Bestemmingsplan Drachten – Tussendiepen en Noorderhogeweggedeeltelijk onherroepelijk
Logo Smallingerland
Op 9 september 2015 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State uitspraak gedaan in de beroepszaken met betrekking tot het bestemmingsplan Drachten – Tussendiepen en Noorderhogeweg. Op basis hiervan is het bestemmingsplan per 9 september 2015 grotendeels onherroepelijk geworden. Op twee onderdelen is het besluit vernietigd.
Tegen het bestemmingsplan, dat op 20 mei 2014 door de gemeenteraad is vastgesteld, is door 2 partijen beroep ingesteld. Eén beroep is ongegrond verklaard en één beroep is gegrond verklaard.
Gevolgen uitspraak
  • 1.
    De Afdeling heeft met deze uitspraak het besluit van de gemeenteraad vernietigd voor zover het de bestemming "Bedrijventerrein" betreft voor zover deze betrekking heeft op het perceel Tussendiepen 2-4 te Drachten. Aanleiding voor deze vernietiging van dit plandeel betreft het ontbreken van een motivering waarom bepaalde vormen van detailhandel niet bij recht mogelijk zijn maar via een wijzigingsbevoegdheid (detailhandel in goederen die ter plaatse worden vervaardigd of verwerkt, detailhandel in de vorm van verkoop van landbouwwerktuigen, en –machines, machinerieën ten behoeve van bedrijven, automobielen, bouwmaterialen, planten, bloemen en bomen, caravans, boten en motoren, mits een verkoopvloeroppervlakte van ten minste 300 m2 aanwezig is).
  • 2.
    De Afdeling heeft de bepaling in artikel 3, lid 3.6.2. onder a van de planregels vernietigd. Het betreft hier een toetsingscriterium voor het toepassen van een wijzigingsbevoegdheid voor detailhandel in volumineuze goederen binnen dit bestemmingsplan. De Afdeling heeft vastgesteld dat deze voorwaarde voor het toepassen van de wijzigingsbevoegdheid regulering van concurrentieverhoudingen betreft. De Afdeling stelt dat concurrentieverhoudingen bij een planologische belangenafweging echter niet een in aanmerking te nemen belang vormen.
De overige delen van het bestemmingsplan zijn in stand gebleven en zijn door deze uitspraak onherroepelijk.
Het bestemmingsplan kan worden ingezien in het gemeentehuis, Gauke Boelensstraat 2 in Drachten, en via de website van de gemeente www.smallingerland.nl onder Uitvoering, Bestemmingsplannen, Bestemmingsplannen nu ter inzage)''. U kunt het gedeeltelijk onherroepelijke bestemmingsplan ook raadplegen op de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl, onder het nummer NL.IMRO.0090.BP2013BHA002-0601. De uitspraak van de Afdeling wordt gepubliceerd onder het nummer NL.IMRO.0090.BP2013BHA002-0501
Naar boven