag waardoor het gebruik van de ontsluiting niet meer mogelijk is.
Inwerkingtreding
Een verkeersbesluit is van kracht en treedt in principe in werking op moment van publicatie. Op grond van artikel 27 van het BABW treedt dit verkeersbesluit in werking met ingang van de dag, nadat een termijn van zes weken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt, is verstreken.
’s-Hertogenbosch, 2 februari 2015
Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant,
namens deze,
J.H.M. Goossens
hoofd Beheer en Onderhoud
Bezwaar
Bezwaren tegen dit besluit kunnen binnen zes weken na de bekendmaking van dit besluit worden ingediend bij:
Het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant
Secretariaat van de hoor- en adviescommissie
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Wij verzoeken u om op de linkerbovenhoek van de envelop het woord "bezwaarschrift" te vermelden.
Het bezwaarschrift moet zijn voorzien van een handtekening, de naam en adres van de indiener, de dagtekening en ons kenmerk van het besluit, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar gericht is en de gronden van het bezwaar.
Voor meer informatie over de behandeling van bezwaarschriften verwijzen wij u naar www.brabant.nl/rechtsmiddelen.
Het secretariaat van de Hoor- en adviescommissie is bereikbaar op telefoonnummer (073) 680 83 04, faxnummer (073) 680 76 16 en e-mailadres bezwaar@brabant.nl. Wij wijzen u erop, dat het op dit moment nog niet mogelijk is om bezwaarschriften per e-mail in te dienen, omdat dan de wettelijk voorgeschreven handtekening op het bezwaarschrift ontbreekt.
Voorlopige voorziening
Bovenstaand besluit treedt in werking, ook al wordt een bezwaarschrift ingediend. Het is daarom mogelijk om gelijktijdig met of na het indienen van een bezwaarschrift een zogenaamde “voorlopige voorziening” te vragen bij: Voorzieningenrechter van de Rechtbank Oost-Brabant, sector Bestuursrecht, Postbus 70584, 5201 CZ 's-Hertogenbosch.
Een voorlopige voorziening is in feite het nemen van een tijdelijke maatregel, bijvoorbeeld het schorsen van het besluit gedurende de tijd die nodig is om de bezwaren te behandelen en daarop een besluit te nemen. Voorwaarde om zo’n voorlopige voorziening te vragen is, dat er sprake is van spoedeisend belang.
Voor het vragen van een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.
Naar boven