Gemeente Rheden-Verkeersbesluit-Dieren-Callunaplein-eenrichtingverkeer
Logo Rheden
RHD2015-VBK-047
Zaaknummer 330585
Burgemeester en wethouders van Rheden;
overwegen het volgende:
WETTELIJK KADER
Onze bevoegdheid tot het nemen van dit besluit ontlenen wij aan het bepaalde in de artikelen 15 en 18 van de Wegenverkeerswet 1994 en de artikelen 12 e.v. van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer.
Het Callunaplein is gelegen binnen de bebouwde kom ex artikel 20a van de Wegenverkeerswet 1994 van Dieren en in beheer bij de gemeente Rheden.
De maatregel, zoals bedoeld in artikel 2 Wegenverkeerswet 1994, heeft tot doel: het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.
Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest en overeenstemming bereikt met de politie.
BELEIDSKADER
Voor het dorp Dieren is het Verkeerscirculatieplan Dieren 2013 van kracht.
ARGUMENTEN TEN AANZIEN VAN DIT BESLUIT Het Callunaplein ligt in Dieren-Noord, op en rond dit plein zijn de meeste winkels van het dorp gevestigd. Het plein waaromheen de winkels zijn gevestigd is ingericht als winkelerf en heeft sinds
1986 deze functie. Parkeren geschiedt op het plein in de vakken. Vanaf de Wilhelminaweg mag het Callunaplein opgereden worden. Hier is eenrichtingverkeer van kracht. Via de Pasteurstraat aan de oostzijde wordt het plein verlaten.
Op het Callunaplein liggen vier gehandicaptenparkeerplaatsen. Twee aan de zijde van de Wilhelminaweg en twee aan de zijde van de Pasteurstraat.
Kruising met de Pasteurstraat
Aan de zijde van de Pasteurstraat hebben zich in het verleden ongevallen voorgedaan. De oorzaak ligt in de onduidelijke kruising en inritconstructie. Deze wordt verbeterd. Hiervoor moeten voorzieningen als afval-, glas- en kledingcontainers, winkelwagens en gehandicaptenparkeerplaatsen worden verplaatst.
Herinrichting
Het Callunaplein wordt in het najaar van 2015 gerenoveerd. De grenzen van het project zijn de Wilhelminaweg, de Pasteurstraat en Diderna (fietspad).
Parkeren
Na de herinrichting is de parkeercapaciteit vergroot door in plaats van haaks parkeren, gestoken parkeervakken aan te leggen.
Eenrichtingverkeer
Om deze vakken goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om op het parkeerterrein eenrichtingverkeer in te stellen.
De inrit vanaf de Wilhelminaweg wordt verbreed, waardoor het mogelijk wordt dat automobilisten in twee richtingen het parkeerterrein kunnen verlaten. De verwachting is dat het verkeer in de richting de Pasteurstraat gaat afnemen. Dit verbetert de verkeerssituatie aan de zijde van de Pasteurstraat.
Gehandicaptenparkeerplaats en
De gehandicaptenparkeerplaatsen worden in plaats van geclusterd verdeeld over het parkeerterrein. Een GPP blijft aan de zijde van de Wilhelminaweg liggen, de tweede wordt tussen de twee grote supermarkten in aangelegd.
Aan de zijde van de Pasteurstraat wordt een gehandicaptenparkeerplaats verlegd en komt daardoor dichter bij de ingang van het winkelgebied te liggen. De andere gehandicaptenparkeerplaats komt te vervallen.
Erf
Door de erffunctie wordt het verplicht in de vakken te parkeren. In de nieuwe inrichting is gekozen voor een duidelijke scheiding van weggedeelten voor auto, fiets en voetganger. Hiermee is de uitstraling van woon-winkelerf losgelaten. Na de herinrichting worden de vakken niet meer aangeduid met een P tegel.
Het is wenselijk om de erffunctie van het winkelterrein af te halen en hiervoor, zoals vastgelegd in het verkeerscirculatieplan Dieren, een 30 km/h zone in te stellen en tegelijkertijd een parkeerverbodzone of aanwijzing als parkeerterrein.
Echter de maximumsnelheid op de Wilhelminaweg is nog 50 km/h. Op de kruising met de Wilhelminaweg blijft de inritconstructie en hiermee de voorrangsregeling van kracht.
Als te zijner tijd de wijk aan de oostzijde van het Callunaplein ook als 30 km/h zone wordt ingericht, kan het Callunaplein als onderdeel van de wijk ook meegenomen worden.
MOGELIJKHEDEN TOT BEZWAAR
Indien u het met dit besluit niet eens bent, kunt u op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen zes weken na de datum van verzending van dit besluit bezwaar indienen bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 9110, 6994 ZJ  De Steeg.
Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en ten minste te bevatten:
a de naam en het adres van de indiener;
b de dagtekening;
c een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;
d de gronden van het bezwaar.
Door het indienen van een bezwaarschrift wordt de uitvoering van het besluit niet uitgesteld. U kunt hiervoor een voorlopige voorziening aanvragen bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Gelderland, Afdeling Bestuursrecht, locatie Arnhem, Postbus 9030, 6800 EM  Arnhem. Bij het verzoek dient een afschrift van het bezwaarschrift te worden overgelegd.
U kunt er ook voor kiezen het beroep- en/of verzoekschrift digitaal bij genoemde rechtbank in te dienen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.
Voor het behandelen van een verzoek om voorlopige voorziening wordt griffierecht geheven. Het griffierecht bedraagt € 45,00 voor minder draagkrachtige natuurlijke personen in huurtoeslag- en sociale zekerheidszaken, € 167,00 voor overige natuurlijke personen en € 331,00 voor rechtspersonen (zie artikel 8:41 Algemene wet bestuursrecht).
en besluiten als volgt:
I Intrekken van ons besluit van 3 juli 1990 ‘Het instellen van eenrichtingverkeer op het Callunaplein te Dieren, uitgezonderd (brom)fietsen vanaf de Wilhelminaweg in de richting van de Pasteurstraat’ en tegelijkertijd verwijderen van de borden C2 en C3 van Bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens op de kruising van de Wilhelminaweg en het Callunaplein.
II Intrekken van ons besluit van 19 augustus 1986: Het aanwijzen van twee gehandicaptenparkeerplaatsen op de Pasteurstraat te Dieren.
III Door plaatsing van borden C2 en C3 van Bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 instellen van een verplichte rijrichting op het parkeerterrein van het Callunaplein.
De Steeg, 21 september 2015
Naar boven