Vastgesteld bestemmingsplan'Stadsblokken - Meinerswijk 2015'
Logo Arnhem
Burgemeester en wethouders maken overeenkomstig het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad op 28 september 2015 gewijzigd heeft vastgesteld
Het bestemmingsplan ' Stadsblokken - Meinerswijk 2015'
landelijk bekend onder het plan-identificatienummer NL.IMRO.0202.754-0301.
Inzien
Het bestemmingsplan Stadsblokken - Meinerswijk 2015' en het besluit tot gewijzigdevaststelling liggen met ingang van 13 oktober 2015 tot en met 23 november 2015 gedurende een termijn van zes weken voor een ieder ter inzage op het stadhuis, loket BWL, Koningstraat 38. Het vastgestelde bestemmingsplan is met ingang van 13 oktober 2015 ook op internet in te zien (technische storing voorbehouden).
De interactieve digitale verbeelding van het plan is te raadplegen op het webadres:
De digitale bestanden die gezamenlijk het juridisch geldend bestemmingsplan vormen zijn te vinden op het webadres:
 
Plangebied
Het plangebied ligt ten zuiden van de Rijn en omvat de deelgebieden Stadsblokken en Meinerswijk. Het gebied wordt globaal begrensd door de Rijn aan de noordzijde, de John Frostbrug in het oosten, de spoorbrug Arnhem - Nijmegen in het westen en de wijken Elderveld en Elden aan de zuidzijde. Het gebied Meinerswijk ligt tussen de spoorbrug Arnhem - Nijmegen en de Mandelabrug. Het gebied Stadsblokken ligt tussen de Mandelabrug en de John Frostbrug.
Aanleiding en doel
Reeds lange tijd koestert de gemeente Arnhem de wens om het gebied Stadsblokken –Meinerswijk om te vormen tot een uiterwaardenpark. In verschillende beleidsdocumenten is deze wens vastgelegd, namelijk in de Structuurvisie Arnhem 2020, het Groenplan Arnhem, de Gebiedsvisie Stadsblokken – Meinerswijk en het Uitvoeringsplan Stadsblokken – Meinerswijk.
De potentie van Stadsblokken en Meinerswijk voor Arnhem ligt in de centrale ligging in de stad in combinatie met de natuurlijke, landschappelijke en historische waarden. De ontwikkeling van Stadsblokken - Meinerswijk geeft Arnhem een kans om haar positie als groene stad nog verder te versterken. In het palet van parken is Stadsblokken - Meinerswijk ook een onderscheidende aanvulling. Anders dan bijvoorbeeld het gecultiveerde Sonsbeek kan Stadsblokken - Meinerswijk zich ontwikkelen tot een waterrijk robuust natuurlijk uiterwaardenpark met grote grazers. De robuuste natuur die tot ontwikkeling wordt gebracht contrasteert met de stedelijke noordoever en de strakke Malburgsebandijk. Dit contrast versterkt de autonome positie van het uiterwaardenpark.
Het gebied is rijk aan cultuurhistorische objecten en structuren. In het uiterwaardenpark worden de verschillende tijdslagen beter zichtbaar en beleefbaar gemaakt. De recreatieve mogelijkheden in het gebied worden ook vergroot door de aanleg van struinpaden, de gerealiseerde verbetering van het netwerk aan fietspaden, duidelijke informatievoorziening en de realisatie van een bezoekerscentrum in de voormalige steenfabriek Elden.
In een deel van het gebied zijn nog plannen in voorbereiding om in lijn met de Gebiedsvisie Stadsblokken – Meinerswijk in een beperkte omvang nieuwe functies toe te voegen, in combinatie met het vergroten van de natuurwaarden van het gebied. Het betreft de omgeving van steenfabriek Meinerswijk, de locatie Stadsblokkenweg 1 (de jachtwerf) en de voormalige ASM-haven. De plannen zijn nog niet concreet genoeg om in het voorliggende bestemmingsplan mee te kunnen nemen. Daarom zijn deze locaties buiten het plangebied gelaten. Op termijn is het voornemen echter om ook deze locaties te betrekken bij het uiterwaardenpark. De nieuwe functies, waaronder horeca, culturele en recreatieve functies zijn 'te gast' in de robuuste natuur van de uiterwaarden. Het huidige gebruik van steenfabriek Meinerswijk en de aanwezige bebouwing zou door deze nieuwe ontwikkelingen vervangen moeten worden.
Met het bestemminsplan Stadsblokken – Meinerswijk 2015 wordt voor het grootste deel van het gebied Stadsblokken – Meinerswijk de reeds in gang gezette ontwikkeling van een uiterwaardenpark ook planologisch van een positieve bestemming voorzien.
Gewijzigde vaststelling
Ten opzichte van het ontwerp-bestemmingsplan zijn bij de vaststelling de volgende wijzigingen aangebracht:
Op de verbeelding (plankaart) :
  • Op de gronden grenzend aan het perceel Meginhardweg 33 met de bestemming "Natuur" vervalt de functieaanduiding 'agrarisch' en deze is vervangen door de aanduiding 'specifieke vorm van natuur - 1';
  • Op het perceel AA647 is de bestemming gewijzigd van "Agrarisch met waarden" naar "Natuur".
Ten aanzien van de regels:
Artikel 1 Begrippen
Artikel 1.42 Kunstobject
hierin is de zinsnede: 'met als doel om de cultuurhistorische waarden naar boven te brengen, zoals genoemd in de kernkwaliteiten van de omgevingsvisie' toegevoegd;
De volgende begrippen zijn toegevoegd:
Artikel 1.25 Dunning:
Velling welke uitsluitend is bedoeld als een verzorgingsmaatregel ter bevordering van de groei van de overblijvende bo(o)m(en), bos of houtopstand.
Artikel 1.41 kernkwaliteiten GNN en GO:
De kernkwaliteiten voor het Gelders Natuurnetwerk en de Groene Ontwikkelingszone zoals beschreven in de Omgevingsvisie Gelderland van de provincie Gelderland.
Artikel 1.43 Normaal onderhoud, gebruik en beheer:
Gebruik gericht op het in zodanige conditie houden van objecten of de terreingesteldheid dat het voortbestaan van deze objecten of de terreingesteldheid op ten minste het bestaande kwaliteitsniveau wordt gehouden. Onder normaal onderhoud, gebruik en beheer wordt ook dunning van beplanting begrepen. Niet onder normaal onderhoud en beheer valt het uitvoeren van beheersmaatregelen na achterstallig onderhoud.
Artikel 1.57 Speelaanleidingen:
Informele objecten, hoofdzakelijk bestaande uit natuurlijke materialen, niet zijnde bouwwerken die uitnodigen om te spelen;
Artikel 1.63 Werken, werkzaamheden van geringe omvang:
Werken of werkzaamheden die geen wezenlijke verandering van de terreingesteldheid of van een inrichting tot gevolg hebben.
Artikel 6 Groen - Landschap en Park
  • In artikel 6.1 sub a is speelvoorziening vervangen door speelaanleidingen;
  • In artikel 6.1 sub c is de zinsnede 'en de kernkwaliteiten GNN en GO' toegevoegd;
  • In artikel 6.2 vervalt sub a;
  • In artikel 6.2 sub c vervalt 'speelvoorzieningen´;
  • In artikel 6.3.1 vervalt in de koptekst en de eerste alinea 'speelvoorzieningen';
  • In artikel 6.3.1 is sub b toegevoegd: 'en de kernkwaliteiten GNN en GO worden versterkt';
  • In artikel 6.5.3 sub b is achter '…en natuurwaarden' de zinsnede: 'en de kernkwaliteiten GNN en GO' toegevoegd;
Artikel 7 Natuur
  • In artikel 7.1 sub a is de zinsnede 'en de kernkwaliteiten GNN en GO' toegevoegd;
  • Artikel 7.1 sub f komt te luidden: 'extensieve hobbymatige beweiding van maximaal 10 paarden, uitsluitend ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van natuur-1';
  • Artikel 7.2 sub a vervalt;
  • In artikel 7.3.2 vervalt in de koptekst en de eerste alinea 'speelvoorzieningen';
  • In artikel 7.3.2 is sub b toegevoegd: 'en de kernkwaliteiten GNN en GO worden versterkt';
  • In artikel 7.4.3 sub b is achter '…en natuurwaarden' de zinsnede: 'en de kernkwaliteiten GNN en GO' toegevoegd;
Bijlagen bij de regels
•In Bijlage 2 is op de kaart aangegeven dat: het fietspad over de Dwarsweg niet als fietspad maar als struinpad wordt uitgevoerd en dat het struinpad dwars door de zuidoostelijke plas niet wordt uitgevoerd.
Procedure
De belanghebbende die tijdig zijn zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar heeft gemaakt, alsmede een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij niet overeenkomstig artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht zijn zienswijze bij de gemeenteraad naar voren heeft gebracht, kan gedurende de aangegeven termijn van zes weken na bekendmaking beroep aantekenen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Voorts kan, indien beroep is ingesteld, een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Voor het instellen van beroep en het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.
Tevens bestaat de mogelijkheid om digitaal beroep in te stellen en een verzoek om voorlopige voorziening in te dienen via https://digitaalloket.raadvanstate.nl. Hiervoor dient u wel te beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Op de genoemde site staan de exacte voorwaarden vermeld.
Ten aanzien van die onderdelen van het bestemmingsplan die bij vaststelling zijn gewijzigd ten opzichte van het ontwerp komt de bevoegdheid beroep in te stellen ook toe aan de belanghebbende die bezwaar heeft tegen deze wijzigingen.
Naar boven