Ontheffing ex artikel 8.12 Wet luchtvaart, gebruik mobiele telescoopkraan VDC 17, 18 en 47 te Badhoevedorp

Datum: 9 oktober 2015

Nummer: ILT-2015/69032

DE STAATSSECTRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU,

Gelezen het verzoek van Combinatie Badhoever Bogen in de aanvraag van 15 september 2015;

Gezien het standpunt van de Luchtverkeersleiding Nederland in de brief van 7 oktober 2015, kenmerk PRO/PDS/A2015/6349;

Gezien het standpunt van Amsterdam Airport Schiphol in de e-mail van 22 september 2015.

BESLUIT:

Artikel 1 Algemeen

Aan Combinatie Badhoever Bogen te Badhoevedorp, hierna te noemen verzoeker, wordt van de verbodsbepalingen als bedoeld in artikel 8.12, tweede lid van de Wet Luchtvaart, in zoverre ontheffing verleend om van 12 oktober 2015 (week 42) tot en met 27 november 2015 (week 48), in de nabijheid van de coördinaten zoals genoemd in de aanvraag van 15 september 2015, werkzaamheden te verrichten met een mobiele telescoopkraan benodigd voor het aanbrengen van portalen VDC 17, 18 en 47, onderdeel van de omlegging van de Rijksweg A9 te Badhoevedorp, met inachtneming van de in artikel 2 genoemde voorschriften en beperkingen.

De mobiele telescoopkraan heeft een maximale hoogte van 45 meter ten opzichte van het plaatselijke maaiveld. Ten opzichte van het Normaal Amsterdams Peil (NAP) bedraagt deze maximale hoogte 46 meter + NAP.

Artikel 2 Voorschriften en beperkingen

  • 1. De situatie en uitvoering van de werkzaamheden zijn overeenkomstig het gestelde in het verzoek van de aanvrager, in de aanvraag van 15 september 2015.

  • 2. Werkzaamheden met de mobiele telescoopkraan voor VDC 17, 18 en 47 mogen alleen worden uitgevoerd indien RWY 09-27 (Buitenveldertbaan) en RWY 04-22 (Schipholoostbaan) niet in gebruik zijn. De Buitenveldertbaan en Schipholoostbaan zijn, onder normale omstandigheden, dagelijks tussen 23.00 uur en 06.00 uur plaatselijke tijd niet in gebruik.

  • 3. Voorafgaand aan de werkzaamheden dient de verzoeker contact op te nemen met de Airside Operations Manager (tel.: 020 601 2115 of 2116) van Amsterdam Airport Schiphol (AAS) voor het verkrijgen van toestemming om de mobiele telescoopkraan te mogen oprichten. Hierbij dienen contactgegevens van de uitvoerder, welke gedurende de hijswerkzaamheden continu bereikbaar is, overgelegd te worden aan de Airside Operations Manager van AAS.

  • 4. Indien RWY 09-27 (Buitenveldertbaan) of RWY 04-22 (Schipholoostbaan) onverhoopt in gebruik genomen moeten worden, dan dient de mobiele telescoopkraan zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen een half uur ná aankondiging, onder de 10 meter ten opzichte van het plaatselijke maaiveld gebracht te worden. Als de kraan onder de 10 meter ten opzichte van het plaatselijke maaiveld is gebracht, wordt de Airside Operations Manager van AAS hiervan op de hoogte gebracht.

  • 5. Na beëindiging van de werkzaamheden neemt de uitvoerder contact op met de Airside Operations Manager van AAS om de werkzaamheden af te melden.

  • 6. Vanwege de noodzaak voor het uitgeven van een Notice-to-Airmen (NOTAM) voor de werkzaamheden VDC17, 18 en VDC 47, dient de aannemer minimaal 5 werkdagen vóór het oprichten van de mobiele telescoopkraan contact op te nemen met de Inspectie Leefomgeving en Transport (tel.: 070 456 33 67).

  • 7. De mobiele telescoopkraan in gebruik voor de realisatie van VDC17, 18 en 47 dient voorzien te worden van ICAO-markeringen. Dit betekent dat overdag een rood/wit geblokt vlag en in de nachtelijke uren een rood, vast-brandend 50 Candela (Cd) obstakellicht in de top van de mast aanwezig dient te zijn.

DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU, namens deze, DE INSPECTEUR ILT/LUCHTVAART, M. van Velzen Senior Inspecteur

Bezwaarmogelijkheid

Indien u het niet eens bent met deze vergunning, kunt u hiertegen op grond van het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht binnen zes weken na de datum waarop deze vergunning is verzonden, schriftelijk bezwaar aantekenen.

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van de beschikking waartegen het bezwaar is gericht;

  • de gronden van het bezwaar.

Het bezwaarschrift kunt u richten aan:

Inspectie Leefomgeving en Transport

Postbus 16191

2500 BD Den Haag

Is er sprake van onverwijlde spoed? Dan kunt u de rechtbank van uw woonplaats verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen.

Meer informatie over de voorlopige voorziening vindt u op www.rechtspraak.nl.

TOELICHTING

Bijgaande beschikking betreft een ontheffing aan Combinatie Badhoever Bogen te Badhoeverdorp om onder voorwaarden een mobiele telescoopkraan te mogen inzetten in de nabijheid van het RD-coördinaat zoals voorgelegd in de aanvraag.

De Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) heeft de aanvraag ter advies ontvangen en als reactie daarop kenbaar gemaakt geen bezwaar te hebben tegen het betreffende voornemen in de aanvraag.

Amsterdam Airport Schiphol (AAS) heeft de aanvraag ter advies ontvangen en als reactie daarop per e-mail kenbaar gemaakt, onder voorwaarden, geen bezwaar te hebben tegen het betreffende voornemen in de aanvraag. Deze voorwaarden zijn opgenomen in artikel 2, 2de tot en met 5de lid.

De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft de aanvraag specifiek beoordeeld op basis van de consequenties conform de gestelde criteria in het

Luchthavenindelingbesluit (LIB). Uit de resultaten van deze beoordeling blijkt dat, mits voldaan wordt aan de gestelde voorwaarden in de ontheffing, gebruik van de mobiele telescoopkraan conform de LIB-criteria geen bezwaar oplevert met betrekking tot het veilig uitvoeren van vliegoperaties van en naar de luchthaven Schiphol.

Gezien het bovenstaande is de Inspectie Leefomgeving en Transport van mening dat het afgeven van de gevraagde ontheffing gerechtvaardigd is.

Naar boven